Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  10.02.2009 07:17:36

DOWER-D: ČEZ, Zentiva a Senát USA - tři momenty, které dnes stojí za pozornost!

Zahájí ČEZ odkup dalších 10% vlastních akcií? Nic už tomu nebrání. Balík stávajících 10% akcií, které ČEZ vykoupil v době od července 2007 do dubna 2008, přestane totiž každým dnem existovat. Během okamžiku se tak zvedne podíl státu v ČEZ na bezmála 70% a ČEZ se otevře cesta k dalšímu odkupu akcií. Stát by si díky tomuto kroku pomohl na dividendách a ostatním akcionářům by vyšší zájem o akcie na trhu mohl přinést příznivější ceny. Tak proč bychom se netěšili. Možná i tento moment už včera stál za razantním růstem cen akcií ČEZ, graf 1.

Graf 1, ČEZ, SPAD, Japonské svíce a QStick k 9.2. - pro zvětšení klikněte

Blíží se konec účinkování Zentivy na BCPP? Je to velmi pravděpodobné.  Zdá se totiž, že její dosavadní největší akcionář - francouzská Sanofi-Aventis - bude úspěšný s výkupem zbytku akcií Zentivy. Navíc včera padla další překážka. Skupina PPF stáhla požadavek na svolání mimořádné valné hromady Zentivy soudní cestou. Za svůj podíl by teď mohla dostat zhruba 10 miliard korun, a z toho by mohla být jedna miliarda korun zisku. PPF se sice odmítá vyjadřovat,  je však velmi pravděpodobné, že svůj podíl prodá - a téměř jisté, že Sanofi získá ve firmě většinu. Již minulý týden udělila Sanofi k převzetí Zentivy svolení EK. K získání většiny tedy chybí Francouzům "už jen málo" a netají se, když se odkup podaří, že stáhnou akcie z burzy.

Nabídka Sanofi na výkup akcií platí do 20. února a zatím drží cenu akcií Zentivy vysoko - jako jediné nebyly její akcie postiženy krizí a nepropadly, graf 2. To by ovšem Zentivu čekalo, kdyby Sanofi s nabídkou neuspěla a žádnou další už nepodala.

Graf 2, Zentiva, OS MACD a Bollingerova pásma k 9.2. - pro zvětšení klikněte

A konečně je tady ještě jedna důležitá událost, která ovlvivní, prakticky ale nejspíš až zítra, světové akciové trhy. Senát USA dnes totiž bude hlasovat o své podobě finančního balíčku. Sněmovna ho schválila před dvěma týdny. Pokud bude návrh v Senátu schválen, měly by se do konce týdne obě komory Kongresu (Senát a Sněmovna reprezentantů) dohodnout na konečné verzi. A to je to nač Američané - a s nimi celý svět - čekají. Pak už se dá také očekávat, že Obama otevře své karty i celému světu.

V předminulém a především minulém týdnu jsme byli svědky odlišného chování tuzemského akciového trhu a okolních trhů. Praha se stala jakýmsi "červeným ostrůvkem v zeleném moři". Tento moment na trhu částečně přetrvával, byť v opačném gardu, i včera. Poučením nám proto budiž: světový vývoj nemusí být nutně totožný s domácím vývojem.

V Česku očekáváme v příštím týdnu první firemní výsledky za 4Q a rok 2008. Mohou, ale nemusí, naznačit příští vývoj. Do té doby výraznější obrat na tuzemském akciovém trhu nečekáme. Aktuální nové signály zatím nevydala ani technická analýza.

Přejete si víc informací? Klikněte!
Pokud se týká analýz TA a indikátorů jsou součástí naší pravidelně aktualizované elektronické učebnice technické analýzy, která patří do eServisu DOWER-D. Na domovských stránkách DOWER-D také přinášíme každý den jednu zajímavost TA - zde.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 10:36  Erste: Výsledky za 1Q24 Research (Česká spořitelna)
Út   9:59  PM ČR: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)
Út   9:58  Erste Group: Čísla nad odhady, výhled potvrzen Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688