Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  01.02.2005 09:33:33

Proventus Finance - souhrn 31.1. na trzích USA


Indexy rostly díky ropě méně

 

Díky fúzím a zprávám z Iráku přidal včera Dow Jones Industrial 62 bodů. Jeho zisk mohl být ale daleko vyšší nebýt vyšší ceny ropy. Kartel OPEC na svém zasedání ve Vídni sice rozhodl o zachování současných těžebních kvót, ale zároveň oznámil, že se bude snažit udržet ceny ropy (na newyorském trhu) výrazněji nad hranicí 40 dolarů. Reakce trhu byla jasná. Nejdůležitější komodita podražila o více než dolar na 48,20 za jeden barel. Ostatním indexům se také dařilo. Nasdaq Composite přidal velmi slušných 27 a S&P 500 10 bodů. Rally bylo poměrně rozsáhlé. Poměr posilujících akcií k oslabujícím byl na Nasdaqu 2:1 a na NYSE dokonce 3:1. Objemy obchodování však příliš silné nebyly a tak nemůžeme včerejšímu vzestupu přikládat příliš velkou váhu. 

Čemu však investoři budou přikládat váhu, jsou výsledky společnosti Walt Disney oznámené včera po uzavření trhu. Tento komponent DJIA dosáhl ve svém prvním fiskálním čtvrtletí zisku 34 centů na akcii a přebyl tak odhady analytiků o 4 centy. Tržby vzrostly oproti stejnému období minulého roku o 1% na 8,67 miliard.

Z ostatních firem, které včera oznamovaly své výsledky, zaujaly také Exxon Mobil a Kellog. Exxon dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí zisku 1,3 dolaru na akcii, čímž hravě překonal odhady analytiků, jejichž konsensus se pohyboval okolo 1,05 dolaru na akcii. Tržby díky vyšším cenám ropy vzrostly o 26,4% na 83,36 miliard dolarů. Potravinářský gigant Kellogg vytvořil ve  čtvrtém čtvrtletí zisk 45 centů na akcii, což bylo v souladu s očekáváním. Výhled na rok 2005 v rozmezí 2,28 – 2,32 dolarů na akcii však již investory neuspokojil. Ti totiž očekávali 2,37 a tak není divu, že akcie Kellog ve včerejším obchodování oslabily o 1,55%.

Jak už jsme zmínili na začátku, včerejšek byl dnem akvizicí a fúzí. SBC Communications zpečetila dohodu o akvizici AT&T za 16 miliard dolarů. MetLife kupuje jednotku Citigroup – Travelers Life & Annuity za 11,5 miliardy a Lee Enterprises přebere společnost Pulitzer za 1,46 miliardy. Akvizice AT&T její bývalou dceřinnou společností SBC Communications byla ohlášena ještě v neděli. Za každou akcii společnosti AT&T obdrží její akcionáři 0,77942 akcie SBC a navíc obdrží speciální dividendu 1,30 dolaru na akcii. Po těchto zprávách by se dal očekávat klasický efekt, kdy cena přebírané společnosti roste a té přebírající klesá. Stal se však pravý opak a akcie AT&T oslabily o 2,7% zatímco akcie SBC mírně posilovaly.

S důležitou zprávou včera vystoupila společnost Marsh & McLennan. Podařilo se jí urovnat soudní spor vyvolaný na podzim generálním prokurátorem státu New York, Eliotem Spitzerem. Marsh & McLennan souhlasí se zaplacením 850 milionů dolarů, které půjdou na fond pro pojištěnce, kteří byli zástupci Marsh & McLennan podvedeni.

Příznivá byla pro investory včerejší hlavní makroekonomická zpráva  o osobních příjmech a výdajích za měsíc prosinec. V posledním měsíci roku totiž příjmy vzrostly o 3,7%, na čemž má podíl zejména speciální dividenda vyplacená Microsoftem. Ekonomové očekávali růst příjmů pouze o 3,3%. Výdaje vzrostly o 0,8%.

Včera skončil leden a nad trhy zůstává viset otazník v podobě tzv. lednového barometru. Podle něj by letošní rok měl skončit pro trhy v mínusu, neboť S&P 500 uzavřel první měsíc roku se ztrátou 2,57%. Pozitivně smýšlející investoři jsou však jiného názoru a mají pro něj hned několik argumentů: ekonomika je silná, situace v Iráku vypadá lépe, úrokové sazby a inflace jsou pod kontrolou.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.06.2007Proventus finance - souhrn 31.5. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
02.02.2005Proventus Finance - souhrn 1.2. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
26.01.2005Proventus Finance - souhrn 25.1. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
25.01.2005Proventus Finance - souhrn 24.1. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
20.01.2005Proventus Finance - souhrn 19.1. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688