Akcie v ČR  |  24.08.2001 14:02:50

Akcie Cisca v after bell obchodech zpevnily

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Pátek 24. srpna 2001

Spojené státy



Negativní zprávy seslaly akciový trh opět níže, akcie Cisca v after bell obchodech zpevnily.

Spojené státy

Výsledkem čtvrteční obchodní seance bylo mírné oslabení akciových titulů doprovázeno několika zprávami méně optimistického charakteru.

Trh tak nedokázal obhájit včerejší zpevnění, když sentiment investorů oslabilo několik faktorů - hospodářské výsledky Kmartu a dalších retailerů, které naznačily možnou slabou spotřebitelskou poptávku v nacházejících měsících, vládní statistiky poukazující na silný růst nezaměstnanosti a konečně komentář Fed týkající se schůzky FOMC ve dnech 26.-27. června, jenž nevyzněl příliš optimisticky.

Skutečnost, že se oživení ekonomiky stále nedostavuje reflektují i odhady vývoje zisků společností indexu S&P 500. Ty by v běžném čtvrtletí měly podle First Call/Thomson Financial poklesnout o 13,8 % (počátkem srpna analytici predikovali 1,6% růst), v příštím čtvrtletí by pokles měl být nižší - 1,6 %.

V after bell obchodech zpevnily akcie společnosti Cisco Systems, výrobce výkonných počítačových síťových systémů. Dnešním růstovým katalyzátorem pro „technologickou“ část trhu by mělo být tvrzení vedení firmy týkající se známek stabilizace během srpna. Společnost rovněž oznámila plány na restrukturalizaci - rozčlenění firmy do 11 technologických skupin s cílem zefektivnit řadu marketingových a inženýrských operací. Cena akcií Cisca v after bell obchodech zpevnila z 16,76 na 17,45 USD.

Mírně oslabily akcie Lucentu, který včera na mítinku s analytiky oznámil očekávané dosažení zisku v roce 2002. Lucent, který v minulosti doplatil na vývojové selhání, silnou konkurenci a časté změny ve vedení, spoléhá na pokračující restrukturalizaci, jejíž výsledkem by měla být mimo jiné nižší závislost na větších telekomunikačních společnostech a redukce pracovních sil zhruba o polovinu. Ačkoliv Lucent analytikům zopakoval finanční výhled na zbytek roku a fiskální roky 2002 a 2003 (návrat do ziskovosti během roku 2002, čtvrtletí poté pozitivní provozní cash flow, vyšší tržby v 2. polovině 2002 oproti první, růst tržeb tempem 10-12 % v 2003 a hrubé marže na úrovni 35 %), analytici stále upozorňují na rizika spojená s nesplněním stanovených cílů.

Mezi makroekonomická data, která budou dnes zveřejněna, patří zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v červenci (očekávání dle Reuters je pokles 0,6 %) a prodeje nových domů.

Česká republika

Privatizace Českých radiokomunikací se podle informací z Ministerstva financí chýlí ke konci. TeleDanmark se s MF shodli na podmínkách privatizace. Podrobnosti nejsou známy, nicméně poslední známé údaje hovořily o ceně 300 mil. USD (zhruba 740 na akcii). Důvodem, proč se privatizace prodlužovala, byly požadavky TD na dlouhodobější splácení i jeho zájem pouze o některé části společnosti Čra. Nyní by nově dohodnuté podmínky privatizace měla schválit vláda (na příštím zasedání však není tato otázka zahrnuta do programu). Zdárné ukončení mnoho měsíců protahující se privatizace by mělo sloužit jako katalyzátor pro růst ceny akcií, které považujeme za podhodnocené (fundamentální hodnotu akcií odhadujeme na úrovni 700 ). Současná averze investorů vůči telekomunikačním titulům i vůči emerging markets patrně nedovolí dosáhnout titulu správného ocenění, ovšem i přesto doporučujeme dále akcie ke spekulativnímu nákupu. Určitým rizikem však zůstává absence informací o konkrétních podmínkách privatizace.

Včerejším podpisem smluv s privatizačními poradci a dnešním oficiálním inzerátem s výzvou k předložení nabídek byla odstartována privatizace energetického sektoru. Ta je však doprovázena velkým spěchem (měla by být dokončena ještě v letošním roce), ale i řadou dosud nevyjasněných otázek, např. zda stát bude chtít mít práva k distribuční soustavě, jak se stát postaví k otázce záruk za jaderný program společnosti ČEZ a řadu dalších. Všechny tyto nejasnosti by se mohly promítnout do nižší nabízené ceny za energetický sektor. Termínem pro vyslovení zájmu o českou energetiku by mělo být. 10. září a 21. září by měli být známi vybraní zájemci. Konečné vyhodnocení nabídek je plánováno na 14.prosince.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688