Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  03.10.2005 15:20:57

BH Sec. - zamyšlení nad delistingem ČTel

Konec týdne byl opět vhodným okamžikem poodstoupit trochu stranou a ohlédnout se za některými událostmi na českém kapitálovém trhu.

 

O Telecomu.

Synonymem uplynulého týdne by byl asi Telecom, či lépe delisting jeho akcií. Otázka delistingu byla z krátkodobého pohledu pro další vývoj akcií otázkou klíčovou. Bylo o něm napsáno již dost, ale co je nejdůležitější, byla dána odpověď samotnou Telefónicou. A právě tento krok je momentem, který stojí na konci tohoto týdne za povšimnutí, tj. skutečnost, že Telefónica se (konečně) projevila.

Během léta jsme si mohli číst rozhovor s představiteli T-Mobilu (prvenství v počtu zákazníků), dozvídat se o ambicích Oskara pod křídly Vodafonu a být ujištěni, že nikdo se nikoho nebojí, konkurenci vítá, na prvním místě je orientace na zákazníky atd. Telefónica těmto mediálním prezentacím příliš nekontrovala a nebýt UMTS, ani bychom nevěděli, že tu je.

Informace tento týden, z úst nových představitelů skupiny Českého Telecomu Jaime Smithe (generální ředitel ČT) a Salvadora Anglada (generální ředitel Eurotelu), znamenaly průlom a de facto ukončily mrtvé období povinného odkupu. Obsah sdělení těchto pánů neznamenal bezprostředně zvýšení ceny akcie, ale je možno si již konkrétněji představit další vývoj společnosti.

Telefónica především potvrdila, že vyrostla mezi telefonními dráty a jako první ukázala prstem právě na segment pevných linek v ČT a položila si za cíl zastavit trend klesajícího počtu zákazníků. A naopak v segmentu mobilní telefonie přesto, že  Telefónica potvrdila, jakou  váhu přikládá mobilní síti třetí generace, bez obav připustila možnost poklesu počtu SIM karet; důraz však položila na ziskovost a zisk z nich generovaný. Telefónica tak poopravuje dosavadní obecně převládající představy o zániku pevné telefonie a jednoznačném vítězství mobilní komunikace u nás v Čechách.

Podobně zřetelnou představu má Telefónica o základních otázkách corporate identity a marketingu – o změně značek a názvů společností. Telefónica vůbec nepochybuje o samotné změně, pouze přemýšlí o okamžiku a způsobu jejich změny.

Právě tyto konkrétnější představy, které Telefónica (konečně) veřejně ukazuje, jsou nejdůležitější informací pro akcionáře Českého Telecomu hned po delistingu a mohou být příslibem do budoucna.

 

O NAV a Orcu.

NAV, nebo-li Net Asset Value je pojmem používaným především pojmem kolektivního investovní, pro charakterizování stavu a vývoje investic do podílových a investičních fondů. Nezřídka si tento pojem půjčí i akciové tituly, kde splývá s naším pojmem čistého obchodního jmění, což je de facto souhrn všeho majetku (vyjádřených v tržních cenách) po odečtení závazků, rozpočítaný na jednu akcii.

Pro developerskou společnost Orco Property Group je tento ukazatel jakýmsi ztělěsněním typických událostí, ke kterým v podnikání této společnosti dochází. Otázkou na velikost NAV jsou postiženy děje, jakými je adekvátní ocenění aktiv (nedávno došlo k přecenění aktiv v souvislosti s přechodem na výkaznictví dle standardů IFRS), případná rizika z realizace zástav na majetku (pesimistický scénář) nebo změny v důsledku nejrůznějších konverzních poměrů při  konverzi cizích pasiv na akci společnosti. Typickým jevem u této společnosti je, že  k těmto pohybům dochází současně a zhusta, a proto otázka na velikost a vývoj jednotlivých komponent NAV této společnosti o  ní může mnohé říci. Ke konci června bylo NAV cca 29 EUR, společnost odhaduje koncem roku NAV 40 EUR.

 

 

 

 

Petr Hlnomaz                                                                                                                                                               BH Securities a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.09.2005BH Sec. - zamyšlení o ČTel, symbolice delistingu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
23.09.2005BH Sec. - zamyšlení ke konci týdne o Zentivě Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
03.08.2005BH Sec. - měsíční hodnocení pro ČTel Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
03.03.2005BH Sec. - dopoledne přináší korekci, ČTel roste Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688