IQ-TRADE (IQ-TRADE)
Komodity  |  21.11.2005 10:27:26

Komodity - Palladium-šach mat nebo ruská ruleta?


Tahy přicházejí ze země šachových velmistrů. Rusové mají palladium v železném sevření jako eso herní strategie. Snad je v tomto magickém kovu i trochu štěstí pro toho, kdo produkuje palladium a vlastní výhradně sám společnost Norilsk Nickel. Po kovu je velká poptávka, jakožto materiálu pro výrobu automobilových katalyzátorů. které řídí výfukové emise, u dieselových motorů jsou tyto emise karcinogenní. Ve spotřební elektronice je jeho použití dokonce jako náhrada plazmy.

Norilsk Nickel vlastní neobvykle bohatá důlní naleziště jedinečné svou rozlohou. Doly Norilsk-Talnakh mají vysoký odhad stupně výtěžnosti. V průměru 10 až 11 gramů na tunu, což je dvakrát více než typický stupeň výtěžnosti dolů v jižní Africe. Dále mají vysoký základ obsahu kovů a to 1,8% niklu a 3% mědi.

Tučný zahajovací tah

Nenechá nás zapomenout na to, jak byla tato hra rozehrána. Rok 2000, Tokyo Commodity Exchange chladnokrevně zmrazila všechny kontrakty palladia. Krátké pozice nemohly být dodány, protože Rusové přestali dodávat kov, nebo neměli lodě? Cena okamžitě vystřelila do závratných výšek. Ze $480 na $1050 za unci. New York Mercantile Exchange udělala nejlepší možnou věc, zvedla zálohy na na $168,750 za jediný kontrakt palladia. Hra se v tu chvíli obrátila proti ruským zájmům ale jen dočasně a ohlašovala střed hry.

Střed hry

Po obrovském nárůstu ceny palladia začaly společnosti hledat alternativy možné náhrady tohoto kovu. Nabídka kovu na trh se začala zvyšovat. Automobilka Ford Motor Corp. musela ve svých inventářích odepsat miliardu dolarů v inventářích, po pádu oceňovací hodnoty kovu. Shodou okolností Norilsk v červnu 2003 táhnul bílým jezdcem a většinově ovládnul společnost Stillwater Mining. Další nově otevřený platinový důl založila firma Norimet, většinově vlastněná Norilsk. Nickel. Transakce se prováděly výhradně v dolarové hotovosti a nebo v uncích palladia, což reprezentuje finanční sílu Norilsk Nickel a žádnou potřebu snižovat kontrolu vlastnictví. Ruská společnost potom v březnu 2004 koupila 20% Godfields Limited, která provádí úspěšný průzkum v „Arktickém platinovém partnerství“ a dva průzkumy překonaly očekávání nálezem skrývky 6,0 milionů uncí platiny, palladia a zlata!

Jsou všechny tyto transakce základem tučného zahajovacího tahu?

Dovolte zahájit koncovku

Ceny palladia jsou stále živé a přesto začátkem května drželi komerční obchodníci 10 krát více krátkých pozic než dlouhých. S palladiem na trzích s drahými kovy se ale nevyplatí zahrávat. Brzy bude bezpečnější hrou ruská ruleta. Začal počátkem října železný stisk nebo býčí pohyb na dlouhou trať? (John Sensel, FSU)



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.03.2022Ruská agrese žene ceny komodit vzhůru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
27.09.2021Čínský šach mat kryptu Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688