Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  13.05.2013 07:42:00

Dolar si nakonec v závěru minulého týdne polepšil

Páteční obchodování bylo z pohledu společné evropské měně neúspěšné. Zatímco po převážnou většinu minulého týdne se kurz držel stabilní v okolí hladiny 1,3100 USD/EUR, v průběhu pátečního obchodování již euro své pozice neudrželo a kurz se dostal pod 1,300 USD/EUR, krátce dokonce pod 1,2950 USD/EUR. V celotýdenním hodnocení tak euro minulý týden ztratilo téměř procento a půl. Dolarový index si během čtvrtka a pátku polepšil o 1,5 % a dosáhl tak nejvýraznějších zisků od loňského července. Silnější americká měna odráží zvyšující se důvěru v americkou ekonomiku, což potvrdil i vývoj na akciových trzích - akciový index S&P500 se v závěru týdne vyšplhal na historické maximum.
 
Euro v průběhu minulého týdne držela příznivá data z Německa. Březnové podnikové objednávky, průmyslová produkce i exportní aktivita příznivě překvapila a nepotvrdila tak zhoršení v předstihových indikátorech. Bohužel německá data zůstávají v tomto směru osamocena, čísla z ostatních zemí eurozóny tak povzbudivá nejsou. Dolarovou náladu pak povzbudila čtvrteční data týdenní statistiky o počtu uchazečů o podporu v nezaměstnanosti. Ta totiž navázala na silné údaje z amerického trhu práce za duben.
 
Hned počátek týdne by měl přinést další důležitá data ze Spojených států. Publikovány dnes budou dubnové maloobchodní tržby. Připomeňme, že ty jsou zveřejňovány v nominálním vyjádření a budou tedy zkresleny poklesem cen komodit v posledních týdnech. Pohled na tržby v "kontrolní skupině" by měl potvrdit oživující se spotřebu amerických domácností, což souvisí jak se zlepšující se situací na trhu práce, tak na trhu nemovitostí. Růst by měly zaznamenat i březnové podnikové objednávky. Jakékoliv pozitivní překvapení by mělo vést k rozšíření dolarových zisků.
 
V průběhu týdne budou zveřejněna další důležitá data. Za jednotlivé evropské země i eurozónu jako celek budou ve středu publikovány první odhady HDP za Q1 13. Za eurozónu jako celek očekáváme pokles o 0,1 % q/q, což znamená, že recese v eurozóně pokračuje. Zároveň budeme svědky další divergence mezi jednotlivými státy eurozóny. Německo by mělo zaznamenal růst (o 0,4 % q/q), naopak pokles zřejmě vykáže Francie (o 0,2 % q/q), Itálie (o 0,3 % q/q) i Španělsko (-0,5 % q/q). Ze Spojených států budou zajímavá středeční data dubnové průmyslové výroby a využití výrobních kapacit, kde bychom měli být svědky meziměsíčního poklesu. To by však nic nemělo měnit na ve srovnání s Evropou celkově lepším obrázku. Ten by měla potvrdit rostoucí statistika nově vydaných stavebních povolení, další nízký počet uchazečů o podporu v nezaměstnanosti či růst Fed indexu z Philadelphie. Celkově tak i v týdenním horizontu vyznívají fundamenty spíše ve prospěch americké měny.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.05.2021Závěr týdne znamenal pro korunu klid, dolar si polepšil (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
18.11.2014Euro si nakonec minulý týden polepšilo Investiční bankovnictví (Komerční banka)
11.08.2014Euro si nakonec oproti dolaru během minulého týdne příliš nepohoršilo Investiční bankovnictví (Komerční banka)
20.01.2014Dolar se v závěru minulého týdne utrhl Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688