Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  20.09.2004 08:46:35

Proventus Finance - souhrn 17.9. na trzích USA


Akcie skončily v bouřlivém týdnu výše

 

Akciové trhy v pátek posílily a mimo DJIA uzavřely hlavní indexy celý týden v zelených číslech. Na celkový výkon akcií působí v posledních dnech celá řada faktorů. Které jsou ty nejdůležitější? Ceny ropy opět vzrostly a nejvíce v pátek, o 1,71 dolarů na 45,59 za jeden barel. Za tímto růstem nestál nikdo jiný, než hurikán Ivan, který ohrožoval více než 20% celkové americké produkce. Těžba v Mexickém zálivu byla zastavena, což snížilo denní těžební kvótu o 1,4 milionu barelů.  Na poničených plošinách již probíhají opravy, ale produkce se na svou úroveň před hurikánem zřejmě jen tak nevrátí. Dvě plošiny se dokonce uvolnily ze svých stanovišť. Jedna z nich, patřící společnosti Transocean, byla nalezena až 70 mil od svého původního ukotvení. Kam se ceny ropy vydají v nadcházejícím týdnu není jasné. Ale pravděpodobně se zatím nedá očekávat žádný výrazný pokles, i když se kartel OPEC usnesl na zvýšení denní produkce o 1 milion barelů. Politická rizika v Nigérii a Venezuele stále přetrvávají, v Iráku se nedá očekávat náhlý obrat k lepšímu a stále nevyřešená situace ruského giganta Yukos k poklesu cen určitě nepřispěje.

Druhým důležitým faktorem jsou úrokové sazby, které do čtvrtku klesaly. Výnos z desetiletých dluhopisů klesl v tento den až na své pětiměsíční minimum 4,07%. V pátek se situace otočila a výnos stoupnul na 4,13%. Důvodem tohoto vzestupu je očekávání zvýšení úrokových sazeb na zasedání FOMC příští týden. Otázkou zůstává, nakolik silný je ekonomický růst. Možná není až tak silný jak se investoři domnívali. Svědčí o tom i varování celkem 583 firem před nižšími než očekávanými výsledky za třetí čtvrtletí. Přitom jen 305 společností naopak očekává výsledky lepší.

Světoznámý výrobce aut, Ford Motor Company, v pátek zvýšil výhled na zisk za třetí čtvrtletí z 0-5 na 10-15 centů na akcii. Za celý rok 2004 pak Ford očekává zisk mezi 1,9 a 2,00 dolary na akcii, což je o 10 centů vyšší hodnota oproti původním předpokladům. A to i přesto, že v souvislosti s propouštěním zaměstnancům a ukončením aktivit ve Formuli 1 vznikne společnosti břemeno 450 milionů (z toho 375 milionů připadá na letošní rok). Akcie Ford ukončily obchodování se ziskem 2%. Naopak klesla cena akcií Qualcomm, která vyrábí zařízení pro bezdrátovou komunikaci, a to hned o 4%. Společnost totiž oznámila úpravu licenčních poplatků, která bude znamenat redukci tržeb ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí o téměř 300 milionů dolarů.

Retailový prodejce elektroniky, Circuit City Stores, Inc. (CC), dnes ohlásil ztrátu za druhé čtvrtletí ve výši 11,9 milionů dolarů, což znamená výrazné zlepšení oproti stejnému období v roce 2003, kdy tato společnost vykázala ztrátu více než 120 milionů. Tržby Circuit City za poslední rok vzrostly o 8,8 na 2,35 miliardy a hrubá zisková marže se zvýšila z 22,6 na 24,6%. Akcie Circuit City posílily o 4,3%. Výrobce počítačových čipů, společnost Texas Instrument, zveřejnila plán na zpětný odkup akcií v celkové hodnotě 1 mld. dolarů a zvýšení čtvrtletní dividendy o více než 17% na 10 centů na akcii.

Japonské regulatorní autority nařídily společnosti Citigroup ukončení aktivit  v oblasti privátního bankovnictví z důvodu vážného porušování zákonů a nařízení. Jedná se o jedno z nejtvrdších opatření, které bylo kdy v proti bance v Japonsku přijato. Podle japonského bankovního dohledu zaměstnanci Citigroup plně neinformovali své klienty o rizicích některých produktů, poskytovali úvěry na velmi specifické investice, umožňovali transakce, které vypadaly jako praní špinavých peněz a poskytovali úvěry, které mohly sloužit k pozdější manipulaci s cenami veřejně obchodovaných akcií. Společnost Citigroup oznámila, že se tomuto opatření podřídí. Cena akcií Citigroup kupodivu klesly jen mírně, o 0,5%.

Na závěr jedna makroekonomická zpráva. Dle výzkumu Michiganské univerzity nálada spotřebitelů v první polovině září klesla. Hodnota consumer sentiment indexu, který vývoj spotřebitelské nálady sleduje, je oproti srpnové hodnotě 95,9 nižší o 0,1 bodu. Ekonomové očekávali, že hodnota tohoto indexu naopak vzroste na 96,5 bodů.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.05.2005Proventus Finance - souhrn 9.5. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
01.10.2004Proventus Finance - souhrn 30.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
30.09.2004Proventus Finance - souhrn 29.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
29.09.2004Proventus Finance - souhrn 28.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
27.09.2004Proventus Finance - souhrn 24.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688