Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  10.02.2014 08:21:00

Dolar v minulém týdnu v defenzívě

 
Uplynulý týden přinesl několik dobrých zpráv pro euro a naopak uštědřil dolaru několik ran. Ze začátku týdne byl vývoj na hlavním měnovém páru ještě poměrně poklidný, když se americká měna držela nedaleko nad hranicí 1,35 USD/EUR. Již ve středu zveřejněný kompozitní PMI z eurozóny ukázal na oživení. To samozřejmě euro podpořilo. Druhá polovina týdne pak přinesla několik velmi důležitých kurzotvorných událostí. První z nich bylo čtvrteční zasedání ECB, která nepotvrdila spekulace na trhu, že by mohla přistoupit k dalšímu uvolňování monetární politiky. Navíc o zákonnosti použití jednho z možných nástrojů monetární akomodace, přímého nákupu aktiv, bude na popud německého ústavního soudu rozhodovat Evropský soudní dvůr.
 
Největší rána pro dolar však přišla v pátek, kdy byly zveřejněny statistiky z amerického trhu práce, které přinesly smíšené výsledky. Investoři stejně jako minulý měsíc reagovali hlavně na tvorbu nových pracovních míst, které skončily hluboko pod očekáváním analytiků. Ostatní zveřejněné statistiky však tento nepříznivý dojem mírní. V USA tedy přibylo pouze 113 tis. nových pracovních míst, když trh očekával přírůstek 180 tis. Na druhou stranu se zvýšil počet oborů, kde tato místa vznikala. Navíc míra nezaměstnanosti klesla na 6,6 % a nečekaně se zvýšila míra participace. Podle ekonomů z SG mohou tato data zbrzdit postupné ukončování kvantitativního uvolňování. Fed si však před svým rozhodnutím počká na další data.
 
I tento týden si své nejdůležitější události nechává na svůj konec. Ve čtvrtek se dočkáme harmonizované inflace v Německu, která v prosinci zpomalila ze 1,6 % y/y na 1,2 % y/y. Ekonomové SG očekávají, že stejný růst by si měly spotřebitelské ceny zachovat i v lednu, a to hlavně díky klesajícím cenám energií. Naopak nahoru budou inflaci tlačit ceny ve službách. Ve stejný den se dočkáme zveřejnění výsledků maloobchodních tržeb v USA. Ty by měly po prosincovém růstu o 0,2 % m/m stagnovat. V pátek se dočkáme prvních odhadů růstů HDP v posledním čtvrtletí minulého roku v několika evropských zemích i v celé eurozóně. Největší růst očekávají ekonomové SG v Francii. Motorem 0,4% mezikvartálního zvýšení by měla být soukromá spotřeba. Horší data z konce roku by se měla projevit na nižším HDP za poslední čtvrtletí v Německu. Tam by HDP mělo stoupnout o 0,2 % q/q, když průmyslová produkce bude mít menší vliv, než se původně předpokládalo, a by soukromá spotřeba by měla dokonce vykázat pokles. Naopak již zveřejněná data naznačují, že v prvním čtvrtletí tohoto roku Německo znovu vykáže poměrně silný růst. Italský HDP by měl ukázat růst o 0,25 % q/q. Celkový HDP v Eurozóně rostl podle ekonomů SG o 0,2 % q/q tažen hlavně velkými zeměmi jako Německo a Francie. Naopak například Řecko nebo Finsko táhly společný produkt dolů.   
 
Pokračovat bude také diskuze o signalizaci budoucí měnové politiky. Hranice nezaměstnanosti 6,5 %, kdy by již Fed mohl zvyšovat své úrokové sazby, je na dosah. Americká centrální banka, tak bude muset upravit svou rétoriku, aby ukotvila krátkodobé úrokové sazby. Více o tom, jak tento problém budou centrální bankéři pod vedením Janet Yellen řešit, bychom se mohli dozvědět již v úterý, kdy bude právě guvernérka Fedu v kongresu předkládat zprávu o monetární ekonomice.


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.06.2014Euro proti dolaru v minulém týdnu prakticky stabilní, trh čeká na ECB Investiční bankovnictví (Komerční banka)
20.01.2014Dolar se v závěru minulého týdne utrhl Investiční bankovnictví (Komerční banka)
13.05.2013Dolar si nakonec v závěru minulého týdne polepšil Investiční bankovnictví (Komerční banka)
12.12.2011Ropa v minulém týdnu ztratila 1,55 dolaru na barel Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688