Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Finanční rady  |  22.05.2024 17:16:58

Nová éra HR: V roce 2024 uspěje ten, kdo dokáže přesvědčit talenty z konkurenčních firem

Vstupujeme do nové éry HR, kde se hraje o talentované pracovníky jako nikdy předtím. V roce 2024 bude úspěch v oblasti HR patřit těm, kteří nejenže dokážou přilákat, ale i udržet své zaměstnance. Jak? Klíčem je nabídnout stabilní a dlouhodobé zaměstnání, které je v dnešní době velmi žádané. Důležité je i jít s dobou a používat moderní online nástroje.

 

Stabilní a dlouhodobé pracovní místo

Nabídnout stabilní a dlouhodobé pracovní místo ve firmě je velmi důležité. Stabilita zaměstnání je pro mnoho lidí klíčovým faktorem při výběru pracovního místa. Dlouhodobá perspektiva práce přináší zaměstnancům pocit jistoty a bezpečí. Stabilní zaměstnání také podporuje loajalitu a angažovanost zaměstnanců, což může vést k vyšší produktivitě a lepším výsledkům.

Dlouhodobé zaměstnání také umožňuje firmám lépe plánovat a investovat do rozvoje svých zaměstnanců. Když firma ví, že se může na své zaměstnance spolehnout v dlouhodobém horizontu, je ochotnější investovat do jejich školení a profesního růstu. Z těchto důvodů je stabilní a dlouhodobé pracovní místo považováno za jeden z klíčových prvků úspěšné strategie HR.

Vzdělání a rozvoj

Vzdělání a rozvoj zaměstnanců je ve firmě zásadní. Tento úkol má přímý dopad na několik klíčových oblastí. Zaměstnanci, kteří mají příležitost se vzdělávat a rozvíjet, jsou obvykle více motivováni a jejich pracovní výkon se zlepšuje. 

Vzdělávání poskytuje zaměstnancům lepší šanci na kariérní růst. Vzdělaní zaměstnanci usnadňují procesy ve firmě a zjednodušují spolupráci. Firmy, které investují do vzdělávání svých zaměstnanců, jsou vnímány jako atraktivnější na trhu práce.

HR má tedy klíčovou roli v identifikaci vzdělávacích potřeb zaměstnanců, vytváření a implementaci vzdělávacích programů a měření jejich efektivity. Tímto způsobem HR přispívá k dlouhodobému úspěchu organizace.

Rekvalifikační kurzy personalistiky Orange Academy 




 


Komunikace a týmová spolupráce 

Týmovost a komunikace – tyto dva aspekty mají přímý vliv na pracovní výkonnost, motivaci, spokojenost a celkovou chuť zaměstnanců být součástí firmy. 

Týmovost podporuje spolupráci a soudržnost mezi zaměstnanci, což je zásadní pro dosahování společných cílů a úspěchů. Když se lidé cítí být součástí týmu, jsou více zapojeni do práce a mají tendenci více pracovat pro dosažení týmových výsledků.

Komunikace je klíčová pro to, aby bylo zajištěno, že všichni zaměstnanci budou mít informace o důležitých událostech a změnách. Dobrá komunikace také pomáhá předcházet nedorozuměním a konfliktům.

HR má zásadní roli v podpoře těchto dvou aspektů tím, že vytváří a udržuje kulturu otevřenosti a transparentnosti, organizuje teambuildingové aktivity a školení zaměřená na rozvoj týmových dovedností a komunikačních schopností. Tímto způsobem HR přispívá k vytváření pozitivního a produktivního pracovního prostředí.

Digitalizace 

Digitalizace HR procesů je téma, které zaměstnává HR pracovníky již několik let. Klíčem k efektivitě je implementace HR softwaru, který uvolní ruce personalistům a zjednoduší jejich práci. Příprava na zavedení HR softwaru je klíčová, protože jeho implementace vyžaduje čas. Tento software prospěje nejen personalistům, ale i manažerům a dalším členům týmu, kteří mohou čas ušetřený automatizací věnovat důležitějším úkolům.

