Václav Senjuk (AliaWeb)
Media žurnál č.6  |  01.09.2000 14:05:29

Syndikát novinářů České republiky bude řídit Evropskou federaci

Syndikát novinářů České republiky bude řídit Evropskou federaci

Informace předsedkyně Syndikátu novinářů ČR - výsledek valné hromady Evropské federace novinářů

Předsedkyně Syndikátu novinářů ČR byla 28. května 2000 valnou hromadou Evropské federace novinářů zvolena v tajných volbách členkou šestičlenného Řídícího výboru Evropské federace novinářů poté, co se ve volbách umístila na čtvrtém místě z devíti kandidátů. Celkem volilo 36 zástupců z 21 evropských zemí, maximální počet hlasů byl 102.

Nově zvolený Řídící výbor Evropské federace novinářů tedy reprezentují:

1. Alf Lindberg - Švédsko (80 hlasů),

2. Wolfgang Mayer - Německo (64 hlasy),

3. Björn Manson - Finsko (60 hlasů),

4. Irena Válová (Česká republika (55 hlasů),

5. Gustl Glattfelder - Německo (54 hlasy),

6. Antonio Vellutto - Itálie (53 hlasy).

Náhradníky se volbou stali kandidáti za Kypr, Velkou Británii a Francii.

Předsedou Federace byl na prvním jednání Výboru znovuzvolen Gustl Glattfelder.

Evropská federace novinářů je nejvlivnější částí Mezinárodní federace novinářů (450 tisíc členů). Řídící výbor Evropské federace je partnerem pro vyjednávání s Evropskou komisí, Evropským parlamentem a Radou Evropy právě jako s nevládními institucemi v Evropě a z kanceláře v Bruselu vykonává rozhodnutí a doporučení valné hromady Federace ve věcech profesních, právních a sociálních či průmyslové politiky, pokud se toto týká profesionálních novinářů (autorská práva, postavení volných novinářů v Evropě, zachování konkurenčního prostředí ve sdělovacích prostředcích ve vazbě na konkurenci informací a právo občana vědět, průhlednost fúzí a křížení v informačním průmyslu, ochrana zdroje, volný přístup k dokumentům Evropské komise, platy novinářů atd.).

(ire)

Vitejte v klubu

Oč šlo Syndikátu v Norimberku?

Ve volbě Syndikátu novinářů ČR do Řídícího výboru se zřejmě promítlo dlouhodobé napětí mezi pragmatickými, liberálními a profesionálním zástupci severských zemí a Německa (50 tisíc členů), či Švýcarska a "jinou kulturou jihu Evropy" (regulátorskou a spíše emotivní, než profesionální), jak sami jižní členové přiznávají, ale také profesionalizace a aktivity Syndikátu novinářů České republiky.

Ve své zprávě před valnou hromadou jsem mimo jiné označila tzv. evropské kvóty na vyděračské praktiky některých kolegů, žádala transparentnost fúzí a křížení majetku jako závazku vůči veřejnosti a zachování důvěryhodnosti profese a vyzvala k ukončení pokrytecké politiky exkluzivního klubu vůči bývalým komunistickým zemím. Prostředí a právní, pracovní, sociální podmínky, ve kterých pracují západoevropští kolegové, jsou totiž diametrálně rozdílné: zatímco kolegové "bojují" za šest týdnů dovolené, celé jedné redakci u nás snížil majitel dovolenou na dva týdny. Zatímco kolegové v Německu doporučují minimální mzdové tarify, mnozí čeští novináři nedostávají za svoji práci vůbec zaplaceno. Syndikát novinářů České republiky denně řeší případy porušování autorských práv, nevyplácení mezd a honorářů, šikanování novinářů potupnými příkazy nadřízených a donucování kolegů z příkazu majitelů k vykonávání prací, které vůbec novinářské profesi nepřísluší (shánění inzerce). Technologicky je česká žurnalistika z velké části žurnalistikou středověku, což jistě potvrdí ti kolegové, kteří byli vysláni do školy v Maastrichtu.

Jako na člena Federace jsou ovšem na Syndikát novinářů ČR a kolegy v něm sdružené kladeny stejné požadavky jako na novináře v Německu, Švýcarsku nebo ve Finsku či Švédsku. Dodržet profesní standardy je však v České republice takřka nemožné a dokonce existuje hrozba jejich snižování právě v sousedním Německu či ve Švýcarsku podle českého "vzoru". Tuto obavu kolegové z Německa sdílejí.

A tak pouze a právě s podporou kolegů z Německa, Švýcarska, Rakouska či Švédska by mohlo dojít k jejich vzájemného vyrovnání. Na tyto skutečnosti Syndikát novinářů ČR celý rok v Bruselu upozorňoval. Volba Syndikátu novinářů ČR říká, že partnerské unie, svazy a sdružení berou Syndikát novinářů ČR vážně.

Emancipace Syndikátu novinářů ČR

Vítejte v klubu - těmito slovy Syndikátu novinářů České republiky gratulovali kolegové z Německa Michael Klehm a Wolfgang Mayer. Právo podávat podněty, návrhy a podílet se prostřednictvím Syndikátu novinářů České republiky na řízení Federace a spoluvytvářet tak novinářské profesionální prostředí má samozřejmě každý člen Syndikátu. Zatím ne každý z členů Syndikátu si toto uvědomuje, jinak bych nedostávala nelogické otázky, zdali se Syndikát novinářů České republiky bude v některých věcech obracet na mezinárodní organizace. Je to Syndikát novinářů České republiky, který se emancipoval, prokázal profesionalitu, kompetentnost a vůli a sám se stal součástí řídícího orgánu mezinárodní organizace. Napříště se tedy může obracet sám na sebe, chtělo by se ironicky odpovědět. Pravda je ovšem ještě "horší": Syndikát novinářů České republiky je zde proto, aby se na něj obraceli kolegové ze zemí, kde jsou pracovní podmínky novinářů mnohem ubožejší, kde namísto profesionální nestranné a nezávislé žurnalistiky převládají emoce, manipulace, politikaření a falešné národovectví, korupce - protože na trénink a technologii nejsou peníze stejně jako na platy, kde novináře zabíjejí, vězní a unášejí.

Každé členství v každém klubu přináší výhody a závazky. Tak jako kolegové z Německa, Švýcarska či Švédska vzali na sebe závazek solidarity s námi, prosím, kolegové, učiňme a nadále čiňme totéž.

Irena Válová

předsedkyně Syndikátu novinářů ČR

členka Řídícího výboru Evropské federace novinářů

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Media žurnál č.6:

01.09.2000  Podpořte demokratické novináře v Bělorusku! Václav Senjuk (AliaWeb)
01.09.2000  Novináři v České republice jsou diskriminováni Václav Senjuk (AliaWeb)
01.09.2000  Kauza KATO a novinář Martin Řezníček Václav Senjuk (AliaWeb)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688