Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Pohledávky  |  21.01.2005 10:56:54

Forfaiting - co to je, kdy a pro koho je vhodný, co stojí ?

Jaký je princip forfaitingu? Pro jaké podniky je vhodný? Jaké jsou náklady forfaitingu?

Principem forfaitingu je postoupení pohledávky z prodávajícího na forfaitera, který ihned po uzavření smlouvy provede úhradu kupní ceny za pohledávku a veškeré finanční vztahy mezi kupujícím a prodávajícím přebírá forfaiter, tedy v praxi odkupuje pohledávky odprodávajícího, který nenese žádná finanční rizika za uzavřené kupní smlouvy s kupujícím.

Forfaiting je odkup středně a dlouhodobých pohledávek forfaitingovou společností (forfaiterem). Odkupované pohledávky musí splňovat několik požadavků. Jejich splatnost je zpravidla delší než 90 dnů, ve většině případů jsou za zahraničním subjektem, jsou denominovány ve volně směnitelné měně, jednotlivé transakce mají obvykle hodnotu vyšší než 200 000 USD (v přepočtu) a musí být zajištěné (zpravidla směnkou nebo bankovní zárukou). Na rozdíl od faktoringu je vedle doby splatnosti a ručení rozdíl také v tom, že v praxi se forfaitují zpravidla jednotlivé pohledávky. Stejně jako u faktoringu přebírá odkupem pohledávky forfaitingová organizace veškeré riziko nesplacení odběratelem i ručitelem.

Fáze forfaitingového obchodu
Forfaitingový proces začíná uzavřením smlouvy mezi forfaiterem a dodavatelem. Obě strany vymezí konkrétní pohledávku, náklady spojené s odkupem pohledávky,  požadovanou dokumentaci a termín realizace.

Poté prodávající (klient) dodá zboží odběrateli a postoupí pohledávku forfaitingové společnosti. Následuje úhrada dohodnuté finanční částky (hodnota pohledávky snížená o náklady forfaitingu) od forfaitera na účet dodavatele.

Ke dni splatnosti pak forfaitingová společnost inkasuje nominální hodnotu pohledávky přímo od odběratele respektive od jeho banky. Pokud se tak nestane, vystupuje jako věřitel a zajišťuje upomínky a další postup vedoucí k soudnímu vymáhání.

Důvody pro využití forfaitingu
Forfaiting je vhodný pro podniky dodávající odběratelům zboží či služby větších hodnot, zejména investiční celky. Pomocí této služby jednak omezí respektive zcela vyloučí rizika spojená s odběratelem, jeho teritoriem a i riziko změny měnového kurzu, jednak získají provozní kapitál, ke kterému by se jinak dostaly až po velmi dlouhém čase.

Cena forfaitingu
Celkové náklady forfaitingu tvoří na jedné straně diskontní sazba, na druhé poplatky. Diskontní sazba se skládá z aktuální úrokové sazby na mezibankovním trhu a z marže zohledňující riziko forfaitera, použitou měnu, výši a splatnost pohledávky a administrativní náklady. Uvádí se v procentech a je vypočtena za časový úsek ode dne odkupu pohledávky a její splatností.

Poplatky tvoří obvykle méně podstatnou část nákladů. Nejčastěji se jedná o tzv. Arrangement Fee (fixní poplatek za administrativní zpracování transakce) nebo Commitment Fee (odměna forfaitera za riziko zhoršení bonity dlužníka v období od uzavření smlouvy do odkupu pohledávky). 

JUDr. Michal Pospíšil, advokátní kancelář, Praha

Víte, jaké jsou konkrétní možnosti zajištění jednatele s. r. o. proti riziku vyplývající z osobní odpovědnosti? Vyzkoušejte příručku Jednatelem bez rizika – jako jednatel získáte s touto příručkou kompletní přehled Vašich práv a povinností.

Zdroj: infoPortál - VERLAG DASHÖFER
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688