IQ-TRADE (IQ-TRADE)
Makroekonomika  |  27.02.2009 12:37:00

Japonský průmysl rekordně zpomalil, nezaměstnanost nečekaně klesla


Tokio – japonský průmysl postižen celosvětovou krizí utrpěl v lednu nejhorší pokles v poválečné historii a přinutil výrobce pokračovat v omezování výroby a propouštění. Hluboká hospodářská recese negativně ovlivňuje spotřebitelskou důvěru. Maloobchodní prodeje a útraty domácností zaznamenaly další pokles.

Průmysl Japonska zaznamenal v lednu ostrý 10% výpadek po -9,8% a -8,5% v prosinci a listopadu a byl v červených číslech čtyři čtvrtletí, uvedla data ministerstva průmyslu a obchodu. Byl to nejvýraznější pokles od roku 1953-počátku monitorování Tokia poté co exportní poptávka ze zámoří téměř zanikla. Lednové vývozy meziročně zpomalily o 46%. Pokles poptávky nejvíce postihl výrobce aut, elektroniky a strojních zařízení. Meziročně prohlubuje japonský průmysl pokles z -21% na -30%. Analytické odhady očekávaly zpomalení výroby o 8,0%. Ekonomové čekají útlum ještě v únoru a poté mírné zotavení v březnu.

Sezónní míra nezaměstnanosti Japonska v lednu nečekaně klesla na 4,1% z revidované hodnoty 4,3%. Tržní odhady čekaly 4,6% po předběžném výsledku 4,4% v prosinci. Ekonomové varují že toto číslo je klamné protože značný počet lidí v produkčním věku se nechalo vyřadit z evidence úřadu práce. Podmínky jsou totiž tak vážné že lidé už vzdali myšlenku aktivně hledat práci. Úřad odhaduje že toto číslo stoupne o 26% a dosáhne v období října a března 158 tisíc. Zaměstnanost v lednu sezónně poklesla o 290 tisíc, počet nezaměstaných meziročně vyskočil o 210tisíc na 2,8 milionů. Poměr volných míst a žádostí klesl o 0,06 na 0,67.

Rostoucí nejistota donutila domácnosti snížit rozpočty. Útraty v lednu klesly o 5,9% po -4,6% v prosinci. Klíčový indikátor spotřebitelské poptávky jenž se na růstu HDP Japonska podílí z poloviny setrval dvanáctý měsíc poklesu. Maloobchodní prodej v lednu zpomalil pátý nepřetržitý měsíc. Prodej zpomalil o 2,4%, po -2,7% oměsíc dříve což byl nehlubší pokles za 4 roky. Analytické odhady čekaly 9% pokles útrat domácností a lednový maloobchodní prodej -4,5%.

Rostou obavy z deflace. Index spotřebitelských cen v lednu klesl o 0,6% a meziroční tempo CPI po +0,4% v prosinci podle očekávání stagnovalo. Bez započtení cen potravin zpomalila očištěná inflace o 0,1% a meziročně stoupla z 0,2% na 0,6%. Bez započtení energií i potravin jádrová inflace podle očekávání klesla o 0,8% a meziročně je o 0,2% v červených číslech.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.04.2019Americký průmysl v březnu nečekaně zpomalil ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
07.07.2016Německý průmysl v květnu nečekaně zpomalil Patria (Patria Finance)
12.08.2015Průmysl v eurozóně šlápl na brzdu a nečekaně zpomalil Pavla Hřebíčková (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688