Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  07.09.2007 07:19:38

DOWER-D: Telefónica O2 - neděsme se, čeká nás zajímavé období!

Včerejší "podividendový" propad Telefónicy O2, graf 1, byl sice veliký, ale neděsme se. Nic se nejí tak horké, jak se uvaří.

Graf 1, Telefónica O2, OS MACD a Bollingerova pásma k 6.9. - pro zvětšení klikněte

Očekáváme sice v příštích dnech přetrvávání nervozity a smíšené obchodování, ale jsme mírnými optimisty. Na trhu se totiž musí projevit čtvrteční pozitivní impulzy - (1) ECB nezvedla úrokové sazby a ponechala je beze změny a (2) v USA se obnovil optimismus.

Západoevropské akcie včera posílily především proto, že ECB nezdražila půjčky a ponechala základní úrok na 4%. Podobně rozhodla i centrální banka v Británii, když ponechala sazbu na 5,75%. Guvernér ECB Jean-Claude Trichet navíc ani nenaznačil další zvyšování úroků v říjnu. To akciovým trhům pomohlo. Nahoru včera trhům pomohly i spekulace o převzetí mezi těžebními firmami a  vyšší ceny ropy. Nadšení  tlumilo pouze očekávání úrokového vývoje v USA, kde silná ekonomická data snížila pravděpodobnost, že by americká centrální banka sáhla ke snížení úroků. Klíčovou otázkou tedy teď spíš je, zda se zvýšení úroků jen odsunulo na později nebo zda se dospělo ke konci tohoto cyklu. Pravděpodobnější je konec cyklu.

A proč včera takový optimismus v Americe? Především šlo o reakci na lepší než očekávané maloobchodní tržby za školní potřeby, které se odrazily v růstu akcií maloobchodních společností jako je Wal-Mart Stores, Target Corp. a Saks Inc. Akcie také našly podporu ve zprávě o produktivitě zaměstnanců ve 2Q a poklesu mzdových nákladů. Daří se i těžařským společnostem, které zažívají největší růst za poslední rok, když těží z vývoje ceny zlata, která se vyšplhala na nejvyšší hodnotu od konce května. Hůře si včera vedly pouze finanční tituly, které oslabovaly poté co ECB poskytla trhům další finanční prostředky a zvýšila obavy z šíření dopadu defaultních hypoték na finanční instituce.

Doma mírný optimismus šíří ČEZ, graf 2. Polsko totiž uvažuje o jaderné elektrárně a ČEZ by byl rád u toho. Prohlásil to včera na Ekonomickém fóru v polské Krynici - jakýsi středoevropský Davos - šéf ČEZ Martin Roman.

Graf 2, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 6.9. - pro zvětšení klikněte

ČEZ má podle Romana dost peněz a zkušeností na realizaci takového projektu. Elektrárnu by ČEZ stavěl společně s největším polským energetickým podnikem Polska Grupa Energetyzcna. Jde ale zatím o velmi předběžná jednání, komentoval aktuální vývoj Roman. ČEZ se však přesto domnívá, že šance na postavení jaderného zdroje jsou slušné. V Polsku začíná být nedostatek elektřiny a stavba nových uhelných elektráren se díky platbám za povolení vypouštět do ovzduší skleníkové plyny prodražuje. "Pokud bude na elektrárnu vypsána soutěž, zúčastní se i další, větší a zkušenější firmy. Ale my jsme logickým partnerem, pro nás hraje geografická blízkost, jazyk a další věci," řekl k věci Roman, a "... peněz máme dost," dodal.

A co očekáváme v pátek? Predikci dnes ztěžuje fakt, že je pátek se svými "útlumovými" tendencemi. Přesto. Očekáváme přetrvávání nervozity a smíšené obchodování, ale projeví se i čtvrteční pozitivní impulzy. Proto jsme mírnými optimisty.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688