Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  23.05.2024 06:43:20, aktualizováno 11:09:38

Ohrozí chystaná „superdávka“ bankovní tajemství? Kdo bude nahlížet na vaše účty?

Co je bankovní tajemství?  

Bankovní tajemství je ochrana všech informací, které bance svěříte. Ať už jde o stav vašeho účtu, provedené transakce nebo další finanční údaje, všechny tyto informace jsou chráněny zákonem. Konkrétně jde o § 38 zákona č. 21/1992 Sb., o bankách, který stanovuje povinnost bank držet tyto informace v tajnosti.  

Bankovní tajemství se vztahuje na veškeré bankovní obchody a peněžní služby, včetně:  

  • stavů na účtech a depozit,
  • informací o bankovních obchodech,
  • informací o držiteli platební karty,
  • osobní situace klienta, jako jsou majetkové poměry nebo biometrické údaje.

 

Pokud informace chráněné bankovním tajemstvím obsahují osobní údaje, vztahují se na ně také předpisy na ochranu osobních údajů, zejména GDPR.  

Kdo musí bankovní tajemství dodržovat a proč je to tak důležité?  

Bankovní tajemství musí dodržovat všechny banky a pobočky zahraničních bank působících na území České republiky. Patří sem také spořitelní a úvěrová družstva. Všechny tyto instituce mají povinnost chránit vaše data před neoprávněným přístupem a zveřejněním.  

Hlavním důvodem je ochrana vašeho soukromí. Představte si, že všechny vaše finanční informace jsou jako v trezoru, který banka pečlivě střeží. Bez této ochrany by kdokoliv mohl zjistit, kolik máte na účtu, kde a za co utrácíte.  

Příklady z praxe  

  • Zaměstnanec banky nesmí sdělit vašemu sousedovi, kolik máte na účtu: Představte si situaci, kdy by váš soused mohl zjistit, kolik máte na účtu, jen proto, že se o to zajímá. Bankovní tajemství tomu zabraňuje. Zaměstnanci bank jsou vázáni přísnou povinností mlčenlivosti, která jim zakazuje sdělovat jakékoliv informace o vašich finančních prostředcích a transakcích. 
  • Ochrana před zneužitím informací: Bez existence bankovního tajemství by se vaše citlivé finanční údaje mohly snadno dostat do nesprávných rukou. Podvodníci a další neoprávněné osoby by mohli získat přístup k informacím, které by mohly být zneužity k různým nekalým aktivitám, jako je krádež identity nebo finanční podvody. Bankovní tajemství zajišťuje, že takové informace zůstávají bezpečné a chráněné před zneužitím, což posiluje vaši důvěru v bankovní systém a poskytuje vám klid v duši.

 

Kdy může být bankovní tajemství „porušeno“?  

V určitých situacích mohou nebo dokonce musí banky poskytnout informace, které jsou bankovním tajemstvím chráněné:  

  • Se souhlasem klienta: Pokud dáte bance souhlas, může vaše údaje sdílet s třetí stranou.
  • Na základě zákona: Banky musí poskytnout informace na žádost soudů, policie, finanční správy a dalších státních orgánů při vyšetřování trestné činnosti nebo správě daní.
  • Pro účely úvěrových registrů: Pokud si žádáte o úvěr, banky si mezi sebou sdělují informace o vaší platební morálce, a to prostřednictvím úvěrových registrů.
  • Trestní řízení: Banka může sdělit informace orgánům činným v trestním řízení při podání trestního oznámení.

 

Jak superdávka souvisí s bankovním tajemstvím?  

Navrhovaná superdávka by měla zahrnovat plošný majetkový test, což znamená, že by úřady mohly nahlížet do bankovních účtů nejen žadatelů, ale i všech členů jejich domácností. Tento krok vyvolal obavy z prolomení bankovního tajemství a zásahu do soukromí, protože se výrazně rozšiřuje okruh osob, jejichž finanční údaje by mohly být kontrolovány.  

Navíc je zde riziko osobního selhání zaměstnanců úřadů. V menších komunitách, kde se lidé často dobře znají, by mohlo dojít k situacím, kdy by zaměstnanec úřadu mohl zneužít svůj přístup k citlivým informacím, například z osobních důvodů. Taková situace by narušila důvěru v systém sociální podpory a mohla vést k řadě právních sporů.  

Jak efektivně chránit bankovní tajemství? Vše závisí na nás – na lidech  

Vcelku oprávněně vyvolává navrhovaná superdávka obavy z možného prolomení bankovního tajemství. Klíčovou roli ale vždy hrají lidé. Zaměstnanci úřadů, kteří budou mít přístup k citlivým finančním údajům, musí jednat profesionálně a s odpovědností. Selhání jednotlivců byla, jsou a vždy budou rizikem. Je nutné zaměřit se na prevenci, pravidelně školit zaměstnance a zajistit jasné důsledky za porušení pravidel. Jen tak můžeme zachovat důvěru v bankovní i v nový sociální systém.  

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St 17:45  Nákup dálničních známek v roce 2024 Josef Pavelec (Dálnička.cz)
Út 11:51  Globální index nemusí být globální Richard Bechník (Swiss Life Select)
Út 10:40  Pojištění každodenních rizik pomůže při nesnázích v běžném i on-line světě Martin Pejsar (BNP Paribas Cardif Pojišťovna)
Út   8:00  Přemýšlíte o rodině? Pořiďte si polštář Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688