Akcie v ČR  |  14.05.2001 12:02:26

Vize agresivnějšího snížení sazeb pomalu ustupuje

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Pondělí 14. května 2001

Spojené státy



Data indikující zlepšení výkonnosti americké ekonomiky poslala trh níže, vize agresivnějšího snížení sazeb pomalu ustupuje.

Spojené státy

Lepší než očekávaná makroekonomická data poslala v pátek ceny akcií níže. Ovšem tento vývoj či reakci trhu bylo možno očekávat, neboť dobré zprávy týkající se zvyšování výkonnosti americké ekonomiky investiční publikum chápe spíše jako blížící se konec série snižování úrokových sazeb.

První, pro ekonomiku dobrou zprávou, byly maloobchodní tržby za duben. Ty vzrostly o silných 0,8 % (vyjma aut o 0,7 %), ačkoliv trh očekával pouze 0,2% nárůst (vyjma aut o 0,4 %). Rovněž předběžný květnový Michiganský index spotřebitelského optimismu, který byl zveřejněn půl hodiny po zahájení obchodování, nečekaně posílil z dubnové hodnoty 88,4 na 92,6, přičemž dle Reuters analytici očekávali jeho pokles na hodnotu 87,6. A konečně index produkčních cen, u něhož byl predikován růst o 0,4 % (vyjma volatilních položek o 0,1 %), za uplynulý měsíc vzrostl o 0,3 % (0,2 %).

Dnes bude zveřejněn vývoj průmyslové produkce a využití výrobních kapacit v dubnu. Zítra pak zasedá měnový výbor Fed, který rozhodne o dalším vývoji úrokových sazeb. I přes nové makroekonomické indikátory trh věří, že zítra uvidí klíčovou sazbu opět o 50 bp níže. Další možné uvolnění sazeb, a zřejmě i poslední, přichází v úvahu koncem června, ovšem vize agresivnějšího uvolnění sazeb z trhu pomalu mizí.

Tento týden přijdou na řadu jedny z posledních ziskových firemních oznámení za účetně 1Q01. V úterý oznamuje výsledky Wal-Mart a Applied Materials, ve středu Hewlett-Packard a ve čtvrtek Dell Computer a Analog Devices.

Česká republika

Česká spořitelna zveřejnila hospodářské výsledky za 1Q letošního roku dle mezinárodních účetních standardů. Tyto výsledky byly výrazně horší než jaká byla očekávání. Zatímco trh očekával čistý zisk ve výši 7478 mil. , banka ve skutečnosti vykázala 346 mil. . Za tímto nízkým číslem stojí jednak extrémně nízké výnosy z obchodování na finančních a kapitálových trzích, kde výnosy meziročně poklesly o téměř 80 %, a jednak růst nákladů, jenž dosáhl meziročně silných 17 %. Jako pozitivní na zveřejněných číslech lze hodnotit zejména 25% nárůst čistých úrokových výnosů a růst celkové bilanční sumy o 1 %. Z hlediska dalšího vývoje hospodaření ČS bude zajímavý dopad nové poplatkové politiky banky, která jako první z velkých bank odklání klienty svou poplatkovou politikou k elektronickým transakcím. Čtvrtletní výsledky nemění náš názor na akcie společnosti a dlouhodobě je považujeme za atraktivní investici bez výraznějšího rizika, z krátkodobého hlediska doporučujeme akumulovat při poklesu ceny.

Zájemci o podíl v Komerční bance měli odevzdat své nabídky do páteční půlnoci privatizačnímu poradci - společnosti Goldman Sachs. Výbor pro privatizaci rovněž rozhodl, že až do dokončení rozhodování nebudou zveřejňovány žádné informace. Jedná se tak o preventivní krok, který by měl zamezit různým předprivatizačním spekulacím, které bylo možno pozorovat v průběhu prodeje podílu v Českých radiokomunikacích.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688