Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.03.2006 12:50:48

ČEZ vítá energetickou politiku EU

Na zasedání Evropské Rady v Bruselu ve dnech 23.-24. března 2006 je nejvyššími představiteli zemí EU projednáván návrh nové energetické politiky, který by měl napomoci řešit palčivé problémy, kterým státy EU v oblasti energetiky čelí.

Energetická společnost ČEZ vítá současnou snahu EU, protože již několik let pomáhá k odstranění veškerých bariér bránících volnému trhu nejen v rámci jednotlivých států, ale v rámci celé unie. I proto patří český trh k těm nejotevřenějším v EU. Jedině při odstranění veškerých bariér budou vystaveni konkurenci všichni výrobci, bude zajištěna mnohem vyšší stabilita a bezpečnost dodávek a ceny budou určovány skutečnými náklady na výrobu.

ČEZ vítá návrh rakouského předsednictví, stejně jako klíčové návrhy nedávno zveřejněné Zelené knihy. Efektivní energetická politika, opírající se o plně fungující evropský trh s elektřinou, je jistě oblastí, ve které je zapotřebí více Evropy, nikoli méně“, uvedl Alan Svoboda, místopředseda představenstva a obchodní ředitel Skupiny ČEZ a pokračoval, „Evropské státy budovali mezinárodní propojení především z důvodu technického zabezpečení dodávek, z důvodu vzájemné výpomoci. Vedení původně nebyla budována pro obchod, protože v té době trhy liberalizovány nebyly. To se musí rychle změnit, mezinárodní propojení musí umožnit vytvoření jednotného trhu s elektřinou. Přidělování kapacit těchto propojení navíc musí být nediskriminační.“

Vysoká míra závislosti na importu, vysoké ceny energií, globální změna klimatu, bezpečnostní rizika spojená s dodávkami zdrojů energie, ale i naléhavá potřeba investic do energetické infrastruktury či dokončení konkurenceschopného vnitřního trhu s energiemi – to jsou problémy sdílené všemi členskými státy a efektivně mohou být řešeny pouze na evropské úrovni. Evropská energetická politika musí vyvažovat tři klíčové cíle: bezpečnost dodávek energie, udržitelnost a konkurenceschopnost. Evropa dosud nevytvořila plně konkurenceschopné vnitřní trhy s energiemi. Neúplným uplatňováním směrnic Evropská unie dostatečně nevyužívá hospodářský potenciál, který vychází z plně otevřených liberalizovaných energetických trhů.

ČEZ považuje za předpoklad jakékoli úspěšné energetické politiky na evropské úrovni zachování národní suverenity v otázkách struktury energetických zdrojů a způsobu jejich zajištění (diversifikace). ČEZ je jednoznačným zastáncem nejmodernějších trendů v oblasti energetiky. Tímto trendem je energetický mix využívající všechny dostupné zdroje bez ideologických předsudků.

Proto ČEZ v souladu s plány EU předpokládá větší využití obnovitelných zdrojů energie. Skupina ČEZ je dále přesvědčena, že do výzkumu a vývoje v oblasti energetiky musí být investovány finanční prostředky, adekvátní významu energetiky pro ekonomickou prosperitu a kvalitu života v zemích EU.

Skupina ČEZ je významným evropským energetickým subjektem. Investicemi a akvizicemi v Polsku, Rumunsku, Bulharsku či dalších zemí jihovýchodní Evropy přispívá k stabilizaci a integraci evropského prostoru. Energetická politika EU proto stojí v popředí našeho zájmu“, dodal Svoboda.

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ, a. s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:07  Gevorkyan 1Q24: Marže zpět na 30%, růst podepsaných zakázek Research (Česká spořitelna)
Čt   8:15  Technologické akcie lídry seance (16.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688