Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  27.10.2004 09:46:42

Proventus Finance - souhrn 26.10. na trzích USA


Zmrtvýchvstání Dow Jones Industrial

 

Vyšší ceny ropy? Žádný problém. Blížící se volby? Žádný problém. Vyšší úrokové míry? Že se vůbec ptáte. Ne, fundamentální faktory nehrály v úterý opravdu žádnou roli. Trhu vládla technická analýza. Rally způsobené přeprodaností trhu se dostavilo možná o něco dříve, než se všeobecně očekávalo, ale díkybohu za to. Index Dow Jones Industrial se včera zvednul o 138 bodů, což je asi 1,4% z pondělní uzavírací ceny. Index S&P 500 si připsal procentuálně podobný zisk, Nasdaq Composite na tom byl o něco hůře díky poklesu sektoru polovodičů.

Bude toto rally pokračovat? Možná vydrží do konce voleb, možná i chvílil potom, ale investoři si určitě brzy uvědomí, jaká je globální realita – nepokoje v Iráku, vysoké ceny ropy, vysoké ceny základních materiálů – to vše se na jejich psychice pravděpodobně podepíše.

Ale vraťme se ke včerejšku. Představte si na jedné straně nejsilnější pojišťovací skupinu na světě a na druhé straně aerolinie zubynechty se bránící krachu. Mohou mít něco společného? Ne? Ale mohou. Společnosti American International Group a Delta Air Lines patřily včera mezi nejvýkonější tituly na trhu. Akcie AIG posílily o 7,5%, když se ukázalo, že dopad pojišťovacího skandálu nemusí být tak drtivý jak by se čekalo. Zásluhu na tom  má z větší části překvapivý zvrat v postoji generálního prokurátora státu New York, Eliota Spitzera, vůči poradenské společnosti Marsh & McLennan. Spitzer se po jednání s novým CEO společnosti Marsh & McLennan, který jakoby mimochodem je bývalým Spitzerovým nadřízeným, rozhodl, že nepovede trestní stíhání proti celé společnosti ale pouze proti jednotlivým zaměstnancům zapletených ve skandálu. Když se kdysi někdo zeptal investičního guru Warrena Buffetta, jak se stát milionářem, on odpověděl: „Nejjednodušší je být miliardářem a investovat do aerolinek.“ Včera by však neměl pravdu. Stačilo mít 800 000 tisíc a investovat je do Delta Air Lines. Aerolinky, které stojí před krachem, jsou pravděpodobně na nejlepší cestě k uzavření dohody, která je před bankrotem ochrání. Potvrzuje to i zvýšení ratingu od J.P. Morgan z „underweight“ na „neutral“.

Méně příznivá byla včerejší hlavní makroekonomická zpráva. Hodnota indexu důvěry amerických spotřebitelů klesla v říjnu na 92,8 bodů, což je o 4% méně než zrevidovaná hodnota za září 96,7 bodů. Index důvěry se tak dostal na nejnižší úroveň od března. Ekonomové propad předpokládali pouze na 94 bodů. Největší podíl na poklesu měla především složka očekávání do budoucna. Index očekávání se propadl z 97,7 na 92 bodů.

Jak již bylo řečeno, ropa na včerejším rally rovněž zásluhu neměla. Cena za jeden barel lehké ropy vyskočila zpět nad 55 dolarů a k jejímu poklesu nepomohla ani slova Purnoma Jusgiantora, prezidenta kartelu OPEC. Ten prohlásil, že světové trhy jsou přezásobovány 2,1 až 2,5 miliony barelů ropy denně.

Ohlášeny byly rovněž některé významné čtvrteltní výsledky. Komponent DJIA, chemický gigant DuPont vytvořil ve třetím čtvrtletí zisk 25 centů na akcii, o cent více, než předpokládali analytikové. Společnost vydělala hlavně díky vyšším cenám, ale tržby se propadly o 6,5% na 5,74 miliard. Výhled na zisk za celý fiskální rok 2004 zůstává nezměněn 2,25 – 2,35 dolarů na akcii.

Zisk za třetí čtvrtletí ve výši 307 milionů dolarů (69 centů na akcii) dnes oznámila jedna z nejznámějších zbrojařských společností na světě, Lockheed Martin Corporation. Oproti stejnému čtvrtletí roku 2003 zisk Lockheed vzrostl o 90 milionů, tedy o více než 41%. Tržby vzrostly o 4% na 8,4 miliardy. Za celý rok 2004 by se zisk výrobce letadel F-16 měl pohybovat mezi 2,65 a 2,75 dolary na akcii při tržbách mezi 34,4 a 34,8 miliardami.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.06.2008Proventus Finance-Souhrn 26.června 2008 na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
27.04.2007Proventus finance - souhrn 26.4. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
11.04.2007Proventus finance - souhrn 10.4. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
27.03.2007Proventus finance - souhrn 26.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
27.02.2007Proventus finance - souhrn 26.2. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688