Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Bydlení  |  20.03.2021 21:17:30

Majitel „bytů OKD“ přikoupil další, v akvizicích hodlá pokračovat

Loni v úvodu roku došlo na oznámení, že bývalé byty OKD, resp. společnost RESIDOMO změní majitele. Vlastníkem největšího domácího bytového fondu se tak následně stala švédská společnost Heimstaden podnikající právě v segmentu nájemního bydlení. Změna vlastníka poté přinesla další přejmenování dřívější RPG Byty, spadající do roku 2015 pod křídla Zdeňka Bakaly. Již loni Heimstaden deklarovala svou působnost v České republice rozšiřovat, k čemuž nyní došlo.

Krok mimo severní Moravu

Heimstaden se tentokrát uchýlila ke koupi nových 226 bytů a 5 nebytových prostor v Plzni - Borech. Postaveny totiž byly v roce 2019 domácí realitní a investiční společností Daramis. Ta je na základě aktuálně uzavřené dohody bude spravovat ještě do konce příštího roku. Teprve od ledna 2023 tedy přejdou na koncept Heimstaden.

 

Generální ředitel Heimstaden Jan Rafaj k transakci uvedl: „Těšíme se na novou akvizici a po jejím faktickém převzetí naplno rozvineme všechny naše služby. Celý náš koncept je postaven na tzv. přátelském bydlení. Snažíme se být maximálně vstřícní ke svým zákazníkům, ale také ke svému okolí. Ať už jsou to města a obce, ve kterých působíme, nebo životní prostředí, které nás obklopuje. Těším se na naše nové nájemníky v Plzni a pevně věřím, že k nim brzy další noví zákazníci přibudou.“

Za plzeňské realitní portfolio Heimstaden zaplatí přibližně 600 milionů korun. Počet vlastněných bytů v České republice tím rozšíří na téměř 43 tisíc, čímž dále upevní své postavení jedničky v nájemním bydlení u nás. A expanze má pokračovat. Šéf akvizičního týmu Heimstaden pro Německo a střední a východní Evropu Stanislav Kubáček totiž při příležitosti transakce mj. zmínil: „Do 5 let bychom rádi koupili jen v České republice dalších 5 tisíc bytů. Hledáme vhodné příležitosti pro investice a výstavbu hlavně v krajských městech a Praze.

K poslední akvizici možnot zmínit, že Heimstaden zainvestovala do segmentu „nejmenšího“ bydlení. Jedná se totiž o byty 1+kk, resp. 2+1 s průměrnou obytnou plochou do 50 m2. Pokud pomineme např. koupené blíže nespecifikované sklepy či parkovací místa v podzemních garážích, šlo by v návaznosti na získanou residenční a maloobchodní koupenou pronajímatelnou plochu dle našich výpočtů hovořit o kupní ceně zhruba 67 tis. korun za m2.

Obecně v Evropě Heimstaden své působení již v posledním roce dále rozšířila i na jiných trzích. V Berlíně koupila 4 tisíce bytů, dva projekty výstavby téměř půldruhého tisíce nájemních bytů na klíč pak ve Varšavě. Její portfolio tak již čítá téměř 110 tisíc bytů v aktuální hodnotě 170 mld. švédských korun.

Dle loňské Výroční zprávy se příjmy z pronájmů přiblížily 7 mld. švédských korun (SEK). Jak plyne z níže uvedené grafiky, největší díl připadal z domovského Švédska.


Zdroj: Heimstaden

Po odečtení nákladů na pronájmy dosáhl loni hrubý zisk švédské firmy přes 3,8 mld. SEK. Do celkového hospodářského výsledku však pozitivně promluvilo především přecenění nemovitostního majetku v objemu téměř 8,2 mld. SEK. Čistý zisk dosáhl 3,86 mld. SEK (10 mld. ).   

Doplnit závěrem lze, že společnost Heimstaden je necelých 6 let veřejně obchodovatelnou (na burze ve Stockholmu), nicméně vlastně spíše jen symbolicky. Na 98,4 % hlasovacích práv totiž ovládá jen jedna společnost - rovněž realitní Fredensborg.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688