TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  24.02.2010 12:21:02

Kalousek: Maminky, peníze na mateřskou bereme vašim dětem (24.2.2010)

Mediafax

Schválení návrhu na zvýšení mateřské znamená říct českým maminkám, že zadlužujeme jejich děti, prohlásil ve středu Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09. Těmito slovy komentoval projednávání návrhu zákona na vrácení mateřské na úroveň roku 2009.

"Každý z nás, kteří tu sedíme, se samozřejmě domnívá, že maminky potřebují pomoc. Ale my ty 1,5 miliardy korun prostě nemáme, museli bychom si je půjčit na úkor budoucnosti," řekl Kalousek. "Musíme pak ale říci: Milé maminky, my ty peníze, které vám teď půjčujeme, bereme vašim dětem. Naše generace si půjčuje od svých dětí, aniž by přemýšlela, jak ty dluhy jednou budou splácet," dodal.

Podle Kalouska bude za 20 let z každé tisícikoruny, kterou matky dostanou navíc na svou aktuální spotřebu, zhruba pět tisíc korun dluhu. Kalouskovi je také jasné, jak hlasování dopadne: "Přesto, že ten zákon jistě bude přijat, nebude pro něj TOP 09 hlasovat."

Kalousek také novinářům řekl, že TOP 09 nebyla pro rušení karenční doby ošetřovného, tedy neproplácení prvních tří dnů ošetřovného. "Karenční doba prokázala dobrý efekt, je to sociálně únosná spoluúčast. Nemůžeme chtít mít všechno zadarmo. Jinak se může stát, že na to už vůbec nebudeme mít," zdůraznil.

Mezi poslanci se nad zákonem rozhořela živá diskuse. Zatímco levice navýšení mateřské podporovala, ODS a TOP 09 se snažily přesvědčit poslance o zamítnutí návrhu.

"Není možné brát si matky jako rukojmí a brát své slovo zpět. Každému muselo být při hlasování o Janotově balíčku jasné, co činí a jaké úspory jsou navrhovány. Proto se levice musím zeptat, kde chce vzít ty dvě miliardy korun, které mají být vyplaceny navíc? Jen se tak navýší dluh České republiky," podpořil Kalouska poslanec ODS Michal Doktor.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se snažil hlasování sociálních demokratů o Janotově balíčku obhájit. "Poté, co Ústavní soud zrušil předčasné volby, byl sněmovně předložen Janotův balíček, se kterým vláda spojila své další působení. My jsme se museli rozhodnout pro menší zlo, proto jsme balíček podpořili. Ale věděli jsme, že je možné ho korigovat a to také děláme," uvedl Paroubek.

Filip Nachtmann, Petra Kotvová, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688