Cianews.cz (ČIA)
Finance  |  26.05.2004 15:39:02

BCG: Banky sníží poplatky za základní služby



Snížení poplatků za základní bankovní služby a naopak zvýšení poplatkových příjmů za méně citlivé položky jako jsou penále a pokuty, budou podle poradenské firmy Boston Consulting Group (BCG) jedny z hlavních fenoménů budoucího konkurenčního boje tuzemských bank na poli poplatků. Banky Podle Marka Hovorky z BCG budou také stále více uplatňovat diskriminační cenovou politiku. To znamená, že po splnění určitých kritérií budou za stejné služby účtovat různé poplatky.

"Dá se očekávat, že zvýšení konkurence na českém bankovním trhu přinese snížení poplatků za citlivé služby. Banky zlevní měsíční poplatky za vedení účtů, poplatky za výběry z bankomatu, či za vydávání platebních karet. Naopak tomu bude u pokut a penále. Tyto poplatky jsou pro klienta méně citlivé proto, že může ovlivnit, zda je bude platit či nikoli," uvedl Hovorka s tím, že prostor pro zvýšení těchto "méně citlivých poplatků," je poměrně značný. "Například u některých bank ve Spojených státech či ve Velké Británii činí výnosy z takových poplatků téměř 50 procent celkových výnosů z poplatků," dodal Hovorka.

Banky také podle analýzy BCG v budoucnu ve větší míře přistoupí k diskriminační respektive motivační poplatkové politice. Cena produktu nebude fixně stanovena, ale bude se lišit podle různých parametrů. K diverzifikaci poplatků může dojít například podle zůstatků na účtech či transakční aktivity, což je v současné době přístup eBanky. Ta zákazníky motivuje slevou na poplatku za vedení z účtu k tomu, aby si nechali posílat plat na její účet. Podle Hovorky se v souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie zvýší na tuzemském bankovním trhu konkurence. Jednou z možných konkurenčních zbraní je právě oblast poplatků, neboť v této oblasti zde existuje dost velký prostor pro oslovení veřejnosti.

Mezi hlavní faktory, které ovlivňují strategii bank ve stanovení výše poplatků patří transparentnost bankovního trhu, konkurence na trhu, tržní dominance a regulace trhu. "Na českém trhu jsou poplatky tak vysoké především proto, že zde dominují tři bankovní domy. Ty v podstatě určují cenu," uvedl Hovorka. Jiná situace je v Polsku, kde je bankovní trh konkurenčnější, na Slovensku, kde se inovacemi více prosazují menší banky, a částečně také v Maďarsku. Tamní trh je sice ovládán bankovním kolosem OTP, mezi ostatními bankami je však konkurence poměrně ostrá.

BCG dnes zveřejnila analýzu poplatků 42 bank z České republiky, Německa, Rakouska, Slovenska, Maďarska a Polska. Z této analýzy vyplynulo, že české banky účtují aktivním klientům využívajícím jak klasické, tak přímé bankovnictví nejvyšší poplatky z celé sledované skupiny. Po přepočtu na paritu kupní síly na tom byli nejhůře rovněž lidé, kteří mají poměrně vysoké úspory, a kromě základních služeb banku příliš nevyužívají.

-vp-, -kaj-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688