Petr Volrab (Renesance CI)
Akcie ve světě  |  27.07.2001 01:35:10

Americké akcie potvrdily včerejší růst

Americké akciové trhy zažily ve čtvrtek poměrně rušnou seanci. Po větší část dne se oba hlavní indexy pohybovaly v červených číslech a nevypadalo to, že budou schopny potvrdit včerejší nárůst. V posledních dvou hodinách obchodování se však situace radikálně změnila a trhy se vydaly vzhůru. Technologický Nasdaq zaznamenal více než 2% růst a nezastavil se ani před 2.000 hranicí. K jedněm z hlavních tahounů přitom patřil polovodičový sektor, kterému pomohly pozitivní komentáře od některých společností, které poslaly sektorový index SOX o 6,2 % výše.

Po většinu dne se akciové trhy držely v červených číslech. Jedním z těch, kdo na tom nesly vinu, byl druhý největší výrobce kancelářské techniky Hewlett-Packard (HWP). Ten přišel s varováním, že jeho tržby v tomto čtvrtletí nesplní očekávání, přičemž společnost hodlá propustit okolo 6.000 pracovníků. Pokračující oslabování ekonomiky podle slov společnosti nadále sužuje trh s počítačovým příslušenstvím a tiskárnami. Ve třetím účetním čtvrtletí končícím 31. července by tržby měly poklesnout o 14 až 16 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku na $9,9 až $10,2 mld. Očekávání analytiků dotázaných agenturou First Call se přitom pohybují na úrovni 11,1 mld. Se svými výsledky ve středu po uzavření oficiálních trhů přišel výrobce počítačů Compaq (CPQ). Firma ve 2. účetním čtvrtletí zaznamenala ztrátu ve výši $279 mil. nebo-li 17 centů na akcii. Bez započtení mimořádných položek Compaq vydělal $67 mil. ($0,04 centu na akcii), což bylo v souladu se sníženými odhady trhu. Tržby ve stejném období poklesly o 17 % na 10,14 mld. Výhled společnosti na 3. čtvrtletí pak hovoří o zisku v rozpětí 7 až 9 centů na akcii a tržbách na úrovni 8 mld. až 8,4 mld. To je méně, než kolik činí odhady analytiků, kteří očekávají EPS ve výši 0,09 a tržby v hodnotě 9,3 mld.

Od řady dalších společností však naproti tomu zaznělo, že to nejhorší období by již mohlo být za nimi, přičemž situace nyní vypadá o něco příznivěji, než si dříve myslely. Mimořádně se dařilo výrobcům čipů, když dva jejich zástupci Cypress Semiconductor (CY) a National Semiconductor (NSM) na čtvrteční konferenci oznámily, že zaznamenaly nárůst objednávek, a to zejména od Motoroly (MOT).

Dnes, tedy ve čtvrtek, byla zveřejněna čísla o vývoji objednávek dlouhodobé spotřeby za červen. Ty v tomto období poklesly o 2 %, což bylo dvakrát více, než činila očekávání. V květnu přitom objednávky vzrostly o 2,9 %. Největší pokles přitom zaznamenaly objednávky letadel, automobilů a počítačů. Po těchto číslech se tak opět zdá pravděpodobnější, že Fed ve snaze dále podpořit ekonomiku na svém zasedání 21. května opět přistoupí ke snížení úrokových sazeb.

Toto zpravodajství pro Vás připravil Renesance Capital Invest
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688