Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  22.01.2002 10:02:13

Kurzy měn: Včerejší obchodování na trhu eura proti dolaru bylo klidné, nižší aktivita byla důsledkem absence

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 22.1.2002

      Kurz USD/EUR

       Včerejší obchodování na trhu eura proti dolaru bylo klidné, nižší aktivita byla důsledkem absence amerických obchodníků - v USA by včera totiž státní svátek. Prakticky po celý den se euro pohybovalo v lehce oslabujícím trendu. Zatímco ráno se kurz kotoval těsně pod hladinou 0,8850, v pozdních odpoledních hodinách se kotace pohybovaly kolem 0,8830. Zavírací kurz včerejšího obchodního dne činil 0,8835.

       Proti euru stálo včera zveřejnění evropské průmyslové výroby. Té se v listopadu vůbec nedařilo, neboť zaznamenala propad o -0,8% ve srovnání s říjnovými -0,4%, meziročně zaznamenala listopadová průmyslová výroba pokles o -4,3%, zatímco ještě v předchozím měsíci to bylo pouhých -2,7%. Pokud jde o hodnocení evropské ekonomiky důležitý bude zítřek. Se svým projevem před Economic and Monetary Affairs Committee vystoupí prezident ECB W.Duisenberg.

       Hráči na trhu jsou však mnohem zvědavější na slova šéfa americké centrální banky A.Greenspana, který bude hovořit před Senate Budget Committee ve čtvrtek. Očekávání jsou spíše nakloněna k optimismu. Po minulém spíše pesimistickém projevu se objevují zákulisní informace a spekulace, že tentokráte by projev mohl vyznít spíše optimisticky. Tyto spekulace samozřejmě vytvářejí podporu americkému dolaru. Projev Greenspana je důležitý pro formování očekávání na výsledek nejbližšího zasedání FOMC, které se koná již koncem ledna.

       Pokud jde o dnes zveřejňovaná data, jejich vliv na trh by neměl být nijak výrazný. Za zmínku stojí finální čísla evropské prosincové inflace, ve Francii pak budou publikovány prosincové spotřebitelské výdaje a v USA Leading Indicators.

       Kurz CZK/EUR

       Včerejší vývoj na trhu koruny proti euru byl velmi volatilní, a to díky mimořádnému zasedání ČNB a následným měnově-politickým rozhodnutím.

       První hodiny včerejšího obchodování ještě nic mimořádného nenaznačovaly - koruna se pomalu vracela k apreciačnímu trendu. Po otevření na 31,93 zamířila směrem k hladině 31,80, po jejím prolomení se kurz dokonce dostal až k 31,75. Krátce před polednem oznámil tiskový odbor ČNB, že se bankovní rada sešla na mimořádném zasedání k měnové politice. Trh se okamžitě začal obávat kroků proti silné koruně. V minulém týdnu totiž česká měna poměrně výrazně posílila, a to navzdory úspěšnému jednání vlády a centrální banky o vyvedení privatizačních příjmů mimo trh.

       Oznámení o mimořádném zasedání vlády znamenalo výprodejní vlnu na koruně. Ta oslabila z hodnot těsně pod 31,80 bezprostředně k 32,10, během následujících hodin se pak kurz naší měny vyšplhal až k 32,30. Na této hladině se koruna stabilizovala, hráči na trhu čekali na výsledek mimořádného zasedání bankovní rady.

       Výsledkem včerejšího jednání ČNB bylo rozhodnutí o přímých intervencích na trhu proti silné koruně. Tento krok byl z důvodů vyšší účinnosti doprovozen rozhodnutím o snížení úrokových sazeb o 25bp. Koruna bezprostředně oslabila z hodnoty těsně pod hladinou 32,30 až mírně nad 32,60. V průběhu následného odpoledne však česká měna opět posilovala a smazávala předchozí zisky. V pozdních odpoledních hodinách před zahájením tiskové konference ČNB se již kurz dostal dokonce až k 32,10. Koruna tak za pár hodin smazala veškeré ztráty, které v důsledku intervence utrpěla. V průběhu tiskové konference v závěrečných hodinách obchodování se koruna stabilizovala mezi 32,10 a 32,20. Závěrečný kurz včerejšího obchodního dne činil 32,14.

