Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Investice  |  18.08.2004 09:38:54

Proventus Finance - souhrn 17.8. na trzích USA


Jsou ceny ropy blízko vrcholu? Sledujte akcie ropných společností

 

Číslo úterního dne je 6,4% - pokles hodnoty Amex Oil Indexu od poloviny července, který mapuje vývoj akcií ropných společností. Podobně je na tom také Philadelphia Oil Service Sector index, který od půlky července ztratil dokonce 9,8%. Pro býky je to fantastická zpráva, i když akcie takových společností jako Exxon Mobil, ChevronTexaco či Apache ztrácejí. Právě tyto akcie jsou lídry letošními lídry trhu, ale zároveň také velkým důvodem jeho letního propadu. Skutečnost, že ceny akcií ropných společností přestaly růst, by mohla totiž být znamením, že ceny ropy jsou u svého vrcholu.

Býčí jsou také úterní makroekonomické zprávy a růžové výhledy společností, které oznámily výsledky. I proto hlavní indexy uzavřely den se ziskem. Dow Jones Industrial index si připsal k dobru 18, Nasdaq Composite 12,4 a S&P 500 2,4 bodů. Na trzích se dařilo zejména polovodičovým, síťovým, biotechnologickým a internetovým akciím.

I medvědi si však najdou své důvody. Mnozí tvrdí, že trh nepůjde nahoru, dokud budou ceny ropy nad 40 dolarů za barel. Dále pak argumentují pravděpodobným zvýšením cen na čerpacích stanicích, zpomalením tvorby pracovních míst a nejistotou v retailovém a polovodičovém sektoru. A správný medvěd nikdy nezapomene připomenout neutěšenou situaci v Iráku.

Po zavření trhu, oznámila výsledky společnost Applied Materials, která je největším výrobcem zařízení pro výrobu počítačových čipů. Výdaje na nové továrny se této společnosti zřejmě vyplatily, protože tržby za její třetí fiskální čtvrtletí vzrostly o více než 100% a zajistily zisk 441 milionů dolarů respektive 26 centů na akcii.  Přitom ještě před rokem činil hospodářský výsledek Applied Materials -2 centy na akcii. Analytici předpokládali zisk o jeden cent nižší.  

Pokud někdo doufal, že akcie společnosti Google budou na trhu k mání již ve středu, doufal marně. Velmi očekávaný primární úpis se zdržel kvůli čekání na finální povolaní registračního prohlášení americkou Komisí pro cenné papíry (Securities and Exchange Commission).

Warren Buffet včera předvedl své umění zahýbat s cenou akcií společnosti, do které se rozhodne investovat. Akcie Pier 1 Imports, řetězce maloobchodů s nábytkem, ztratily od 1. prosince 41% své hodnoty. Tržby za první čtvrtletí klesly o 38% oproti stejnému období v roce 2003. Společnost dále varovala, že zisk na akcii za druhé čtvrtletí by mohl být o 12,5 až 25% nižší než před rokem. Řeklo by se, že po takové akcii ani pes neštěkne, ale stačí jedna zpráva, která ani přímo nesouvisí s fundamentálními aspekty firmy, a cena této akcie se během několika hodin vyšplhá o 10%. Jaká je ta zpráva? Warren Buffet, tedy lépe řečeno společnost Berkshire Hathaway, v úterý oznámila, že během druhého čtvrtletí koupila 8 milionů akcií Pier 1 Imports, což je asi 9% celkového balíku. Jedna akcie přitom Buffeta vyšla na 17,60 dolarů. Akcie uzavřela o 8,7% výše, když během dne byla nahoře dokonce o 10%, přičemž objemy obchodování byly čtyřnásobné. Dá se čekat, že pro trpělivé investory to byl včera dobrý nákup.

Komponent DJIA, společnost Home Depot, ohlásila za své  druhé fiskální čtvrtletí zisk 71 centů na akcii ( o 6 centů více, než očekávali analytikové) a tržby 19,6 miliard. Hlavní pozitivní zprávou však bylo zvýšení výhledu na zisk ve fiskálním roce 2005. Výrobce zemědělských a lesnických strojů, společnost Deere, oznámila zisk za své třetí fiskální čtvrtletí ve výši 1,58 dolarů na akcii a odhady analytiků tak předčila o 7 centů. Tržby v tomto čtvrtletí vzrostly o 26,6% na 4,85 miliardy dolarů.

Na závěr dvě pozitivní makroekonomické zprávy. Index spotřebitelských cen, hlavní ukazatel vývoje cenové hladiny, za červenec vykázal 0,1%-ní pokles. Stalo se tak poprvé od listopadu 2003. Jádrová hodnota indexu (bez zahrnutí změn cen potravin a energií) naopak o 0,1% vzrostla.  Ekonomové přitom předpokládali, že index spotřebitelských cen vzroste o 0,1% a jeho jádrová hodnota o 0,2%. Největší podíl na poklesu cen mají překvapivě nižší ceny u čerpacích stanic. Ministerstvo obchodu USA oznámilo, že počet započatých staveb v měsíci červenci vzrostl o 8,3% na sezónně upravenou anualizovanou hodnotu 1,978 milionů. Ekonomové předpokládali mnohem menší nárůst na asi 1,88 milionů. Počet započatých staveb vzrostl ve všech národních regionech. Počet stavebních povolení, klíčový indikátor vývoje stavebního trhu, vzrostl v červenci o 5,7% na hodnotu 2, 055 milionů.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.09.2004Proventus Finance - souhrn 17.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
30.08.2004Proventus Finance - souhrn 27.8. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
27.08.2004Proventus Finance - souhrn 26.8. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
26.08.2004Proventus Finance - souhrn 25.8. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
25.08.2004Proventus Finance - souhrn 24.8. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688