Aleš Vávra (Renesance Capital Invest, a.s.)
Akcie ve světě  |  13.12.2000 22:33:28

USA: Prezidenské volby u konce


Dow: ++26,17 Nasdaq: -108,96 S&P500: -11,19
Objemy na NYSE 1,1 mld, NASDAQ 2,03 mld.
Vzrůst akcií na NYSE 1379 k 1494 poklesům.
Vzrůst akcií na NASDAQ 1603 k 2323 poklesům.
30letý vládní dluhopis vzrostl o 1,031 na výnos 5,478%.


Technologický NASDAQ dnes ztrácel, zatímco Dow Jonesův index mírně rostl. Žádná šílená rally se dnes nekonala. Investoři se rozhodli, že využijí positivní zprávy ohledně amerických presidentských voleb k realizaci svých krátkodobých zisků.
V tradičních oborech se dnes dařilo především výrobcům léků, ropným službám na úrok výrobcům zlata a maloobchodníkům.
Z akcií, které tvoří Dow Jonesův index dnes nejvíce rostly společnosti AT&T, J.P. Morgan a Philip Morris. Naopak největší ztrátu si připsaly společnosti Hewlett-Packard, Microsoft a Intel.
Technologický sektor dnes kompletně ztrácel. Největší poklesy byly dnes vidět především v sektoru výrobců hardware a polovodičů.
Polovodičový sektor byl dnes po prodejním tlakem hlavně kvůli negativnímu prohlášení k celému sektoru, které učinilo hned několik analytických domů. Merrill Lynch sdělila svým klientům, že nižším poptávka v tomto sektoru je v mnohem větším než v předchozích očekáváních. Slabší makroekonomické prostředí může zapříčinit, že poptávka se dostane na úroveň roku 1998. Investiční banka dále snížila své krátkodobé doporučení na několik představitelů tohoto sektoru. Stejně tak se dnes zachovaly i ostatní analytické domy jako Prudential Securities a Solomon Smith Barney.
Sektor výrobců osobních počítačů dnes stáhly akcie společnosti Compaq Computer. Společnost včera po uzavření obchodování varovala, že zisk za poslední čtvrtletí dosáhnou hodnot 28 až 30 centů oproti dříve odhadovaným 36 centům. Jako důvod společnost uvedla starou známou písničku o poklesu poptávky v PC sektoru. V důsledku toho brokeři, SG Cowen, Bear Stearns aGerard, Klauer & Mattison, snížili své doporučení na tyto akcie.
Dnes byla oznámena makroekonomická data o maloobchodních prodejích za minulý měsíc, která tak potvrdila očekávaný pokles ve spotřebě. Maloobchodní tržby poklesly o nečekaných –0,4% přičemž analytici očekávali nárůst o 0,2%. Maloobchodní prodeje očištěné o prodeje aut vzrostly o 0,2% což o 0,1% méně než bylo očekávání trhu.
Vzhledem k tomu, že nejvyšší soud USA rozhodl o zakázání přepočítaní hlasovacích lístků na Floridě, je již jasné kdo bude na příští 4 roky bydlet v Bílém domě. Bude to George Bush junior. Kolem 10:00 EST demokratický kandidát Alan Gore oznámil, že dnes ve 21:00 EST (čtvrtek 3:00) promluví, prostřednictvím televize, k národu. Vezmeme-li v úvahu, že několik stranických kolegů, ho po vynesení rozsudku vyzvalo, aby přiznal volební porážku a odstoupit z volebního soupeření s republikánem Georgem Bushem, je jasné co hodlá Albert Gore Američanů dnes sdělit. Všeobecně se tedy očekává, že oznámí konec volebního snažení o Bílý dům.

Renesance Capital Invest, a.s.                                            Aleš Vávra

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688