Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  19.01.2005 09:37:02

Proventus Finance - souhrn 18.1. na trzích USA


Výsledky Yahoo! a IBM investory potěšily

 

Zprávy od klíčových firem byly v úterý po uzavření trhů velmi dobré. Internetová společnost Yahoo! oznámila za čtvrté čtvrtletí zisk 13 centů na akcii a o 2 centy tak předstihla odhady analytiků. Tržby poskytovatele internetových vyhledávacích služeb dosáhly 785 milionů, což je o 18% více oproti stejnému období minulého roku.Vysokých tržeb bylo dosaženo zejména díky 156%-nímu růstu mezinárodních operací. Nemalý podíl na tom má i silná poptávka. V after-hours obchodování posílily akcie Yahoo! o 1,9%.

Své výsledky oznámil i počítačový gigant IBM. Za stejné období jako Yahoo! dokázala jedna akcie IBM vydělat 1,81 dolaru, tedy o 25 centů více než před rokem. Ani analytikové nepředpokládali tak silný růst. Jejich odhad na čtvrtletní zisk zněl 1,76 dolaru. Tržby za toto období dosáhly 27,7 miliard dolarů a rovněž předčily očekávání.

Výrobce mobilních telefonů, společnost Motorola, oznámila za čtvrté čtvrtletí rekordní růst zisku a to o 28%. Celkový zisk 27 centů na akcii o 4 centy předčil odhady analytiků. Jeho hlavním zdrojem byla silná poptávka a znovunabytý podíl na trhu. Tržby Motoroly dosáhly 8,84 miliard dolarů, když vůči stejnému období minulého roku vzrostly o 10,2%. Ani tyto výborné zprávy nezabránily propadu v after-hours obchodování o téměř 4%, které způsobil nižší než očekávaný výhled na první čtvrtletí tohoto roku.

S nepříjemnými zprávami přišla společnost Advanced Micro Devices, známá spíše pod zkratkou AMD. Tento druhý nejvýznamnější výrobce počítačových čipů totiž dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí celkové ztráty 8 centů na akcii. Ztráty utrpěl zejména segment flashových pamětí. Naopak segment čipů Athlon, který je největším konkurentem společnosti Intel, si vedl velmi dobře. Akcie AMD se v after-hours obchodování propadly o 20 centů na 15,30 dolarů. Na první čtvrtletí AMD předpokládá stejné nebo nižší tržby za mikroprocesory a nižší tržby za flashové paměti.

Vraťme se nyní k událostem regulérního obchodování. Na něj mělo kupodivu největší vliv počasí. I když tak trochu nepřímo. Severovýchod USA v posledních dnech zasáhly kruté mrazy, na což zareagovali obchodníci na trzích s ropou a poslali ceny této komodity vzhůru až téměř k hranici 50 dolarů za barel. To stačilo zase akciovým investorům k tomu, aby hned při otevření poslali akcie výrazně dolů. Poté vyšla příznivá předpověď na další dny a spustila se opačná reakce: cena ropy klesla a akcie utěšeně posilovaly. Dow Jones Industrial, který se nedlouho po otevření potácel více než 50 bodů pod svou páteční uzavírací hodnotou, nakonec dosáhl zisku 71 bodů. Nasdaq Composite posílil o 18 bodů a S&P 500 přidal velmi slušných 11,5 bodu. Index S&P 500 poprvé v tomto roce posiloval dva dny v kuse. Po zavření trhu se cena ropy opět mírně zvedla a skončila na úrovni 48,38 dolarů za barel.

Je polovina prvního měsíce roku  a tak by bylo možná zajímavé se podívat na statistiku zveřejněnou stanicí CNBC. Podle ní je leden velmi spolehlivým vodítkem při odhadu výkonu akcií za celý rok. Američané tento jev nazývají lednový barometr. Pokud v lednu vzroste hodnota indexu S&P 500, vzroste akciový trh i za celý rok. Zní to spíše jako pranostika, ale čísla jí dávají až na výjimky za pravdu. Za posledních 20 let se stalo jen čtyřikrát, že by předpověď lednového barometru neplatila. Naposledy se tak stalo v roce 2003, kdy nepříznivý lednový výsledek S&P obrátilo v celoroční zisk zejména rychlé vítězství USAIráku. Letos to zatím vypadá velmi napjatě. Za první dva týdny si S&P 500 pohoršil o 2,3%. Včera však tuto ztrátu snížil na 1,35% a ještě má před sebou v lednu 9 dní, kdy bude trh otevřen. Necháme se tedy překvapit.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.04.2007Proventus finance - souhrn 18.4. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
19.04.2005Proventus Finance - souhrn 18.4. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
02.02.2005Proventus Finance - souhrn 1.2. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
01.02.2005Proventus Finance - souhrn 31.1. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
26.01.2005Proventus Finance - souhrn 25.1. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688