Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  26.01.2005 09:40:26

Proventus Finance - souhrn 25.1. na trzích USA


Konečně první rally

 

Dlouho očekávané první lednové rally se konečně v úterý dostavilo. Otázkou však je, jak dlouho tato nálada investorům vydrží. Dow Jones Industrial včera sice posílil o téměř 93 bodů, ale v posledních třech hodinách obchodování přišel o dalších 40 bodů. Nasdaq Composite dopoledne zcela vymazal ztrátu z pondělka, ale poté se propadl o 11 bodů a uzavřel s devatenáctibodovým ziskem. S&P 500 si připsal k dobru 4,7 bodu, avšak během dne byl jeho zisk i více než dvojnásobný. Není však pochyb o tom, že včerejšek byl prvním veleúspěšným dnem amerických akciových trhů. Výrazné zisky indexů byly navíc podpořeny vysokými objemy obchodování.

Motorem rally bylo to, co mají investoři nejraději – silné či alespoň uspokojivé výsledky. Ty včera přinesly například společnosti Johnson & Johnson, Merck či DuPont. Akcie Merck a Johnson & Johnson se včera staly lídry indexu DJIA se ziskem 4%. Akcie chemické společnosti DuPont po výsledcích posílily o 1,4%. Dobrá zpráva přišla také ze sektoru polovidičů. Společnost Texas Instrument včera dala investorům najevo, že na polovodičovém trhu je stále dostatek příležitostí. Její tržby totiž ve čtvrtém čtvrtletí vzrostly o 14% oproti minulému roku a zisk dokonce o 27%. Čistý zisk Texas Instruments za toto období dosáhl hodnoty 28 centů na jednu akcii, což je o 2 centy více, než předpokládali analytikové. Celoroční tržby vzrostly o 28% na 12,58 miliard dolarů, přičemž největší zásluhu na tom má především bezdrátový byznys společnosti.

V „after-hours“ obchodování výrazně posilovaly akcie známého výrobce počítačových her, Electronic Arts, a to i přes ohlášený pokles zisků a tržeb za třetí fiskální čtvrtletí. Růst ceny akcií o 3% je zřejmě spojen s předpokládaným nárůstem tržeb o 10% ve čtvrtém čtvrtletí, které u EA končí 31. března.

Automobilka Ford Motor Company včera oznámila, že za fiskální rok 2005 očekává celkový zisk mezi 1,75 a 1,95 dolary na akcii, což pokrývá analytický odhad Thomson First Call ve výši 1,82 dolaru na akcii. Ford na letošní rok očekává zvýšení zisků z prodejů automobilů a naopak pokles zisků z finančních operací. Na první čtvrtletí je výhled této společnosti velmi špatný. Zatímco průměrný analytický odhad na zisk se pohyboval kolem 60 centů na akcii, Ford očekává pouze 25 – 35 centů.

Cena ropy včera sice ziskům indexů nezabránila, ale její nárůst o 83 centů na 49,64 dolarů za barel je poměrně signifikantní. Důvodem tohoto růstu byly obavy způsobené velkými nepokoji před nedělními iráckými volbami a mrazivé počasí, které vládne prakticky celému východnímu pobřeží USA. Oba dva tyto faktory převážily i prohlášení několika členů kartelu OPEC, že snížení produkce na zasedání 30. ledna je velmi nepravděpodobné.

Uspokojení investorům však přinesla makroekonomická zpráva o důvěře spotřebitelů. Index spotřebitelské důvěry totiž vykázal za leden překvapivý růst. Jeho nová hodnota je 103,4 bodů, což je o 0,7 bodu více oproti prosinci. Ekonomové předpokládali naopak pokles na hodnoty kolem 101,5 bodu. Zdá se tedy, že krátkodobý výhled na americkou ekonomickou expanzi je stále aktuální.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.04.2005Proventus Finance - souhrn 25.4. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
01.02.2005Proventus Finance - souhrn 31.1. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
25.01.2005Proventus Finance - souhrn 24.1. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
20.01.2005Proventus Finance - souhrn 19.1. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
19.01.2005Proventus Finance - souhrn 18.1. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688