Kateřina Jandová (Quaentas)
Finanční rady  |  25.09.2018 10:46:52

Deset let poté. Máme se bát nové krize, nebo jsme připraveni?

 

Před deseti lety v říjnu 2008 se i v Česku začala projevovat světová finanční krize v reálné ekonomice, tedy v poklesu produkce a nárůstu nezaměstnanosti. Ta vzrostla z 6 % v roce 2007 na maximum 8,1 % v roce 2010. Máme se nyní, v době rekordní zaměstnanosti, obávat dopadů další recese či krize, která dříve nebo později opět přijde?


Minulou globální krizi odstartovala především situace na hypotečním trhu v USA, která způsobila významný propad na amerických burzách již v roce 2007. Druhým a neméně významným faktorem byla situace na ropném trhu. Cena ropy se dlouho držela nebývale vysoko. Svého maxima, necelých 150 dolarů za barel, dosáhla v červenci roku 2008 – týdny před projevením plné síly nadcházející krize. Ropa díky své důležité roli při přepravě zboží ovlivňuje situaci a ceny na všech dalších trzích. Její vysoká cena vedla také k růstu cen nejen na akciových trzích, ale i spotřebitelských cen. Když plně udeřila krize na podzim roku 2008, došlo k největšímu výpadku ve světové ekonomice od Velké hospodářské krize z třicátých let 20. století. Propojenost jednotlivých trhů pak způsobila, že se krize postupně přenášela na další a další trhy, až postihla v podstatě celý svět. Některé země se s touto krizí vypořádávají dodnes.

Nejtvrdší rány uštědřila krize silným a rozvinutým ekonomikám. Drtivé dopady, tak cítila především ekonomika v USA. Česko vyšlo z krize relativně dobře. Propad HDP byl víceméně stejný jako průměr v Evropské unii, zatímco propad výdajů na konečnou spotřebu nebyl tak hluboký jako průměr EU. Rychlý růst spotřebitelských cen z předkrizového odvětví výrazně zpomalil. Obrat zahraničního obchodu se ČR v roce 2009 snížil o necelých 16 %. Automobilový průmysl, který je pro ČR klíčovým odvětvím, pomohl se stabilizací ekonomiky. Díky silným cyklickým trendům v automobilovém průmyslu, začal již v druhé polovině roku 2009 růst vývoz osobních automobilů a krize tak byla v odvětví částečně absorbována. 

To reflektoval i trh práce. Na předkrizové hodnoty se u nás míra nezaměstnanosti dostala už v roce 2015. Ze sousedních zemí zvládlo krizi nejlépe Německo. Od roku 2007 dochází v Německu k poklesu nezaměstnanosti s výjimkou roku 2013, kdy stagnovala. Skandinávské země a Rakousko se také řadí mezi země, kde trhy práce vliv krize absorbovaly dobře. Hůře na tom byly hlavně země na jihu Evropy a Slovensko. To se však již na rozdíl od trhů práce ve Španělsku, Řecku a Itálii vzpamatovalo. 

Česko nyní řeší opačný problém než státy na jihu Evropy. V ekonomice a na trzích práce nám chybí dle odhadu Quaentas až 300 tisíc zaměstnanců! To je samozřejmě brzda dalšího ekonomického růstu a v zápisnících ekonomů a politiků by tak u této poznámky neměl chybět velký červený vykřičník. Vysoké tempo růstu potřeby nových pracovníků bude do budoucna jistě pokračovat.  Každá mince má však dvě strany. Schopnost českého trhu práce absorbovat případné šoky, které jsou spojené s vypuknutím recese, či krize, je díky vytvořenému polštáři, který čítá 300 tisíc chybějících pracovníků, opravdu vysoká. Při příchodu krize by nezaměstnanost v prvních letech neměla dramaticky růst. Nejdříve by došlo ke snížení počtu chybějících pracovníků a až po vyčerpání tohoto polštáře by teoreticky došlo na samotnou nezaměstnanost. Ani při růstu nezaměstnanosti na dvojnásobek (4,8 %), či trojnásobek (7,2 %), by zřejmě nedošlo k žádné katastrofě. Jde totiž o hodnoty, kterých nedosahuje většina Evropy ani teď, po několika letech hospodářského růstu. Vliv krize však není radno podceňovat a Česká republika by se měla z předchozí krize poučit a připravit se.

Kateřina Jandová

Kateřina Jandová

Vystudovala právo na Masarykově univerzitě v Brně. Ve vedoucích pozicích působí přes 14 let, v oblasti financí se pak pohybuje od roku 2008. Přes 7 let se zabývala oblastí compliance ve společnosti Grant Capital a.s., která na trhu působí jako investiční zprostředkovatelská společnost. Od roku 2016 je pak zodpovědná za vedení společnosti Quaentas s.r.o., která podniká na kapitálovém trhu.



Quaentas s.r.o.

Quaentas s.r.o. je česká společnost zaměřená na podnikání na kapitálovém trhu. Zabývá se poskytováním investičních služeb, administrativní a technickou podporou pro oblast investičních nástrojů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688