Czechwealth (Czechwealth)
Akcie v ČR  |  20.04.2010 13:53:12

Jaké akcie koupit a kdy


Možností, jak vybírat příležitosti na burze je celá řada. Je spousta zastánců jednotlivých metod, kteří hodnotí svoji metodu jako nejlepší a ostatní zatracují, což nemusí být nutně správné. Většina těchto metod vychází z analýzy informací o společnosti (fundamentu) nebo z analýzy grafu (TA). Pojďme se na jednotlivé metody stručně podívat a říci si, zda je možné je účinně kombinovat.

Fundamentální analýza se snaží najít podstatu daného aktiva. Hledá tak jeho správné ocenění nebo chcete-li vnitřní hodnotu (fair value). Odhaluje tak postupně všechny nejpodstatnější části daného aktiva, jednotlivé vazby těchto částí a také vztahy s externím ekonomickým a finančním prostředím. Podstatný však je nejen statický stav, ale i postupný vývoj jednotlivých částí v čase. Finále analýzy by mělo být sestavení určitého náhledu a hodnocení daného aktiva.


TIP! Z vlastní zkušenosti podle fundamentální analýzy neurčujeme konkrétní cílovou cenu a nepredikujeme vývoj. Spíše určujeme zdraví společnosti, a zda se aktivum vyvíjí pozitivně či negativně v čase (zda je nadhodnocené nebo podhodnocené). K predikci cílové ceny a budoucího vývoje používáme analýzu technickou, která ze směru fundamentu vychází!

Celek fundamentální analýzy tvoří tři pilíře:

  • 1. analýza globální - je statisticky dokázáno, že celková analýza spolu se sektorovou působí z50 až 60% na cenu daného aktiva, proto ji nelze přejít bez povšimnutí. Na druhou stranu je možné ji udělat bez složitých formulí nebo hloubkového ekonomického vzdělání. Právě naopak, stačí zdravý selský rozum a základní přehled vekonomických vazbách. Skládá se zpoznání ekonomické a politické situace a přehledu jeho působení na střednědobý globální sentiment. Vždy je nutné rozlišovat mezi faktem a spekulací.
  • 2. analýza sektorová nebo regionální (srovnání slídrem voboru nebo sregionem) - staví dané analyzované aktivum do kontextu daného regionu, pokud je na nějaký vázán a také do souvislosti oboru, ve kterém působí. Konfrontuje jednotlivé stěžejní údaje spřípadnou konkurencí, nebo sváženými ukazateli celého sektoru.
  • 3. analýza individuální (společnosti) - tu my dále dělíme na screeningovou a hloubkovou. Jelikož se na světových burzách obchodují tisíce aktiv, pokud budeme hledat akcie, tak akcií srůzným zdravím a potenciálem pro růst. My potřebujeme vprvní fázi nalézt kandidáty, které budou splňovat naše kritéria a budeme je tak moci podrobit hloubkové analýze. Kvyhledávání není potřeba využívat žádné složité a drahé softwary. Jak si dále ukážeme, vystačíme si svolně šířenými vyhledávači, které nám pomocí zadaných kritérií vyhledají ty nejlepší potenciální příležitosti. U těchto kandidátů se pak podíváme na další ukazatele, zda se opravdu jedná o perlu mezi ostatními.


Pro efektivní vyhledávání akcií, dle různých druhů analýz lze použít například následující vyhledávač: (www.finviz.com)



Předmětem zkoumání technické analýzy jsou graficky znázorněné časové řady tržních cen, objemů obchodů a různých indexů. Technický analytik se pokouší rozpoznat v pohybu kursu například určitý tvar (formaci), která v minulosti měla větší pravděpodobnost určitého následného vývoje ceny.

Technický analytik při svém zkoumání používá jak jednoduché grafické metody (linie podpory a odporu, technické vzory), tak i technické indikátory (např. klouzavé průměry, oscilátory apod.). Technická analýza tedy vychází z historie - z historie cenového vývoje a chování obchodovaného aktiva v minulosti.

Základem využití TA je předpoklad, že se určité vzory chování ceny opakují, určité cenové hladiny se testují a retestují, to vše může být podpořeno např. určitými změnami v objemech obchodů apod.

Tyto analýzy lze pak velmi účinně kombinovat a využít vzájemného doplňování se. Pokud totiž máme vícenásobnou konfirmaci vstupu podle různých metod, pravděpodobnost úspěchu se výrazně zvyšuje.

Konkrétní postup včetně přesných kroků a hodnot pro kritéria vstupu a výstupu, vám komplexně na příkladech ukážeme na našem specializovaném semináři:

https://www.kurzy.cz/skola-obchodnika/burzovni-seminare/24-jak-vytvorit-vlastni-fond-a-ridit-sve-investice-jako-drobny-investor/



Budeme se těšit na setkání s vámi

Czechwealth team

Tyto zprávy pro Vás připravuje společnost Czechwealth

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:42  Akciové trhy: Nový týden začal v zeleném - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688