       Včerejší intervenci tak rozhodně nelze hodnotit jako úspěšnou. I když nakonec koruna zůstala oproti ranním kotacím slabší, veškeré ztráty v důsledku intervence byly smazány. Snížení úrokových sazeb, které mělo pomoci k vyšší účinnosti intervencí k oslabení koruny nepřispělo. V české ekonomice se totiž nevyskytuje horký kapitál, který by profitoval z úrokových sazeb a v případě jejich snížení by odplynul. Nicméně snížení sazeb je jedním z faktorů, jak změkčit měnové podmínky, které zpřísňuje právě silná koruna.

       Centrální bance se tak nepodařilo vymazat zisky, kterých koruna dosáhla zejména v průběhu prosince, kdy trh spekuloval na příliv zahraničního kapitálu z titulu privatizace. Vymazání těchto spekulativních zisků by znamenalo, že by ČNB musela kurz koruny vyhnat minimálně nad 33,0. Z tohoto pohledu lze dnešní intervenci hodnotit jako vyloženě neúspěšnou. Nepříznivá pro další snahy ČNB o oslabení koruny za použití intervence je dnešní zkušenost trhu s tímto nástrojem ČNB. Tato zkušenost hovoří jednoznačně - intervence není nástrojem, který by byl dlouhodobě účinný v boji proti silné koruně.

       Na druhé straně daly včerejší kroky ČNB signál, že centrální banka chce proti silné koruně bojovat. To bude samozřejmě znamenat, že trh v nejbližší době nebude spekulovat na výrazné posílení koruny. Jednak jsou privatizační příjmy mimo trh, jednak ČNB na tiskové konferenci potvrdila možnost dalšího použití intervence, pokud bude potřeba. Dnes tak lze očekávat zklidnění situace na trhu, nejbližší vývoj je zastíněn nejistotou., přesto je však mírně pravděpodobnější varianta posilování koruny směrem k 32,0. Pro dnešní den očekáváme pohyb v pásmu mezi 31,95 a 32,40. Ranní zveřejnění listopadových maloobchodních tržeb kurz neovlivnilo a neovlivní.

       Kurz CZK/USD

       Protože na trhu eura proti dolaru byl včera v důsledku svátku v USA klid, byl kurz koruny proti dolaru determinován tím, co se dělo na trhu koruny proti euru. I tento trh tak byl ovlivněn mimořádným zasedáním bankovní rady ČNB a následným rozhodnutím intervenovat proti silné koruně.

       Po otevření na 35,99 se kurz po první dvě hodiny držel v pásmu mezi 35,90 a 36,10. Zpráva o mimořádném zasedání bankovní rady katapultovala korunu až k 36,50, následná intervence kurz vyhnala až k 36,90. Odpoledne koruna své intervenční ztráty pomalu smazávala návratem směrem k hladině 36,40. Na této hladině nakonec své dnešní obchodování koruna zakončila.

       Dnes by se již měl zvýšit význam zahraničních vlivů, američtí investoři se vrátí po prodlouženém víkendu na trh. Dnes tak bude nezbytné sledovat, jak se povede euru proti dolaru. Pokud jde o zveřejňovaná data, publikována budou finální čísla evropské prosincové inflace, ve Francii pak prosincové spotřebitelské výdaje a v USA Leading Indicators. České maloobchodní tržby kurz neovlivní, vývoj kurzu CZK/EUR však bude pro tento trh i dnes zajímavý.

       Kurz JPY/USD

       Jen zahájil své pondělní obchodování na úrovni 132,66. Po zahájení obchodování jen nepatrně posílil k hladině 132,00. Po zbytek dne ale postupně tento zisk korigoval a odpoledne se ustálil na hladině 132,60. Své obchodování jen zakončil na úrovni 132,63.

