Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.02.2007 13:41:35

Česko si pěstuje budoucí chudobu

Česko bylo i v loňském roce evropským přeborníkem v průmyslu. Bohužel v těch nejméně výnosných oborech. Nový vzestup průmyslu přinesly zahraniční investice. Díky nim dnes v továrnách pracuje podle statistického úřadu 1 milion a 940 tisíc zaměstnanců, jejich počet roste už třetím rokem.

Fakt, že průmysl živí 39,9 procenta všech pracujících občanů, nemá v Evropě obdoby. Česko navíc svůj náskok dále zvětšuje. Může to být přednost, pokud většina lidí pracuje v odvětvích s vysokou přidanou hodnotou, anebo se do nich lidé alespoň postupně přelévají.

Je tomu však naopak. Většinu průmyslu tvoří odvětví s nepříliš vysokou přidanou hodnotou, jakými jsou v Česku například energetika, chemie, anebo výroba plastů. A nejrychleji se rozvíjejí obory, kde je přidaná hodnota mimořádně nízká: výroba automobilů, televizí a počítačů.

Top ten evropského průmyslu
Deset zemí s největším podílem zaměstnanců v průmyslu a stavebnictví (údaje v procentech)
Česko 39,5
Slovensko 38,8
Slovinsko 37,1
Bulharsko 34,2
Estonsko 34,0
Maďarsko 32,5
Itálie 30,8
Portugalsko 30,6
Rumunsko 30,5
Malta 30,0
Údaje za rok 2005. V Česku loni vyrostl podíl zaměstnanců průmyslu na 39,9 procenta.
Zdroj: Eurostat

Na otázku, jestli se už Česko začíná z montážní dílny Evropy měnit na její technologické srdce, tak dávají údaje ČSÚ zápornou odpověď. V posledních letech rostly především další dílny.

Zajistili náš blahobyt

Analytici předních bankovních ústavů mají pro takový vývoj řadu polehčujících okolností.

"V posledních třech letech je průmysl jednoznačným a hlavním motorem české ekonomiky. Na jeho vrub jde největší část přírůstku HDP na jedné straně a celkového zlepšení obchodní bilance na straně druhé," chválí Petr Dufek z ČSOB a upřesňuje: "Dominantní je především role automobilového průmyslu, který v loňském roce nejvíc rozšířil výrobní, na export orientované kapacity."

Pozice automobilového průmyslu podle Dufka jasně narůstá a jeho výrobky získaly už skoro pětinový podíl na celkovém vývozu. Analytik upozorňuje, že roste i výroba televizorů, počítačů a plastů. "Tyto obory rovněž těží z boomu automobilového průmyslu," dodává Dufek.

Přidaná hodnota
(podíl z produkce v roce 2005 v procentech)
Uhlí 43
Zdravotnické a optické přístroje 28
Stroje 24
Kovové konstrukce 24
Nábytek 24
Stavebnictví 22
Plasty 20
Potraviny 20
Elektrické stroje 20
Chemické výrobky 20
Energetika 18
Vozidla 14
Kovy 14
Televize a počítače 10
Zdroj: ČSÚ

Vesměs jde o odvětví, kde podobně jako v automobilových továrnách vynášejí investice jen málo peněz.

Musíme brát, co je

Podle Aleše Michla, analytika Raiffeisenbank, byl průmysl s nižší přidanou hodnotou jedinou šancí, jak bojovat s nezaměstnaností v zemi, kde má třetina lidí jen základní vzdělání. "Nejsme v pozici, kdy si můžeme vyskakovat," upozorňuje Michl.

Přílišná závislost na automobilech a příbuzných odvětvích je ovšem riskantní: "Až přijde recese, začnou velké průmyslové podniky zase rychle propouštět," očekává expert.

Nízká přidaná hodnota je navíc varováním, že firmy mohou odejít při prvním vážnějším poklesu či při větším tlaku na zvýšení mezd.

O riziku svědčí varování personálního šéfa mladoboleslavské Škody Martina Jahna, který se tento týden ohradil proti návrhu Evropské komise, aby se vyráběla auta s nižšími emisemi. "V takovém případě bychom zvažovali přesun výroby směrem na východ, abychom kompenzovali růst nákladů," uvedl Jahn pro Hospodářské noviny.

Zaměstnanci (nárůst, nebo úbytek za poslední rok)
Vozidla +6500
Plasty +4900
Kovové konstrukce +4500
Stroje +3000
Zdravotnické a optické přístroje +1700
Televize a počítače +1700
Elektrické stroje +1400
Stavebnictví +500
Kovy -400
Nábytek -600
Chemické výrobky -800
Uhlí -1100
Energetika -3300
Potraviny -4400
Údaje srovnávají třetí čtvrtletí roku 2006 a 2005
Zdroj: ČSÚ

Michl očekává, že odchod firem ekonomiku neohrozí, pokud průmysl během deseti let přejde ke složitějším technologiím. "K tomu je však třeba, aby školy připravily novou generaci vzdělaných pracovníků," doporučuje pro další etapu ekonomického růstu.

