Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  03.06.2019 08:06:14

Týden centrálních bankéřů (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Tento týden se ponese ve znamení klíčových centrálních bank. ECB nám ve čtvrtek přinese zveřejnění detailů připravovaného programu TLTRO3. Ve srovnání s předchozím kolem bude program méně robustní, i když pozorujeme zvyšující se tlaky, aby prezident M. Draghi překvapil a zastavil klesající inflační očekávání. Data mu příliš nenahrají. Květnová inflace klesne, dubnové statistiky potvrdí přetrvávající slabost v německém průmyslu. Již zítra začíná dvoudenní konference chicagského Fedu, kde J. Powell otevře diskusi ohledně inflačního cílování v situaci duálního mandátu Fedu. Jako druhý cíl má americká centrální banka na starosti zaměstnanost. Páteční zveřejnění květnových statistik potvrdí vysokou zaměstnanost.

NezaměstnanostUSA zůstává extrémně nízká

Květnové statistiky potvrdí, že americký trh práce zůstává robustní. Míra nezaměstnanosti stagnovala na dubnových 3,6 %, což je nejnižší hodnota v tomto cyklu. Počet nově vytvořených pracovních míst ale podle nás zaostane za tržním konsensem po velmi silných březnových a dubnových datech. Důvodem bude nižší tvorba míst ve stavebnictví, zdravotnictví a službách.

Česká ekonomika vstoupila do Q2 19 pravou nohou

Dubnová data z reálné ekonomiky potvrdí solidní vstup českého hospodářství do druhého čtvrtletí. Přetrvávající robustnost spotřeby domácností odhalí maloobchodní tržby, vysokým jednociferným tempem roste stavebnictví, kde je nadále patrný převis poptávky nad kapacitou sektoru a postupně se stabilizuje i situace v průmyslu. Statistika mezd za Q1 19 bude poznamenána zvyšováním platů ve veřejné sféře.

Zaostřeno na dnešek

Nálada německých průmyslníků zůstává u dna

Nálada průmyslníků v eurozóně zůstává téměř na bodu mrazu, i když oproti rychlému odhadu předpokládáme, že finální PMI průmyslové aktivity za květen bude mírně vylepšen, a to díky lepšímu indexu ze Španělska a Itálie. Nic to ale nezmění na faktu, že průmysleurozóně jako celku se nachází v pásmu kontrakce. O něco lépe na tom je situace ve Spojených státech, kde aktivita v průmyslovém sektoru roste. Nicméně i tady je v posledních měsících patrný útlum.

Květnová inflaceNěmecku spadla, euro posílilo

Euro se v závěru týdne pochlapilo, když se kurz odpoutal od dvouletého minima a vyšplhal se na dohled úrovně 1,118 USD/EUR. Jednalo se především o korekci předchozího poklesu v souvislosti s koncem týdne i měsíce. Slabá americká data a pokračující tenze v mezinárodním obchodě posilují očekávání, že Fed letos přistoupí ke snížení úrokových sazeb.

Bez oživení německého průmyslu to v tom českém nepůjde

Nálada tuzemských průmyslníků se vyvíjí ruku v ruce se sentimentem u jejich německých odběratelů. Není tedy divu, že se český PMI nachází hluboko v pásmu kontrakce. Podobně jsou na tom Poláci. Výjimkou je situace v Maďarsku. Nižší růstová dynamika (nejenom v průmyslu) se pak projevuje i v hospodaření státního rozpočtu. Rozpočtové příjmy rostou pomaleji, což výdajová strana nereflektuje.

Koruna zakončila týden z vesela

Česká koruna zakončila jeden z nejméně zajímavých týdnů letošního roku mírným posílením. Během páteční seance se kurz dostal na dosah hladiny 25,80 CZK/EUR. Tuzemská měna se svezla s celým regionem. Primárně se jednalo o technickou korekci, kterou způsobilo posílení eura na trhu s dolarem, kdy se společná evropská měna odpoutala od zhruba dvouletého minima. Obchodníky s regionálními měnami pak potěšila i zpřesněná čísla o výkonnosti středoevropských ekonomik během prvního čtvrtletí. Ukázalo se, že Polsko i Maďarsko v prvních měsících letošního roku svižně rostly, Česko sice zaostalo, původní odhad byl ale vylepšen a konvergence vůči Německu tak pokračuje. Podrobnější komentář k vývoji tuzemské ekonomiky během Q1 19 naleznete zde http://bit.ly/2W9x7CM.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   7:57  Ranní shrnutí (02.05.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt   0:53  1. května: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
St 21:41  Denní shrnutí - Fed neudělal jestřábí obrat X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688