TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  03.10.2017 18:00:00

Nevyvážejte máslo do zahraničí, vyzvala potravinářská komora

Prezident Potravinářské komory vyzval mlékárny, aby omezily vývoz másla do zahraničí. Má to zamezit dalšímu růstu cen této základní potraviny podobně jako kontroly. Ty už na výzvu premiéra Sobotky zahájil Specializovaný finanční úřad. Jejich výsledky ale budou známy až- za několik týdnů.

Koupit máslo za osmdesát korun už není nic nemožného, štáb TV Nova máslo s takovou cenovkou našel v jedné prodejně na Tachovsku.

Na vysokou cenu másla minulý týden zareagoval premiér Sobotka, který pověřil ministerstvo financí, aby zahájilo kontroly u producentů a prodejců másla. Svaz obchodu a cestovního ruchu označil jeho krok za předvolební populismus. Nicméně kontroly už začaly.

"Provádíme takzvaná cenová šetření. Výsledkem by měla být analýza, která by mohla či nemohla odhalit případný problém," prozradila TV Nova mluvčí Specializovaného finančního úřadu Zdeňka Hušáková.

České mlékárny se ale kontrol nebojí. "Kdyby přišla jakákoliv státní kontrola, nemáme s tím žádný problém," tvrdí ředitel Choceňské mlékárny Pavel Marek.

"Nařízení pana Sobotky se mi zdá poněkud přehnané. Cenu vstupní suroviny, smetany, pro výrobu másla přeci neurčuje tuzemský trh a tuzemští výrobci, ale zahraniční poptávka a stav nedostatku/přebytku na zahraničním trhu," vysvětluje Marek, proč je máslo drahé.

Bedřich Štecher z Jaroměřické mlékárny upozorňuje, že dlouhodobá průměrná spotřeba másla na jednoho obyvatele ČR je 5 kg. "Při současné ceně másla je dopad do ročních výdajů jednoho obyvatele za máslo přibližně 50 korun měsíčně," řekl TV Nova Štecher.

Pomoci by mohla i výzva prezidenta Potravinářské komory Miroslava Tomana. Ten na dnešním Žofínském fóru vyzval mlékárny, aby omezily vývoz másla do zahraničí.

"Hysterie kolem nakupování másla do zásoby je naprosto zbytečná. Tím se vyvolávají akorát další obtíže se zásobováním," upozornil Toman s tím, že se tak akorát vytváří tlak na růst cen.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688