Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  27.07.2004 09:34:17

Proventus Finance - souhrn 26.7. na trzích USA


Google oznámil cenové rozmezí pro IPO, když jeho stránky napadl virus

 

 

Společnost Google.com provozující jeden z nejznámějších internetových vyhledávacích strojů v pondělí oznámila, že v primárním úpisu akcií (IPO) prodá 24,6 milionů akcií za cenu mezi 108 a 135 dolary za kus. Prakticky okamžitě po tomto prohlášení stránky www.google.com  zkolabovaly pod útokem viru MyDoom a staly se nedostupnými pro mnoho jejich uživatelů. Nový virus zasáhl rovněž stránky Yahoo, Altavista a Lycos, které jsou přímými konkurenty Google. Zdá se však, že Google bude mít po  IPO dostatek kapitálu, aby podobným útokům mohl čelit lépe. Pokud by se totiž skutečná cena akcie této společnosti pohybovala ve stanoveném rozmezí, znamenalo by to příliv kapitálu v hodnotě 2,66 – 3,33 miliardy dolarů. Tržní cena společnosti by se tak zvýšila až ke 36 miliardám dolarů, což by bylo „jen“ asi o 2 miliardy méně, než je cena Yahoo!. Google by se stal 13. nejhodnotnější akcií na amerických trzích.

Google nabízí netradiční způsob IPO. Akcie budou upsány v aukci, která umožní i každodenním investorům učinit nabídku na nákup, což může způsobit další nárůst ceny upisovaných akcií. Při tradiční IPO stanoví cenu investiční banka. Při tak „horkých“ úpisech, jaký se čeká od společnosti Google, zpravidla cena akcií okamžitě po IPO prudce stoupá vzhůru. Společnost ale obdrží peníze pouze v souladu s nastavenou úvodní cenou. Při aukci však teoreticky cena akcií poroste ještě před zahájením jejich obchodování.

Co se dělo včera na trhu? Ranní obchodování vypadalo pro indexy konečně nadějně, ale pak se ceny akcií opět stáhly poslušně zpátky. Dow Jones uzavřel prakticky shodně oproti pátku, S&P 500 ztratil dva body a Nasdaq Composite asi 0,5%. Opět padaly akcie polovodičových firem a Philadelphia Semiconductor Index přišel už téměř o celý nárůst ceny, který získal ve druhém pololetí loňského roku.

indexu Dow Jones výrazně ztratil výrobce léků Pfizer, když jeho konkurenti Merck a Schering-Plough získali povolení prodávat nový lék na snížení cholesterolu, Vytorin.

Pozitivní zprávou včera bylo makroekonomické číslo udávající počet prodaných existujících domů za měsíc červen. Anualizovaný počet prodaných domů byl v červnu 6, 950 milionů a předčil tak o 400 000 průměrné odhady ekonomů. Oproti revidované hodnotě za květen – 6,81 milionů, to znamená 2,1%-ní nárůst.

Gigant v oblasti finančních služeb, společnost American Express, oznámila v pondělí výsledky za druhé čtvrtletí. Zejména díky zvýšenému zájmu o platební karty vzrostly zisky American Express o 15% (oproti 2. čtvrtletí 2003) na hodnotu 876 milionů dolarů, respektive 68 centů na akcii. Tržby rostly prakticky stejným tempem a dosáhly hodnoty 7,258 miliard dolarů. Akcie American Express posílily o 1,4%.

Výsledky ohlásil i známý výrobce cereálií, Kellog. Jeho zisk vzrostl o 16% a přebil odhady analytiků. Za vysoký zisk vděčí Kellog hlavně obrovskému zájmu o cereálie spojené s filmem „Spiderman 2“ a o další produkty s velkou marží. Akcie Kellog posílily v regulérním obchodování o 1,3%, ale v „after-hours“ mírně ztrácely.

Farmaceutická společnost Mylan Laboratories oznámila, že se chystá koupit společnost King Pharmaceuticals za 4 miliardy dolarůakciích. V reakci na tuto zprávu cena akcií Mylan  Laboratories okamžitě klesla a uzavřela o 15,7% níže.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.05.2005Proventus Finance - souhrn 26.5. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
27.10.2004Proventus Finance - souhrn 26.10. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
27.08.2004Proventus Finance - souhrn 26.8. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
29.07.2004Proventus Finance - souhrn 28.7. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
28.07.2004Proventus Finance - souhrn 27.7. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688