Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  29.06.2010 06:53:38

DOWER-D: ČEZ, Telefónica O2 - a trocha prázdninové spekulace!

Nečekaně rychle jsme v pondělí vstoupili do prázdninové sezóny. Objemy obchodů, ale i výkyvy cen akcií byly minimální a na tuzemském trhu bylo v podstatě pusto a prázdno. Snad jen čekání na dnešní valnou hromadu ČEZ, graf 1, přineslo na trh aspoň nějaký zájem.

Graf 1, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 28.6. - pro zvětšení klikněte

A určitou prázdninovou naději, nebo spíš spekulaci, nabízí i Telefónica, graf 2, u které se blíží termín nákupu akcií s právem na dividendu.

Graf 2, Telefónica O2, OS MACD a Bollingerova pásma k 28.6. - pro zvětšení klikněte

A tak si můžeme dovolit i nějaké to prázdninové zamyšlení. O vývoji na akciových trzích rozhodují, ať se nám to líbí nebo ne, jestřábi. Jedná se o dravé a chladné investory bez emocí, kteří připravují své tahy mnoho měsíců, ba i let dopředu. Tedy žádná hra "hurá všichni za míčem", která se běžně hraje na tuzemském akciovém trhu. Před mnoha měsíci, ba i roky, začali sázet první "investiční semena", v těchto týdnech, měsících, se blíží období sklizně.

K lepšímu pochopení našeho výkladu si půjčíme pár nedávných citátů ze světového tisku. "Evropské trhy nyní vykazují jedny z nejlevnějších ocenění akcií na celém světě. Obchoduje se zde s velkým množstvím skvělých podniků, které mají obrovský růstový potenciál," říká například Cindy Sweetingová z fondu Templeton Growth. V dalších komentářích se zase dočteme, že propady cen mnohých akcií evropských společností, často i v desítkách procent, jsou vlastně nezasloužené a mateřské společnosti se vyvíjejí obecně velmi příznivě. "Investoři se soustředili jen na dluhovou krizi, která podle nás brzy odezní. Přitom se dá na burzách v Evropě najít mnoho akcií, které výrazně utrpěly tím, že jsou značně podhodnoceny," popisuje zase situaci Chad Deakins z fondu Ridge Worth International. Nebo jinak: škodolibě i účelově pomlouvané euro neláká do Evropy jen zámořské turisty, ale i investory.

Proč o tom psát a proč to vzpomínat? Abychom si vysvětlili a doložili podstatu chování jestřábů a naznačili, jak si na akciových trzích dál počínat.

Chladný kalkul jestřábů před třemi, ale možná i více lety byl jasný: udělat zmatek a vydělat na něm! Proto vymysleli hypoteční produkty, o kterých ale už sami tenkrát věděli, že se promění v toxická aktiva. Vydělávali na nich především v USA. Dobře ale také věděli, že by jim Amerika nikdy neodpustila, kdyby své "chyby" (jinak ale chladně propočítané plány) nenapravili. Američané jsou totiž pragmatici a pokud je věc napravena nemají důvod si ji pamatovat a otravovat s ní ovzduší, jako například my, "na věčné časy". A tak se jestřábi postarali, aby Spojené státy z marastu vybředly a problém rychle "přenesli" do světa, především do Evropy.

A nejenže zvítězili, ale zabili dvě, spíš ale i více much jednou ranou. Díky Řecku, potažmo Portugalsku, Španělsku a dalším zemím poslali akcie níž, než kam skutečně patří, viz citáty výše. Tak si (1) vytvořili výbornou základnu pro příští zisky. Počítali přitom, a správně, s neschopností evropských investorů, především těch drobných z bývalých postkomunistických zemí, přemýšlet v dlouhodobějším časovém horizontu. Věděli, že drobní evropští investoři  věří "zaručeným" zprávám "ze dne na den". A udělat paniku na trzích není pro jestřáby žádný velký problém.

Při tomto svém konání navíc ještě získali zajímavý, otázka, jestli i očekávaný, bonus. (2) Řecké strašidlo přivedlo v mnoha zemích k moci pravicové vlády. Pro jestřáby pak jistě nebude - s jejich pomocí - problém udržet dole nízké korporátní daně a zisky převést domů a tzv. "daně většiny", jako je například DPH, ponechat na starost "zemím původu". Chytré. Chladně vypočítavé, ale chytré.

A co s tím může udělat drobný český investor? Nic, nic s tím nenadělá, ale bude-li stejně "bez emocí"  jako jestřábi, alespoň se přidá k jejich hře. Nepodlehne mánii a nepůjde - v době, kdy všichni investoři ze zámoří míří na evropské trhy, včetně pražské burzy - do Ameriky, ale zůstane doma a přidá se ke "smart" investorům, kteří do Evropy právě směřují. Na víc nemá drobný český investor sílu.

A mimochodem ještě k tomu ČEZ. Pokud bude pokles ceny jeho akcií pokračovat i v tomto týdnu, bude to znamenat, že  potenciál ČEZ není tak silný, za jaký se obecně považuje. To bude špatný signál. Pokud se ale pokles zastaví, bude to signalizovat znovuposílení pozice ČEZ.

Přejete si víc informací? Klikněte!

Už jste navštívili zdarma naše Denní grafy v Klientském servisu? Ne? Klikněte sem!


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688