Václav Senjuk (AliaWeb)
Media žurnál č.6  |  01.09.2000 13:58:28

Kauza KATO a novinář Martin Řezníček

Novinář Martin Řezníček promluvil

Z výpovědi: Může to být akce Jana Kavana nebo jeho protivníků, kteří ho chtějí odstavit.

Bývalý člen vyšetřovací komise 17. listopadu a držitel spisu KATO ing. Martin Řezníček byl několik dní po vydání knihy, jejíž obsahem je inkriminovaný spis, přepaden v chodbě domu, kde bydlí a zbit dvěma útočníky zřejmě za přihlížení třetího. Novinář Řezníček říká, že žije od té doby ve strachu. Případem spisu KATO se již dva roky nezabývá, v současnosti se nezabývá vůbec publicistikou. Tvrdí, že nemá dluhy, nepřátele, nikoho, kdo by si s ním chtěl vyřizovat účty, není bohatý.

Co se stalo 20. května 2000

Odborná lékařská zpráva říká:

Podrobný popis zranění - zhmoždění levého podbříška, otřes mozku, krevní výron prodloužen na zadní pravé stehno do dolních žeber s ohřezem pravé ledviny, oděrky na obličeji a zádech. Napaden s použití tupých i ostrých předmětů.

Na otázku, zdali způsob zranění odpovídá tomu, co uvádí poškozený, odpovídá lékařská zpráva lapidárně: Ano, odpovídá.

Co tedy novinář Řezníček o dění dne 20. května 2000 vypověděl? Citujeme doslova z protokolu, který Martin Řezníček dal Syndikátu novinářů ČR k dispozici:

"...Když jsem otevřel dveře a vstoupil jsem do chodby domu, tak jsem uslyšel pípnutí mobilního telefonu, jako když přichází SMS. Myslel jsem si, že je to můj mobil, tak jsem ho vyndal a díval se, zda mi přišla nějaká zpráva...Chtěl jsem rozsvítit v domě, ale světlo opět nešlo a pomalu jsem docházel k lítacím dveřím, které jsou zhruba šest a sedm metrů od vchodových dveří. Přitom jsem stále koukal na displej mobilu. Došel jsem k lítačkám, otevřel jsem je a v tento moment jsem dostal ránu do hlavy, a to do pravé části nad ucho. Zřejmě v tento moment jsem na chvíli ztratil vědomí, probral jsem se až když mě nějaký člověk táhl dále do domu...držel mě nějak za hlavu nebo za krk, protože jsem se přitom dusil. V jeden moment se ten člověk ke mně natočil tak, že jsem ho nakopl kolenem do rozkroku. On mě pustil...a já jsem couval pozadu k těm lítačkám ... v tento moment jsem dostal další ránu zřejmě na oko. U těch lítaček stál druhý člověk, který mě napadl... došlo k šarvátce. Uvědomuji si pouze to, že jsem poté ležel na zemi pod schránkami a v tento moment do mě kopali zřejmě dva muži. Když jsem ležel na zemi, uvědomil jsem si, že mám v kapse slzný sprej a vystříkal jsem ho na ty útočníky...měl jsem pocit, že tam stojí ještě jeden muž, ale ten se do šarvátky nijak nezapojoval."

Nechte toho!