Individuální přístup k zaměstnanci

Důležité je to, aby se každý cítil výjimečný a cenný. Benefity a flexibilní pracovní podmínky jsou dnes již standardem. Individuální přístup k zaměstnanci je v roce 2024 považován za jeden z klíčových trendů v HR. 

Firmy se zaměřují na individuální potřeby zaměstnanců, od mentoringu nováčků až po flexibilní pracovní podmínky a bonusy za odvedenou práci. Zaměstnanci nově velmi často spolupracují s nadřízenými na stanovení cílů pro osobní rozvoj a aktivně hledají možnosti pro své vzdělávání. 

Tento trend ukazuje, že HR se stává stále více zaměřeným na adaptaci na individuální potřeby a přání zaměstnanců, což je klíčové pro získání a udržení talentů v pracovním prostředí roku 2024.

Využívání technologií a dat

Moderní HR využívá analýzu dat, která pomáhá lépe porozumět trendům na trhu práce. Využití moderních technologií ve firmě je klíčové pro zvyšování efektivity, inovace a konkurenceschopnost. 

V první řadě jde o zavedení informačních a komunikačních technologií, které mohou zahrnovat cloudové služby, sociální sítě, online chaty a mobilní aplikace, které pomáhají zefektivnit komunikaci. V tomto ohledu je pak důležité průběžné vzdělávání a školení zaměstnanců. Je důležité, aby zaměstnanci rozuměli novým technologiím a uměli je efektivně využívat ve své práci.

Umělá inteligence

Umělá inteligence se stává platným členem HR týmu. AI může pomoci s automatizací rutinních úkolů, analýzou velkých objemů dat a poskytováním hlubších vhledů do chování a preferencí zaměstnanců. Umělá inteligence již minulý rok výrazně ovlivnila oblast HR. Původně byla AI pro mnohé zdrojem obav, ale postupem času se názory změnily a AI je nyní vnímána jako příležitost k optimalizaci a zlepšení pracovních procesů. 

Využijte AI k navrhování pracovních inzerátů. Zkoumejte, jaké úkoly vám umělá inteligence může ulehčit, a začněte s její implementací. AI se dynamicky vyvíjí, proto budou mít výhodu ti, kteří se nebojí změn a jsou schopni rychle reagovat.

V roce 2024 bude úspěch v HR znamenat kombinaci výše uvedených prvků, které dokáží přilákat a udržet nejlepší zaměstnance na trhu. Právě tito pracovníci budou hnacím motorem inovací a růstu firmy. 

Tereza Drbohlavová

Psaní textů ji provází od základní školy, kde se podílela na tvorbě školního časopisu. Od roku 2020 podniká v oboru pojišťovnictví a dále jako obchodní konzultantka a pracovnice online marketingu ve společnosti LEADMACHINE, s.r.o. Spojením oborů, ve kterých podniká, získává informace a zkušenosti pro psaní svých textů jako copywriterka. Se společností Orange Academy s. r. o. spolupracuje od roku 2022, kde se převážně věnuje psaní textů o účetnictví, marketingu a pojištění.


RekvalifikacniKurzy.cz

Aktuální nabídka kurzů s akreditací seřazená podle termínu konání, města, kraje a oboru – např. účetnictví a daňová evidence, mzdové účetnictví, daně, personalistika, online marketing, kurz programování a kurz asistentky/sekretářky. Na stránkách RekvalifikacniKurzy.cz naleznete přehledný vyhledávač rekvalifikačních kurzů po celé České republice. Pomáháme lidem zvýšit kvalifikaci a najít uplatnění v nových oborech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St 17:45  Nákup dálničních známek v roce 2024 Josef Pavelec (Dálnička.cz)
Út 11:51  Globální index nemusí být globální Richard Bechník (Swiss Life Select)
Út 10:40  Pojištění každodenních rizik pomůže při nesnázích v běžném i on-line světě Martin Pejsar (BNP Paribas Cardif Pojišťovna)
Út   8:00  Přemýšlíte o rodině? Pořiďte si polštář Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688