Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  05.08.2008 08:43:08

ČS - koment k 5.8. - dolarové sazby

ČR

·   Červnový zahraniční obchod překvapil přebytkem na úrovni 13,9 mld. CZK. Trh přitom čekal jenom 9,3 mld. CZK. Hlavním tahounem byla opět kategorie stroje a dopravní zařízení. Naopak, vysoká cena ropy vplývala na bilanci nepříznivě. Celkově zůstává dynamika vývozu relativně pomalá (oproti předešlému roku nabraly vývozy pouze 1,7%) a jenom slabost dovozů tak zaručila dobrý výsledek zahraničního obchodu. Na dovozní straně se už projevuje efekt silné koruny. Ve zbytku roku očekáváme postupné zhoršování bilance, jelikož zpomalení v Evropě, jakož i zhodnocení koruny budou nahlodávat sílu vývozů.

·   Koruna na data nereagovala. Obchodovala se bez jednoznačného směru. Technická analýza naznačuje silný tlak na oslabení přes hranici 24,0. Avšak domníváme se, že velice důležitým faktorem, který rozhodne bude čtvrteční zasedání centrální banky, jakož i její nová inflační prognóza. Pokud ČNB sazby sníží, může koruna doopravdy oslabit tak, jak naznačuje technika. V opačném případě by jsme čekali spíš stagnaci nebo mírnou korekci.

Region

·    HU: Vláda pro příští rok plánuje změnu daní a na veřejnost pronikají už delší dobu dohady, čeho se může týkat. Včera ministr financí řekl pro místní tisk, že pravděpodobně dojde ke snížení speciální dodateční 4%-ní daně pro podniky (kterou vláda zavedla v rámci ozdravného balíku pro veřejné finance) a poklesnout by mohly i sociální odvody. Vláda plánuje diskutovat o těchto změnách na zasedání 21. srpna. Tyto změny můžou ovlivnit i výhled pro inflaci a sazby (trh spekuluje o zvýšení DPH jako kompenzaci za výše uvedená opatření). Otázkou však zůstává, jestli se je menšinové vládě podaří prosadit.

Svět

·   EMU:  Bující ceny energií se podepsaly pod výrazné urychlení meziročního růstu cen průmyslových výrobců na 8,0% z květnových 7,1%. Dá se však předpokládat, že červencové číslo už bude vzhledem k levnější ropě příznivější. Navíc hospodářství vysílá jednoznačné signály o zpomalování, což by mělo také pomoci inflační tlaky tlumit. Proto letos neočekáváme zvýšení sazeb ze strany ECB.

·   Dolar vůči euru mírně ztrácel v důsledku obav o zdraví finančního sektoru po tom, co HSBC reportovala ztráty v Severní Americe. Z fundamentálních dat zaujal preferovaný inflační ukazatel FEDu PCE index, který byl vyšší než se čekalo, včetně své jádrové složky a vyvolal obavy, že po tom, co odezní efekt daňového rozpočtového stimulu, bude inflace ukrajovat ze spotřeby, která je důležitým komponentem americké ekonomiky .

·   Právě kvůli slabosti ekonomiky se očekává, že FED na dnešním zasedání ponechá sazby beze změny. Jeho výsledek bude znám až ve večerných hodinách našeho času. Může mít však výrazný dopad na dolar a výnosy. Bude zajímavé sledovat zejména doprovodné prohlášení a to, jestli vněm dominují obavy o inflaci nebo obavy o růst.

 

 Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

08.08.2011ČS - koment 8.8. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
24.05.2011ČS - koment 24.5. - euro, makro, polské sazby Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
12.08.2009ČS - koment 12.8. - dozvuk domácích makro, dolarové sazby Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
05.08.2009ČS - koment 5.8. - další makro zprávy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688