mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  05.06.2023 13:26:00

Česko má první dva absolventy Evropské diplomatické akademie

Česko má první dva absolventy Evropské diplomatické akademie

05.06.2023 / 13:05 | Aktualizováno: 05.06.2023 / 13:26

Čtyřicet mladých diplomatů z členských a kandidátských zemí EU završilo intenzivní devítiměsíční výcvik pilotního ročníku Evropské diplomatické akademie symbolicky na Den Evropy, 9. května. Čeští diplomaté Dorota Saitzová a Jan Zdrálek byli mezi absolventy programu, jehož cílem je poskytnout evropských diplomatům komplexní výcvik v oblasti vnějších vztahů Evropské unie.

V úterý 9. května proběhla v bruselském sídle Evropské služby pro vnější činnost (ESVA) závěrečná ceremonie historicky prvního ročníku Evropské diplomatické akademie (EUDA). Vedle absolventů se ceremonie též zúčastnili zástupci z diplomatických misí zúčastněných států a vedoucí pracovníci ESVA. Úspěšný start projektu vyzdvihli ve svých projevech generální tajemník ESVA Stefano Sannino, ředitelka EUDA Federica Mogherini, poradce pro EUDA Fernando Gentilini i tři zástupci z řad absolventů EUDA.

Pilotní ročník Evropské diplomatické akademie zajišťovala Evropská služba pro vnější činnost ve spolupráci s univerzitou College of Europe v belgických Bruggách a polském Natolinu. Čtyřicet diplomatů (21 žen a 19 mužů) z členských států, kandidátských zemí a institucí EU se mělo soustředit na dva hlavní cíle: 1) osvojit si a rozšířit své znalosti a dovednosti v oblasti vnějších vztahů EU a (nejen) evropské diplomacie a 2) budovat týmového ducha.

Diplomaté zahájili program na konci srpna 2022 v Polsku, kde se seznámili s problematikou hranic EU, jejich ochrany a migrace, a podnikli exkurze k ukrajinské a běloruské hranici. V polovině září se přesunuli do Belgie, kde se v Bruggách věnovali teoretickému i praktickému výcviku diplomatických znalostí a dovedností. Diskutovali s více než 150 významnými hosty od Vysokého představitele EU Josepa Borrella přes autorku Globální strategie EU Nathalie Tocci až po zvláštního zmocněnce EU pro západní Balkán Miloslava Lajčáka. Nejméně jednou týdně probírali aktuální otázky zahraniční politiky EU s diplomaty přímo v ústředí ESVA v Bruselu. Na závěr obou semestrů absolvovali komplexní vyjednávací simulace Rady pro zahraniční vztahy a krizové mediace konfliktu.

Z Evropské diplomatické akademie si absolventi odnáší bohatou síť kontaktů a čerstvě nabyté znalosti a dovednosti o vnitřním i vnějším fungování EU, které budou moci zúročit ve své práci pro českou a evropskou diplomacii.

V letech 2023/2024 proběhne druhý pilotní ročník Evropské diplomatické akademie. Na základě vyhodnocení obou pilotních ročníků plánuje Evropská služba pro vnější činnost založit EUDA na permanentní bázi.

Video ze závěrečné ceremonie EUDA naleznete na následujícím odkazu: https://www.youtube.com/watch?v=tlmiUzF0p00&t=2s&ab_channel=EuropeanExternalActionService%28EEAS%29


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt   3:37  Heavy rain and flash flooding is likely across portions of the Midwest into the... US National Weather Service (weather.gov)
Čt   0:00  Children should NEVER be left in a car, no matter the time of year US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688