Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Práce  |  15.03.2007 10:35:12

Online hledání práce mohutně roste


Společnost LMC drží v České republice primát nejnavštěvovanějších portálů zaměřených na zprostředkování práce. Ten, kdo si říká, že recruitment představuje stále jen službu, která patří spíše do světa osobních pohovorů a jednání, se zle mýlí. Online služby zaměřené na pracovní nabídky zaznamenávají od počátku roku rekordní počty odpovědí zájemců o zaměstnání. „Jde o dlouhodobý jev, ale s rostoucí penetrací internetu se začíná projevovat příklon ke zprostředkování služeb po internetu,“ říká Dagmar Myšková, (Online Communication Manager) z LMC.

 

Jak se rostoucí zájem o zprostředkování práce projevuje v případě LMC?

Na nabídky zaměstnavatelů na www.jobs.cz a www.prace.cz, kde se shromažďuje většinu volných pracovních pozic kvalifikovaných profesí v Česku, dostali personalisté rekordních 130 472 reakcí. To je asi devět odpovědí na jeden inzerát od přímého zaměstnavatele. Loni v lednu bylo celkových odpovědí o 11 procent méně.

 

Jaká cílová skupina reaguje především na online nabídky?

Já bych řekla, že jde o uchazeče o zaměstnání především ze segmentu kvalifikovaných profesí. A není divu, vždyť ekonomika vytváří  tisíce nových pracovních příležitostí v automobilovém průmyslu, bankovnictví, vývojových centrech a centrech sdílených služeb. 40 procent z 532 účastníků ankety na jobs.cz našlo nové zaměstnání již mezi prvními deseti nabídkami, na které zareagovali, a maximálně dvacet odpovědí dovedlo k novému zaměstnání dokonce 63 procent. Z obdobného průzkumu mezi americkými manažery vyplynulo, že vloni třetina z nich při hledání nového zaměstnání odpověděla až na 50 nabídek; nyní i tam fenomén  nedostatku talentů - „talents shortage“ - stlačil číslo na polovinu.

 

To zní skoro jako by převažovala nabídka práce nad poptávkou…

Ano, personalisté dokonce v důsledku převisu poptávky po kvalitních lidech a strukturální nevyváženosti poptávkové a nabídkové strany pracovního trhu byli nuceni změnit postoj k lidským zdrojům. Znamená to jedno – tento stav může pomoci kategoriím na trhu práce, které byly dosud znevýhodněny - například absolventi nebo matky s malými dětmi.

 

Jak konkrétně?

Absolventi již nejsou tak ohroženi nezaměstnaností jako dříve. Pokud svá studia brali vážně, umí dobře anglicky a alespoň částečně nahlédli do tržní reality, bez dobrého zaměstnání nezůstanou. Jsou dokonce obory, ve kterých se o ně zaměstnavatelé začali doslova přetahovat – jmenovitě v oblasti Informačních Technologií. Je pravděpodobné, že nedostatek lidí s náležitou kvalifikací zvětší ochotu zaměstnavatelů nabídnout i více pozic na částečný pracovní úvazek a zaměstnat i kandidáty středního věku.

 

Týkají se příznivé trendy také lidí, kteří chtějí práci změnit?

Ano, v anketě, kterou jsme uskutečnili na serveru jobs.cz 18 procent respondentů uvedlo, že změnili zaměstnání, aniž odpověděli na jedinou pracovní nabídku. Zaměstnavatelé si je totiž našli sami, nejčastěji v on-line databázi životopisů.

 

K čemu slouží online databáze?

Databáze uchazečů na internetových pracovních stránkách existují již dlouho, ale teprve v poslední době se stávají fenoménem. Konkurenční tlak na trhu práce nutí personalisty využívat v náboru všechny zdroje potenciálních kandidátů a chovat se aktivně. Uživatelsky přátelská řešení a současné důvěryhodné zabezpečení databází na druhé straně vede k tomu, že zde vytvářejí a ukládají svá profesní CV desítky tisíc lidí. „V systému jobs.cz a prace.cz je aktuálně kolem 50 000 aktuálních  životopisů,“ říká Tomáš Navarra – Product Management Director, podle kterého „navíc mnoho dalších registrovaných uživatelů využívá diskrétní hledání pomocí takzvaných agentů“. 

 

Velkým tématem je zaměstnanost uchazečů z vysokých škol…

Víte, LMC pořádá, každoročně úspěšný projekt zaměřený právě na absolventy vysokých škol. Projekt se jmenuje Měsíc absolventů. Měsíc absolventů on-line je tradiční projekt diskusí personalistů se studenty a čerstvými absolventy převážně vysokých škol probíhající na serveru jobs.cz. Více informací o tomto projektu se od 19.3. 2007 dozvíte na www.jobs.cz/absolvent/

23.04. 12:51  Hledání práce (° jeanetka °)
23.04. 12:43  Hledání práce (ZiIvar z chudobince*)
23.04. 12:40  Hledání práce (hellouboys)
29.11. 21:10  Hledání práce (Lorenc)


Přečtěte si také:

19.04.2022Online prostředí mění práci nejen účetních Komora certifikovaných účetních (KCÚ)
05.04.2020Hledání nové práce v době koronavirové Orange Academy (Orange Academy)
11.10.2019Libra již mohutně posiluje.. ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688