       Včerejší obchodování bylo klidné. Ranní nepatrné posílení bylo způsobeno korekcí podpořenou mírně lepším výsledkem vývoje bankrotů. Bankroty firem s dluhy převyšující 10 mil ? vzrostly v prosinci pouze o 2,6% y/y.

       Od večerních hodin ale jen začal opět výrazněji oslabovat. Trh nejdříve spekuloval na to, že americký ministr financí nebude k oslabování japonské měny nic namítat. Tyto spekulace se pak i potvrdily. Paul O´Neill řekl, že vývoj kurzu je pouze v rukou trhu a že trh by se měl rozhodnout o jeho správném nastavení. Jen tak dále oslabil na své nové 3leté minimum.

       Kurz GBP/USD

       Libra včera proti dolaru mírně oslabovala. Své obchodování zahájila libra na hladině cca 1,4362. Nejdříve se libra snažila vyšplhat výše a dostala se k hladině 1,4410. Později ale trend otočila a začal oslabovat. Tento trend jí pak vydržel až do konce obchodování. Své obchodování tak libra zakončila na úrovni 1,4355.

       Včerejší obchodování libry bylo ovlivňováno pouze trhem euro-dolar. Trh čeká na důležité údaje z ekonomiky, ty ale přijdou až na konci týdne. Jedná se především o poslední minutes ze zasedání bankovní rady centrální banky a o vývoj HDP ve čtvrtém kvartále.

       Včerejší diskuse o oslabení libry pomocí intervence Bank of England neměly na trh znatelný dopad. Již dříve centrální banka společně s vládou odmítla takové zásahy do vývoje kurzu. Argumenty hovořící o příliš silném tlaku na průmysl vyvrací svým dle obchodní bilance váženým kurzem. Tento kurz je dnes slabší než tomu bylo v minulosti.

       Včera byly také zveřejněny předběžné výsledky vývoje měnové zásoby M2 za prosinec. Meziměsíčně zásoba poklesla o -0,2%, meziroční růst poklesl z listopadových 8,2% na 6,7%. Pokud by tento vývoj pokračoval a stejným způsobem by se vyvíjely i maloobchodní tržby, znamenalo by to vyšší pravděpodobnost dalšího snížení úrokových sazeb. To prozatím centrální banka odmítá. Na jedné straně sice klesá výkon průmyslu, na straně druhé ale zatím akcelerovaly maloobchodní tržby.

       V dnešním nočním obchodování ale libra dále oslabila až k hladině 1,4300. Důvodem byl pohyb na trhu euro-libra, kde libra ztratila po výroku jednoho z oficiálních představitelů centrální banky vyjádřil v tom smyslu, že libra je nadhodnocená, a to minimálně vůči euru.

       Kurz PLN/USD

       Zlotý byl včera proti dolaru ve výsledku stabilní. Své obchodování zahájil na úrovni 4,1367. V průběhu dne byl zlotý slabší a osciloval okolo hladiny 4,1450. Teprve v závěru obchodování své ztráty korigoval. Své obchodování tak zlotý uzavřel na úrovni 4,1355.

       Včerejší obchodování se zlotým bylo klidnější. Trh se v průběhu dne nedozvěděl žádné informace. Ty přišly až v závěru dne. Statistický úřad zveřejnil indexy důvěry. Index zpracovatelského průmyslu zaznamenal jako jediný růst z prosincové hodnoty -22 na -14. Podle zprávy je situace stále velmi negativní, vyhlídky do budoucnosti jsou ale lepší. Zpracovatelský průmysl bude i nadále propouštět zaměstnance, ale v o něco menším objemu.

       Index sektoru stavebnictví zaznamenal další pokles z hodnoty -32 na -33. Pokles indexu maloobchodu byl ale mnohem výraznější, index se snížil z prosincové hodnoty -30 na -39.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Měny-forex:

St 13:58  💲 USD posiluje před Fedem X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:10  Index SP 500 našel podporu na klouzavém průměru InstaForex (InstaForex)
Út 10:02  Měnový pár EUR/USD získává půdu pod nohama InstaForex (InstaForex)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688