Jakub Cerman (Euler Hermes)
Okénko pro podnikatele  |  13.02.2019 09:23:36

Společně s prosperující ekonomikou posilovala vloni na světových trzích také nejistota. Rok 2019 přinese rozřešení

Světový globální růst dosáhl v roce 2018 pomyslného vrcholu a skončil příznivou závěrečnou bilancí + 3,1%. Současně s pozitivními čísly však na globálních ekonomických trzích dosáhla svého maxima také míra nejistoty. Ta je důsledkem souhry několika faktorů, které v roce 2018 souběžně nabíraly na intenzitě – ať už se jedná o rizika obchodní války mezi USA a Čínou, neživotaschopné měnové politiky za mořem i v Evropě, napětí na poli politického vyjednávání či potenciální hrozby prasknutí úvěrové bubliny. Závěry globální studie společnosti Euler Hermes však spatřují následující rok pozitivně jako období, které může přinést rozuzlení velké části těchto svízelných otázek.

Navzdory pesimistickým prognózám o stavu světové ekonomiky v důsledku oslabení MSCI World Equity Indexu o -18,4% nevnímají analytici společnosti Euler Hermes tento pokles jako zadrhnutí ve vývoji globální ekonomiky. Naopak, tato nestabilita finančních podmínek se dala jednoznačně předvídat jako typický přechodový stav mezi vrcholem hospodářského cyklu po etapě zrychlování růstu z let 2016 a 2017 a mezi fází poklesu v druhé polovině roku 2018, který byl zapříčiněn obchodní nejistotou a zpřísňováním měnové politiky v USA.

Poslední čtvrtletí minulého roku se neslo ve znamení eskalace obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou. Neuspokojivý vývoj situace ve třetím a čtvrtém čtvrtletí loňského roku jenom potvrdil, že další zhoršování obchodních vztahů mezi těmito dvěma velmocemi může vážně ohrozit vývoj na trzích i v zemích, kde je ekonomická situace prozatím stabilní. Podle xx, pozice společnosti Euler Hermes, bude pro následující vývoj zásadní především daňová politika: „Fiskální reformy prezidenta Trumpa sice podpořily americkou ekonomiku, ale z dlouhodobého hlediska nepříznivě ovlivnily udržitelnost růstu na trzích v Evropě i Číně. Rok 2019 se tedy ponese v duchu obnovení daňové rovnováhy na úkor ekonomického růstu v USA (-0, 4 %) ve prospěch poptávky v Evropě (-0,3 %) a Číně (-0,3 %). Slabší výsledky globálních trhů v posledních dvou čtvrtletích roku 2018 pouze reflektují pravidelné kolísání globálního hospodářského cyklu, komentuje současný vývoj Jakub Cerman, Risk Director společnosti Euler Hermes v České republice.

Cyklický charakter globální ekonomiky se potom promítá i do jednotlivých sektorů, jejichž poklesdokládá, že se světové trhy nacházejí v obvyklé fázi hospodářského cyklu. Celosvětově zaznamenal pokles např. stavební sektor, kde je na vině především snižující se poptávka, propadl se však i sektor dopravy a automobilový průmysl v západních státech Evropy (Německo, Francie, Rakousko a Velká Británie).

Jakub Cerman

Risk Director EULER HERMES

Jakub Cerman působí více než 20 let v sektoru finančních služeb, má za sebou manažerské pozice ve skupinách BNP Paribas a IKB Deutsche Industriebank. V posledních 10 letech se zaměřil na oblast risk managementu. Je držitelem executive MBA z University of Pittsburgh. V současné době působí jako Risk Director v úvěrové pojišťovně Euler Hermes SA.

Euler Hermes

Společnost Euler Hermes je světovým lídrem na trhu pojištění pohledávek. Poskytuje také pojištění záruk s rating AA od společnosti S&P. V rámci své on-line databáze má přístup k informacím o více než 60 milionech podnikatelských subjektů, které jsou průběžně aktualizovány. Společnost je členem skupiny Allianz. V České republice působí již 21 let.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688