TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.03.2010 19:24:01

Česko bude mít první školní plachetnici, pokřtí ji možná Johny Depp

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Na replice historické dřevěné plachetnice La Grace, kterou staví parta nadšenců, se brzy budou učit plachtit první zájemci. Stravitelé projekt první školní české plachetnice představí příští týden na veletrhu Lodě&Karavany, informovala v pátek Mediafax PR manažerka Soňa Uhrová.

"Jedná se o první českou školní plachetnici, na které se budou v námořních dovednostech zdokonalovat mladí zájemci o tento krásný pohodový i adrenalinový sport," přiblížila Uhrová s tím, že projekt rovněž navazuje na historii české plachetní mořeplavby.

Celý projekt se chýlí ke konci, práce jdou do finální fáze, vyřizují se potřebná povolení a na vodu loď vypluje v dubnu. V Řecku se v květnu a červnu zúčastní slavného závodu historických plachetnic Tall Shipp 2010 Cutty Sark a čeká jí tam i slavnostní křest možná nejslavnějším „žijícím“ pirátem Johnny Deppem, neboli "kapitánem Sparowem".

Skupina nadšenců staví repliku historické dřevěné plachetnice La Grace již dva roky, kromě řady spolupracovníků projekt iniciovali především dva kapitáni - Josef Dvorský a Daniel Rosecký. "Loď jsme začali stavět na konci roku 2008 v profesionální loděnici v Egyptě," uvedl Dvorský. Volba na Egypt padla proto, že zde všechny lodě stále staví tradičním způsobem a řemeslníci dokonale zvládají práci se dřevem. "Je zde také díky Suezskému průplavu snadno dostupné kvalitní dřevo ze Skandinávie, jež bylo ve zlatém věku plachet nejoblíbenějším a nejobvyklejším stavebním materiál," dodal kapitán.

Dostupné prameny hovoří o tom, že původní La Grace byla loď prvního skutečného českého námořního kapitána Augustina Heřmana. Ten nejprve ve službách holandské Západoindické společnosti přeplul několikrát Atlantik. Po osamostatnění začal s La Grace přepadat španělské obchodní lodi a později se stal největším vývozcem tabáku v Americe.

Přednáška o La Grace se koná v sobotu 13. března od 14.00 hodin v přednáškovém sále č. 1 na výstavišti v Praze-Letňanech.

David Jareš, jares@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688