Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  08.03.2007 06:59:40

DOWER-D: ČEZ, Orco, hedgeové fondy a reformní politika vlády!

Co se v nedávné době stalo - a bylo toho opravdu hodně - víme. Nevíme ale co se stane. Ve hře jsou podle našeho názoru nejdůležitější dva momenty: (1) akce hedgeových fondů a (2) legislativní aktivita vlády, která v červnu oznámí první reformní změny.

Na hedgeové fondy zaměřil finanční svět znovu svou pozornost po posledních otřesech v minulém týdnu. Síla fondů nepodléhajících téměř žádné regulaci totiž neustále roste. Sázejí na (1) růst a propad(!) cen akcií,  (2) změny směnných kurzů a (3) nakupují a prodávají podniky v potížích. Společné mají i to, že (4) se snaží omezit a zajistit rizika pomocí termínových operací.

Hedgeové fondy v naprosté většině případů pořizují akcie na úvěr. To samozřejmě vyvolává na trzích nestabilitu. Když začaly nedávno burzy klesat hedgeové fondy si nemohly dovolit velké ztráty a proto se musely akcií rychle zbavit. Tím poslaly trhy ještě níže. "Tyto fondy jsou zásobárny spekulativního kapitálu a na jejich triko jde většina světových investic na úvěr. Jde přitom o investování krátkodobé, za jeden den stáhnou z trhů nebo na ně přisypou miliardy dolarů. To se stalo i minulý týden při masivním propadu trhu v Číně, který celosvětový pád akcií odstartoval," komentoval například poslední propad Carl Weinberg, analytik z americké firmy High Frequency Economics.

I podle názoru DOWER-D to tak funguje. Proto při podobných masakrech vybízíme ke klidu a nedoporučujeme prodávat v panice. Z podstaty věci totiž vyplývá, že "krvavou lázní" musí projít všechny tituly - některé dříve, například ČEZ, graf 1, jiné později,Orco Property, graf 2 -, ale brzy se situace zase obrátí k lepšímu.

Graf 1, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 7.3. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, Orco Property, OS MACD a Bollingerova pásma k 7.3. - pro zvětšení klikněte

A k hedgeovým fondům ještě malý "detail". Kvůli vysokým vstupním poplatkům jsou pro běžného člověka v podstatě nedostupné - minimální investice se pohybují kolem milionu dolarů. Protože ale do těchto fondů stále častěji investují i penzijní fondy a fondy fondů dostanou se k hedgeovým investicím i běžní lidé. Často o tom ani nevědí. I proto se ostatně představitelé G7 bojí, že případné krachy fondů způsobené riskantními investicemi ohrozí stabilitu jejich věřitelů a tím i celého systému. "Nedovedu si představit, že by se finanční regulace dala dělat bez toho, abychom mluvili o hedgeových fondech," řekl nedávno na setkání G7 americký ministr financí Henry Paulson. Paradoxně to však byl právě Bushův kabinet, který před dvěma týdny zamítl požadavek na přísnější regulaci fondů s odůvodněním, že investory nejlépe ochrání tržní prostředí.


A nyní k reformním krokům vlády. Myslíme si, že avízované červnové legislativní změny mohou domácí akciový trh ovlivnit. Pozitivně a brzy. Vláda hodlá změny související s reformou veřejných financí předložit poslanecké sněmovně už v červnu. Tak, aby byly schváleny v září. Změny by se měly týkat nejen výdajů státního rozpočtu, ale například i výše daně z příjmu fyzických osob a podniků a sazby DPH. Cílem je změnit výši daní od počátku roku 2008.

A právě tyto "daňové" kroky vlády mohou zabránit hlubšímu jarnímu propadu akcií a navodit v Česku investorsky zajímavé prostředí. Takový postup vlády může na tuzemský akciový trh přilákat nové investory.

 

Přejete si víc informací? Klikněte! Pro podrobnosti o technických indikátorech a obchodních systémech si klikněte na vysvětlení OS MACD. Pokud se týká rozšiřujících analýz k OS a indikátorům nejsou už ve vysvětlivkách zmiňovány, protože přesahují jejich rozsah. Jsou součástí aktualizované elektronické učebnice technické analýzy, která je součástí elektronických služeb DOWER-D, a které nabízí portál Kurzy.cz. Na domovských stránkách DOWER-D také přinášíme každý den jednu zajímavost TA - zde.


Tyto zprávy pro vás vytváří Dower-D

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:07  Gevorkyan 1Q24: Marže zpět na 30%, růst podepsaných zakázek Research (Česká spořitelna)
Čt   8:15  Technologické akcie lídry seance (16.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688