Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.05.2017 13:38:54

Ceny nemovitostí nikdy nerostou donekonečna, varuje Benda z ČNB


Tuzemský trh s bydlením je nadhodnocený a Česká národní banka musí jednat, aby spirála cen bytů a zájmu o hypotéky začala zpomalovat. Prohlásil to člen bankovní rady Vojtěch Benda. Záložní plán ČNB, který nadnesl v nedávném rozhovoru s Reuters, ale není dobrou zprávou pro banky – především pro ty, které nemají kapitálový polštář tolik vycpaný, upozorňuje analytik Patria Finance.

Podle Eurostatu se ceny bydlení v tuzemsku zvýšily v posledních třech měsících loňského roku meziročně o 11 procent, nejrychleji v Evropské unii. V letošním prvním čtvrtletí stouply ceny bytů o rekordních 12,1 procenta, ukazují údaje Hypoteční banky. Oproti tomu tuzemská ekonomika zrychlila růst na 2,9 procenta.

„Vnímáme, že ceny nemovitostí jsou nadhodnocené…domnívám se, že to je v průměru o 10 procent oproti fundamentu,“ uvedl Benda v rozhovoru, jehož anglické znění zveřejnila ČNB v pondělí na svém webu. Tuto spirálu je podle něj třeba začít omezovat, abychom se za 5 nebo 10 let nedostali do problémů. „Ceny nemovitostí nikdy nerostou navěky,“ řekl také.

ČNB už některá opatření zavedla. Od dubna je na její doporučení možné si půjčit jen do 90 procent hodnoty kupované nemovitosti. U hypoték na více než 80 procent hodnoty musejí banky dávat pozor, aby je neposkytly více jak 15 procentům klientů.

A další kroky se chystají. V parlamentu je návrh, který by dal centrálním bankéřům možnost stanovit závazné limity na hypotéky, a to prostřednictvím tří sledovaných ukazatelů, které poměřují výši úvěru s hodnotou kupované nemovitosti, s čistým ročním příjmem a v posledním případě velikost měsíční splátky úvěru a čistého měsíčního příjmu (triáda zkratek LTV, LTI a DSTI).

Parlamentní volby se konají v říjnu a pokud návrh zákona do té doby neprojde, musel by celý proces začít od nuly. ČNB by v takovém případě hledala alternativy, jak trh s bydlením ochladit. Řešením by mohly být individuální kapitálové požadavky, nebo zvýšení požadavku na kapitálovou rezervu pro všechny banky. Její zvýšení není upřednostňovanou volbou, protože za současných podmínek jsou vhodnější jemnější nástroje, řekl také Benda pro Reuters.

Pro finanční instituce jako Komerční banka, které mají jenom tenký kapitálový polštář, nejsou ale slova o možném zpřísnění požadavku na proticyklickou kapitálovou rezervu dobrou zprávou, podotýká analytik Patria Finance Václav Kmínek.

V případě Komerční banky se kapitálový poměr Tier 1 pohybuje jenom 0,3 procentního bodu nad úrovní požadovanou regulátorem, která aktuálně činí 15,4 procenta. Jakékoli zvýšení by spolklo část kapacit pro dividendy a „Komerční banka by znovu musela snížit cíl pro výplatní poměr“, upozorňuje Kmínek.

V případě Moneta Money naopak předpokládá, že následky takového kroku by byly zanedbatelné. Důvodem je nadbytečný kapitál, který se u této banky pohybuje na výrazné úrovni. Výsledková zpráva za první čtvrtletí ukázala, že kapitálový poměr Tier I činil v případě Monety 19,9 procenta, přičemž nadbytečný kapitál po výplatě dividendy dosáhl 3,9 miliardy .

Zdroje: ČNB, Patria.cz, Reuters

 

 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.05.2023Mezinárodní měnový fond varuje před rychlejším propadem cen nemovitostí Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688