Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Dluhopisy  |  02.04.2007 14:38:14

Atlantik AM - dluhopisy ve 13.týdnu

Vývoj dluhopisového trhu (2. 4. 2007)

 

Již druhý týden po sobě můžeme na světových dluhopisových trzích sledovat rostoucí výnosy. Trh se vzpamatoval z korekční vlny na akciových trzích velmi rychle, což dluhovým instrumentům na cenách nepřidává.

 

Čeho se v poslední době investoři báli zřejmě nejvíce, byla zvyšující se pravděpodobnost větších problémů americké ekonomiky. Ta také stála za posledními výprodeji na akciových trzích, po kterých dluhopisy získaly na cenách a výnosy klesly nebývale nízko. Podle posledních událostí přicházejících ze Spojených států ale v současnosti trhy více reagují prohlášení šéfa Fedu Bena Bernankeho, který vidí větší rizika v inflaci. Šance na pomalejší pokles růstu spotřebitelských cen vzrostly na téměř 30 %, což v důsledku znamená snížení pravděpodobnosti, že Fed přikročí dříve k očekávanému snižování sazeb. A výnosy na trhu rostou, ceny instrumentů klesají.

 

V zemích eurozóny je strašák v podobě vyšší než očekávané inflace na pořadu dne již delší dobu, ani minulý týden se na tomto faktu nic nezměnilo, trhy tato očekávání promítly do cen a vládní dluhopisy dále ztrácely. Evropskou centrální banku tíží především peněžní zásoba, jejíž další dvouciferný růst oznámil evropský statický úřad minulý týden.

 


Spojené státy:

O       Dluhopisové trhy na úvod týdne reagovaly pozitivně, když Ben Bernanke oznámil, že podíl na americkém dluhu nepředstavuje významný problém. Čína je po Japonsku druhým největším věřitelem americké vlády.

O       Co se týče makroekonomických dat, ta nebyla v minulém týdne nikterak pozitivní. To by za jinak stejných okolností mělo dluhopisy spíše podpořit. Byla oznámena čísla zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby, které po poklesu z února (-9,3 % meziměsíčně) zaznamenaly horší než očekávaný růst (2,5 % proti 3,4 %). I přesto vidí americké domácnosti budoucí vývoj spíše pozitivně.

O       Za dalším týdenním růstem výnosů tak stojí především slova již zmiňovaného Bena Bernankeho. Za předpokladu slábnoucího tempa americké ekonomiky má v současnosti centrální autorita velmi těžkou pozici. Budoucí načasování snižování úrokových sazeb je v tuto chvíli pro dluhopisové trhy stěžejní. Proto minulý týden reagovaly negativně na obavy z nižšího než očekávaného poklesu inflace.

O       Růst výnosů byl tedy patrný na celé délce výnosové křivky, u pětiletých a desetiletých papírů až o 5 bodů. Dvouleté dluhopisy po minulém týdnu nesou 4,61 % do splatnosti, o více než 75 bodů méně než je současné nastavení amerických „over-nightúrokových sazeb (5,25 %).

O       Budoucí vývoj záleží především na vývoji inflace. Předpokládaný pokles inflačních tlaků může přinést snížení základní sazby již v květnu, rostoucí rizika pro cenovou stabilitu by ale znamenala odklad.

 

Evropa:

O       Region zemí eurozóny se dále přesvědčuje, že nebývalý hospodářský růst povede k dalšímu utažení měnové politiky. Prezident Evropské centrální banky, Jean-Claude Trichet to také minulý týden opět potvrdil.

O       Pro další růst úrokových sazeb hovoří také makrodata. Zlepšila se čísla spotřebitelského sentimentu, v eurozóně vzrostl meziroční růst cen na 1,9 % a růst peněžní zásoby (hlavní argument ECB pro zvyšování sazeb) je na svých sedmnáctiletých maximech.

O       Otázkou zůstává jen načasování. ECB letos již sazby navýšila z 3,50 % na 3,75 %, další růst o 25 bodů se očekává v polovině roku.

O       Trh to také zohlednil ve výnosech a dluhopisový trh jako celek ztratil. Výnosová křivka svým horizontálním charakterem naznačuje končící sérii navyšování, rozpětí mezi dvouletými a desetiletými dluhopisy je v současnosti na pouhých 4 bazických bodech. Prozatím se však lze jen domnívat, že vrchol bude na 4,00 %. U všech splatností výnosy vzrostly o více než 7 bodů. Dvouleté papíry nesou 4,03 % do splatnosti.

 

 


Region střední Evropy:

O       regionu s sebou konec měsíce přinesl tradiční týden centrálních bank. Všude beze změn až na Slovensko. Národná banka přišla se snížením sazeb o 25 bazických bodů. Trh nebyl o výsledku jednoznačně rozhodnut, podobné rozhodnutí se ale vesměs očekávalo. Ve hře bylo ponechání sazeb a pokles rovnou o 50 bodů. Tak to nakonec vypadá, že díky silné koruně centrální banka na Slovensku bude snižovat i příští měsíc. To se projevilo ve výnosech, jejichž pokles téměř o třináct bodů na kratším konci znamená solidní růst celého dluhopisového trhu.

O       Jinak se vývoj nesl v kontextu vývoje v Evropě. V Polsku se už už těší na růst sazeb, na což upozornil komentář po středečním zasedání. Proto zde šly výnosy na trhu výše než na domácí scéně nebo v Maďarsku.

O       Zajímavostí je snížení úrokových sazebRumunsku, a to o rovných 50 bodů. Důvody podobné jako na Slovensku: velmi silný leu, navíc také pozitivní inflační výhled.

 

Robert Šíbl

ATLANTIK Asset Management investiční společnost, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

25.04.2024  Oznámení o aukci 1. tranše SPP 913 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
23.04.2024  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

02.10.2007Atlantik AM - souhrn dluhopisy 39.týden Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
25.09.2007Atlantik AM - souhrn dluhopisy 38.týden Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
18.09.2007Atlantik AM - souhrn dluhopisy 37.týden Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
11.09.2007Atlantik AM - souhrn dluhopisy 36.týden Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688