Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  26.03.2009 09:47:08

NWR nebude pokračovat v akvizici Ferrexpa

Dle sdělení NWR se představenstvo společnosti rozhodlo, že NWR nebude dále  pokračovat v akvizici 24,99% podílu v ukrajinském těžaři železné rudy Ferrexpo. Tento  podíl mělo NWR kupovat od svého majoritního akcionáře RPGI (drží 64% podíl v NWR).  Představenstvo tak revidovalo svůj záměr koupit podíl ve Ferrexpu z října loňského roku. Transakci měla schvalovat valná hromada (koná se 28.dubna). Na této valné hromadě měli o transakci hlasovat pouze minoritní akcionáři (RPGI by neměla hlasovací práva), kterým  se však transakce nezamlouvala. Hlavní důvody pro zamítnutí transakce jsou dle našeho
názoru: 1) nižší ceny akcií Ferrexpa na trhu (aktuálně kolem 60 pencí) a nákupní ceny RPGI (86 pencí),2) odliv hotovosti v obtížných dobách pro NWR (136 mil. EUR,  0,5 EUR/akcii, 14,1 /akcii) a 3) aktuální hospodářské výkonnosti obou společností. NWR zdůvodňuje změnu svého postoje obtížnými podmínkami na trhu uhlí a oceli. Současně  je však změna postoje představenstva vynucena i postojem k časování transakce ze strany minoritních akcionářů. Hodnotíme pozitivně, že představenstvo NWR reflektovalo ve
svém rozhodnutí odmítavý postoj akcionářů k transakci. Hlasování o transakci na valné hromadě by tak bylo zbytečné a proto se nám odstoupení od tohoto záměru jeví jako rozumné. Dle našeho názoru bude trh rozhodnutí představenstva hodnotit pozitivně, což by se mohlo odrazit v ceně akcií.

NWR dále sdělilo, že majoritní akcionář Ferrexpa Konstantin Ževago byl nominován, aby se stal členem představenstva NWR  jako nezávislý nevýkonný  ředitel. Jeho  jmenování by měla schválit valná hromada (28.dubna). Zástupci NWR (generální ředitel Solomon,  finanční ředitel Jelínek) jsou již delší dobu v představenstvu Ferrexpa.


Zprávu vnímáme jako pozitivní,protože preferujeme, aby si NWR ponechalo přebytek své hotovosti jako flexibilní prostředky pro případ dalšího zhoršování trhu s koksovatelným uhlím. Zrušení akvizice ušetří firmě 126,6 mil. GBP (0,48 GBP na akcii). Současný ekonomický útlum by mohl mít za následek další zajímavé akvizice kontrolních podílů polských konkurentů jako je například JSW. Ačkoli takový krok neočekáváme, NWR by mohlo zvýšit dividendu za 2H 08, ta byla oznámena ve výši 0,18 EUR/a (pod našim odhadem 0,35 EUR/a). Můžeme očekávat krátkodobou pozitivní reakci.  

Petr Bártek

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688