David Jukl (Mercurius Pro)
Investice  |  30.10.2020 09:22:18

USA: Rekordní nárůst následující po rekordním poklesu – recese ještě není u konce!

- Podle předběžného odhadu národních účtů vyskočil reálný HDP USA mezi druhým a třetím čtvrtletím 2020 o 33,1% (anualizováno) (čtvrtletní odchylka bez anualizace +7,4%). Jedná se o nejvyšší nárůst od prvního zveřejnění národních účtů v roce 1947, který následuje po anualizovaných poklesech o 5,0% v prvním čtvrtletí a 31,4% ve druhém čtvrtletí. 
- Reálná spotřeba vzrostla o 40,7% (čtvrtletní anualizovaná variace) poté, co na jaře poklesla o 33,2%. Zboží dlouhodobé spotřeby vzrostlo o 82,2%, zatímco zboží mimo kategorii dlouhodobé spotřeby zaznamenalo nárůst o 28,8%. Reálná spotřeba služeb vzrostla o 38,4% poté, co se ve druhém čtvrtletí propadla o 41,8%. 
- Nebytové fixní investice podnikatelů vzrostly o 20,3% (anualizováno). Nebytová výstavba poklesla o dalších 14,6%. Investice do vybavení vzrostly o 70,1% (anualizovaně), což je první nárůst od začátku roku 2019. Rozdíl v obchodních zásobách byl -$ 1,0B oproti -$ 287,0B na jaře, což vedlo k výraznému pozitivnímu příspěvku 6,6% ke změně v reálném HDP. Investice do rezidenčních nemovitostí vzrostly o 59,3%. 
- Navzdory oživení aktivity však mezinárodní obchod negativně přispěl 3,09 procentního bodu. Reálný dovoz vzrostl o 91,1%, zatímco vývoz vzrostl o 59,7%. 
- Vládní výdaje poklesly o 4,5%. 
Bylo jasné, že reálný HDP ve třetím čtvrtletí zaznamená zásadní oživení. Realizace opatření v oblasti veřejného zdraví a blokování sociálního, resp. ekonomického života, které započalo v polovině března si ve druhém čtvrtletí vyžádalo velkou daň na reálném HDP. Bylo jen logické, že postupné zrušení těchto opatření zavedených na jaře posílí údaje za třetí čtvrtletí. To znamená, že americká ekonomika je stále daleko od místa, kde byla před COVID 19. Reálný HDP ve třetím čtvrtletí 2020 je na 96,5% svého maxima na konci roku 2019. Toto srovnání je mírně lepší pro spotřebu (96,7%) než pro obchodní investice (95,1%). Vývoz je ve čtvrtém čtvrtletí roku 2019 na úrovni 84,7% své úrovně. Spotřeba zboží dlouhodobé spotřeby a investic do bydlení překonala předchozí maxima o větší marže než ostatní složky. 
Není překvapením, že americká ekonomika ve třetím čtvrtletí oživila. Po tomto silném výkonu očekáváme, že nadcházející odchylky reálného HDP budou tlumenější, i když USA neoznámily nová opatření v oblasti veřejného zdraví pro boj s poslední vlnou případů COVID 19. Budeme muset počkat ještě několik čtvrtletí, než reálný HDP dosáhne předpandemických úrovní. To znamená, že není jasné, zda dosud pozorovaný růst je dostatečný k tomu, aby byla tato atypická recese oficiálně prohlášena za ukončenou.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:29  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 1. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Út 16:48  Akciové trhy: Pražská burza v dubnu rostla, většina ostatních oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:45  Ethereum pod úrovní 3000 USD X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

11.08.2023Ranní okénko - Meziměsíční inflace ukazuje, že boj ještě není u konce Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
02.08.2023Rekordní pokles zásob ropy v USA X-Trade Brokers (XTB)
12.12.2022Ranní okénko - ECB a Fed zvolní tempo, u konce ale ještě nejsou Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
31.03.2022ČNB zvyšuje sazby o 50bps a ještě není u konce ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688