uamk.cz (ÚAMK)
Auto Moto  |  25.07.2019 23:03:13

Aktuální cestování k Jadranu

Fakt, že každoročně zamíří během zhruba dvou měsíců k Jaderskému moři do Chorvatska více než 15 milionů evropských turistů napovídá, jak to vypadá na silnicích. Exponované dny: sobota a neděle. „Úzká“ místa: hraniční přechod Grušovje/Macelj, mýtnice Zagreb-Lučko, průjezd Záhřebem…

Podívejte se také: Cesta do Chorvatska - aktualizovaná mapa překážek a omezení od BESIPu 

Samozřejmě, že pokud bychom hovořili o aktuálních problémech na cestě, pak je třeba začít už situací na D1, kudy míří většina českých turistů směrem na Vídeň, Graz a přes Slovinsko na přechod Grušovje/Macelj.

Právě na slovinsko-chorvatské hranici čeká české motoristy „neplánovaná“ zastávka. Chorvatští celníci upozorňují na fakt, že jsou povinni kontrolovat posádky všech vozidel a jejich dokumenty na hranicích šengenského prostoru. Tudíž zvláště v sobotu směrem na jih se musí počítat s půlhodinovým až 1,5hodinovým zpožděním. ÚAMK o tom informoval jeho chorvatský partner, automotoklub HAK.

Pokud zvolíte jinou trasu, přes Maďarsko (jen asi o 50 km delší než standardní trasa) je situace na hranicích příznivější a zdržení se podle odborníků ÚAMK dá počítat jen na zhruba čtvrt hodiny.

Kdo na běžné trase: rakouský Graz směr Maribor sjede na posledním exitu ze slovinské dálnice A4, má šanci se přes „zdánlivé zdržení“ vinou delší trasy, vyhnout čekáním jak na přechodu Grušovje/Macelj, ale co je možná ještě podstatnější, na zcela přetížené v sobotu směrem na jih mýtnici Zagreb-Lučko. Zde se čekání běžně ve dnech výměny turistických turnusů protahuje až na hodinu. A ještě jeden benefit je v alternativní trase mimo Grušovje/Macelj. A to fakt, že na dálnici A1 směr jih najede motorista až za Záhřebem, takže ani toto zpomalení ve městě se ho netýká. Kdo tedy raději volí klidnou, byť delší trasu bez risku dlouhých stání v kolonách, může se vydat přes hraniční přechody Cvetlin, Zavrč, Drenovec… Jak upozorňují odborníci ÚAMK je třeba pečlivě volit hraniční přechod do Chorvatska, aby patřil mezi mezinárodní, jinak vás může chorvatská policie nebo celníci za přechod mimo ně nejen pokutovat (až 400 euro), ale i vrátit zpět. To se například týká jen místních přechodů: Zalužje, Meje a dalších.

V každém případě dosavadní průběh léta a cestování do Chorvatska naznačují, že nejužší hrdla tvoří hlavní hraniční přechod a největší mýtnice před Záhřebem.         

Asistenční služby pro motoristy, dopravní informace, dálniční kupóny, autoškoly, turistické informace, cestování.

ÚAMK je ryze českým poskytovatelem asistenčních služeb s největší tradicí v poskytování asistenčních služeb v České republice s přímým napojením na mezinárodní sítě prestižních automotoklubů sdružených v sítích FIA (Fédération Internationale de L´Automobile) a ARC Europe, prostřednictvím, kterých zajišťuje kvalitní asistenční služby kdekoliv v Evropě i ve světě.

Více na: www.uamk.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688