OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  04.04.2020 12:20:00

Robert Kareš: Rok 2019 přinesl solidní růst a jedno velké zklamání

Jaký byl průběh uplynulého roku optikou pojistného trhu a jaké budou klíčové momenty roku 2020? V dnešním zamyšlení představí své postřehy Robert Kareš, předseda představenstva Pojišťovny VZP.

Rok 2019 byl ve znamení růstu pojistného a stability. Menší pojišťovny včetně té naší budou oscilovat kolem miliardy korun, což mne velmi těší, a úctyhodnou hranici deseti miliard překonala i Česká podnikatelská pojišťovna, k čemuž velmi gratuluji a smekám zejména před jejím předsedou panem Jaroslavem Besperátem, který za dobu svého působení zdesetinásobil předpis pojistného. Pana Besperáta považuji objektivně za jednu z největších osobností českého pojistného trhu ve své porevoluční historii.

Když vyjadřuji obdiv, musím rovněž zmínit svou kolegyni v představenstvu paní Halinu Trskovou, která od roku 2013, kdy převzala do své gesce obchod, měla každý měsíc nárůst pojistného a jeho celkový objem ztrojnásobila při zachování rozumného rizikového profilu, což ji dle mého názoru rovněž zařadilo mezi špičkové obchodníky českého pojistného trhu. Kolegyně to má o to těžší, že dosahuje růstu organicky, v plně saturovaném trhu bez jakýchkoliv demonopolizačních impulsů.



Rok 2019 přinesl významnou fúzi Generali a České pojišťovny. Sice mne mrzí, že Česká pojišťovna není již ryze česká ani ve vlastnictví, ani v názvu, nicméně je tento krok při stejné vlastnické struktuře obou subjektů celkem logický, a posiluje tak pozici tohoto gigantu. Za zmínku stojí, že pro Generali pracoval kdysi v Praze i spisovatel Franz Kafka.

Další významnou událostí byl vstup americké makléřské společnosti Gallagher do společnosti Renomia, čímž náš největší tuzemský pojišťovací makléř získal národní přesah a vstupenku do první světové ligy. Životní a obchodní příběh majitelky Renomia paní Jiřiny Nepalové považuji za fascinující, hodný knihy, příběh cesty od skromných začátků k vybudování něčeho, co přesahuje významně rozměr České republiky. Opět jen škoda, že tato významná společnost není již ryze česká, ale v dnešním globalizovaném světě, je to bezesporu dobrý krok k expanzi a nelze jinak, než k němu gratulovat.



Rok 2019 byl prvním rokem účinnosti zákona č. 170/2018 Sb., o distribuci pojištění a zajištění spojený zejména se získáváním „nové“ odborné zkoušky.  

V rámci EU lze spatřovat posilování práv spotřebitelů, a to zejména prostřednictvím spotřebitelských organizací, kde je zcela zjevný tlak na snižování či dokonce odebírání provizí z pojištění. Osobně to považuji za další z nebezpečných evropských nápadů sociálního inženýrství a zasahování do soukromého sektoru. Zároveň víme, že probíhá přezkum Solvency II., kde se zvedá téma harmonizované úpravy a povinného zavedení garančních fondů a nelze zapomenout ani na EPrivacy.

V neposlední řadě zmíním chystané zamýšlené odstranění rodných čísel, která slouží v pojišťovnictví jako jedinečný identifikátor povinného zavedení garančních fondů, kdy jeho nahrazení s sebou zcela jistě ponese nemalé finanční náklady.

Dalším bodem, který stojí za zmínku, o to více, že jsme v 21 století, kde dnešní mladí lidé žijí takřka kompletně v elektronické podobě, je problematika elektronizace pojištění. Finanční instituce v maximálně možně míře vyšly vstříc zájmu klientů, na co možná nejrychlejší způsob komunikace, kterým je právě elektronická forma. Bohužel tento způsob s sebou přináší řadu překážek, zejména ze strany státních orgánů, ať již jde o problematiku naplnění tzv. písemné formy, tak o biometriku, kdy pevně věřím, že v době telemedicíny, chytrých domácností apod. se nebudeme stále striktně držet papíru a tužky.



Příští rok nebude v oblasti legislativy jiný, kdy pojišťovnictví se výrazně bude dotýkat zejména právní úprava tzv. hromadných žalob, která se nevyhnutelně blíží. Návrh byl již projednán, pakliže mám správné informace, Legislativní radou vlády a byl doporučen k předložení. Pro nás je to další velmi diskutovaný návrh, který zcela jistě bude mít pro pojišťovnictví konsekvence. Vede se řada debat, kdy ani právní odborníci nemají jednotný názor nad základními principy tohoto zákona. Bude to zajímavé.

Velkým zklamáním roku 2019 je pro celý pojistný trh a odbornou veřejnost zdanění technických rezerv, čímž se tento rok legislativně bezesporu stal černým rokem v moderní historii českého pojišťovnictví. Pro mne bude v roce 2020 stěžejní zejména to, jak dalece se České republiky dotkne zpomalování evropské, a zejména pak německé ekonomiky a kvantifikace dopadu již zmíněného zdanění rezerv na jednotlivé pojišťovny.

Minulý rok jsem si přál absenci legislativních změn a nekoncepčních zásahů, to se bohužel nenaplnilo, tak všem přeji jen hodně síly, pevné nervy a zdraví.

Robert Kareš
předseda představenstva Pojišťovny VZP

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688