Další věta z protokolu z úst novináře Řezníčka zní: "Na dokreslení celé situace mohu uvést další příklady". Jaké situace a příklady čeho? Kolega Řezníček se domnívá, že útoky na jeho osobu vedené začaly o několik dní dříve, byly plánované a přicházejí od kohosi, kdo si myslí, že on je tou pravou osobu, která předala spis KATO ke knižnímu vydání. Přestože Martin Řezníček neskrývá, že spis KATO získal, vyrobil několik desítek kopií, které rozdával a dokonce se domnívá, že vydaná kniha obsahuje právě "jeho" spis (vyvozuje tak z podtrhaných pasáží v textu spisu), od knihy se distancuje. Dále z protokolu: "V srpnu 1998 jsem pracoval na pořadu pro ČT Nadoraz, věnovanému Janu Kavanovi. Tato kauza se jmenovala Nechte toho! Moje sestra se ptala, zda si nemyslím, že obě věci souvisí. Připustil jsem, že by to mohlo souviset, ale zatím jsem tomu moc nevěřil. Možná vzhledem k tomu, že tu práci již nedělám. V úterý večer 16. května jsem volal kamarádovi...., protože jsem se domníval, že materiály k publikované knize KATO jsou totožné s materiály, které jsem měl ve svém držení a zapůjčil jsem je kolegům, kteří je vydali jako knihu, aniž mi o tom cokoli řekli."

Ještě tentýž den Martin Řezníček odjel k dotyčnému kamarádovi za Prahu. Do Prahy se podle své výpovědi vracel v půl druhé v noci: "...přede mnou jelo bílé UNO, které odbočilo na chodník, jelo dále paralelně vedle mne na chodníku. Domníval jsem se, že řidič je opilý, proto jsem přidal...v místě zúžené vozovky mne toto vozidlo předjelo... po skončení uzavírky vozidlo prudce zabrzdilo ... zastavil jsem a zamkl se a čekal, co bude dál, myslel jsem si, že odjede. Vozidlo se opravdu rozjelo... po 200 metrech se otočilo smykem do protisměru a s rozsvícenými dálkovými světly jelo proti mně, a to čelně. Přemýšlel jsem, zda mám z vozidla utéct, ale nakonec jsem se zapřel a čekal náraz. Vozidlo mne však smykem objelo a odjelo směrem z Prahy ven. Věc jsem oznámil policii".

Novinář dále tvrdí, že od 18. května byl sledován modrým vozem Ford Mondeo s počátečními písmeny státní poznávací značky AHX. Zjistil z výpovědi správcové domu, kde žije, že světlo nesvítilo již dva dny před útokem a stále zamčené dveře na dvůr byly odemčené. Otevřena byla všechna okna na chodbách v patrech domu.

Kdo hraje hru?

"Domnívám se, že tato celá akce nebude od samotného Jana Kavana, tato primitivní msta mi s tímto nejde dohromady...respektive s jeho pozicí ministra zahraničních věcí. Může to být spíše akce z okolí tohoto člověka. A nebo naopak z okolí protivníků tohoto člověka, kteří jej chtějí odstavit," uvádí novinář Řezníček v závěru protokolu.

"Já osobně jsem se osobou Jana Kavana zabýval s přestávkami cca 8 let od své činnosti v parlamentní vyšetřovací komisi 17. listopadu, kdy mne jeho osoba zajímala především jako fenomén - člověk, který ve své kariéře škodil i pomáhal," končí svoji výpověď Martin Řezníček.

Za Martina Řezníčka se postavil Výbor na ochranu svobody slova a vyzval k vyšetření celé věci. Případ byl odložen - pachatelé nebyli nalezeni. Syndikát novinářů ČR může za takových okolností učinit jediné: zveřejněním výpovědi Martina Řezníčka se ho snažit chránit, ať už je pravda kdekoli. Kolegové novináři mohou činit více: pátrat po pravdě.

ire

Foto: Vratislav Horák

Kolega Martin Řezníček poskytuje rozhovor redaktorovi TV Prima Miloši Cihelkovi na tiskové konferenci v prostorách sídla Syndikátu novinářů ČR.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Media žurnál č.6:

01.09.2000  Podpořte demokratické novináře v Bělorusku! Václav Senjuk (AliaWeb)
01.09.2000  Novináři v České republice jsou diskriminováni Václav Senjuk (AliaWeb)
01.09.2000  Kauza KATO a novinář Martin Řezníček Václav Senjuk (AliaWeb)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688