Neviditelný hi-tech u automobilek

Automobilů se zastávají experti Svazu průmyslu a dopravy. Oldřich Körner dokonce předpokládá, že výroba vozidel automaticky nakopne i jiná odvětví k trvalému růstu.

"Automobilový průmysl je páteří, která na sebe navazuje další výroby a činnosti," vysvětluje. Nejde podle něho jen o výrobu elektroniky a plastů, významně se zvyšuje objem obchodu i dopravních služeb. Ve městech s velkou automobilovou továrnou zpravidla rostou mzdy a lidé tak mohou stále víc nakupovat.

Körner zná případy, kdy automobilové továrny jen nevyrábějí auta, ale investují i do složitějších činností, jako je vývoj, logistika, nebo design. Na celkových datech o přidané hodnotě se to však neprojevilo, ta zůstávají posledních pět let stejná.

Produkce
(zvýšení 2000-2005 v miliardách korun)
Vozidla 173
Stavebnictví 160
Energetika 91
Plasty 89
Stroje 84
Kovové konstrukce 80
Kovy 72
Elektrické stroje 43
Potraviny 42
Chemické výrobky 35
Televize a počítače 33
Zdravotnické a optické přístroje 15
Uhlí 11
Nábytek 10
Zdroj: ČSÚ

O tom, kde automobilky investují do výnosnějších aktivit, nemá informace ani Sdružení automobilového průmyslu. "Nic takového nesledujeme," říká Pavel Ešner, který pracuje v centrále sdružení. "Můžu jenom říct, že našimi členy je 149 firem, které mají 110 tisíc zaměstnanců," dodává.

Dobří, ale příliš malí

Za rozvoj automobilového průmyslu vděčí Česká republika přílivu zahraničních investic, jejichž podporu má na starosti státní organizace CzechInvest.

"Představa, že do Česka masivně směřují investice do montoven, kde lidé spojují dva díly výrobku dohromady, naprosto neodpovídá realitě. To možná platilo na začátku 90. let, kdy náklady na mzdy a výrobu jako takovou byly deseti- až stonásobně nižší než v západní Evropě," hájí postup Czechinvestu mluvčí Alžběta Honsová, že časy se mění. Investoři podle ní dnes hledají vzdělané zaměstnance a oceňují dobrou dopravní polohu země.

Jako příklad uvádí Brno, kde Czechinvest za poslední dva roky podporoval patnáct projektů, a pouze ve třech případech šlo o výrobní podniky.

Také analytici Dufek a Michl připomínají řadu investic, kdy do Česka míří vyspělé technologie. Jmenují například počítačové firmy Dell, Sun Microsystems a Hewlett-Packard, výrobce měřících systémů Elcom, či mikrobiologickou firmu Lonza.

Připouštějí však, že firmy s několika desítkami, výjimečně stovkami zaměstnanců nemohou v celkových počtech konkurovat novým automobilkám s tisíci zaměstnanci.

Vláda zasahuje

Náročnější průmysl tak viditelně reprezentují pouze firmy, které vyrábějí optické a zdravotnické přístroje. Produkují sice desetkrát méně než automobilové továrny, obě odvětví však rostou stejně rychle.

Optické továrny drží krok i bez výrazných investic zvenku: jsou dvakrát výnosnější než automobilky a ještě se zlepšují. O hodně vyšší přidanou hodnotu než automobilky mají také ostatní strojírenské obory, například výroba zemědělských a obráběcích strojů anebo továrny na kotle, kontejnery a skleníky.

Nový trend chce vláda podpořit změnami v zákonu o investičních pobídkách. Nové technologie má přitáhnout klauzule, podle níž stát podpoří jen takový projekt, kde cena technologií překročí 60 procent investice. Pokud firmy nedovezou hi-tech zařízení, sníží se podpora z 50 na 30 procent ceny projektu.

"Máme jeden z nejvyšších podílů absolventů technických vysokých škol, nižší náklady na práci a provoz při stejné kvalitě. Pokud se významněji podaří reformovat sociální systém, aby podniky nebyly nadměrně zatěžovány odvody a zároveň lidé motivováni ke zvyšování kvalifikace, mohou se naše vyhlídky zvýšit," slibuje obrat mluvčí Honsová.

(Petr Holub, Aktuálně.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út   9:59  PM ČR: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)
Út   9:58  Erste Group: Čísla nad odhady, výhled potvrzen Research (J&T BANKA)
Út   7:55  Erste Group dosáhla solidních výsledků i v prvním čtvrtletí Csas.cz (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688