Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  27.05.2024 09:43:21

S hypotékou si pospěšte

Inflace se v dubnu vydala opět nahoru. I když je tento růst proti představám ČNB, bude i tak bankovní rada pravděpodobně pokračovat v pozvolném snižování úrokových sazeb. Toto snižování ale možná nebude tak rychlé, jak si většina ekonomů představovala. V poslední době také vidíme, že se snižování sazeb ČNB bezprostředně nepromítá do sazeb hypotečních úvěrů. 

 „Důvodem je, že repo sazba ČNB je krátkodobá úroková sazba, a udává tak spíše směr a trend. Pro sazby hypoték jsou důležitější primárně delší sazby, úrokové swapy a výhled dlouhodobé inflace. To je důvod, proč hypoteční sazby a jejich výraznější pokles aktuálně stagnují. S vyšší inflací se navíc neočekává tak rychlé snižování sazeb a to má – a i nadále bude mít – vliv na hypoteční úvěry. Tempo poklesu úrokových sazeb hypoték by se tak mohlo ještě snížit,“ komentuje Tom Kadeřábek, vedoucí produktového oddělení Swiss Life Select.

 Za připomenutí stojí také to, že od 1. 9. 2024 bude platit novela zákona o spotřebitelských úvěrech, která umožňuje bankám zpoplatnit předčasné splacení úvěru až do výše 1 % z nesplacené částky, maximálně však 0,25 % za každý nesplacený rok. Pokud tedy bude mít člověk hypotéku na 1 milion korun (nesplacená jistina) s fixací úrokové sazby na 4 roky a rozhodnete se ji předčasně splatit, banka mu bude moci naúčtovat poplatek až 10 000 Kč. Nyní si přitom banky účtují maximálně pouze drobný administrativní poplatek. Stranou ponechme debatu, zda je zavedení poplatku za předčasné splacení krok správný, nebo ne. Ač se to na první pohled nemusí zdát, bude mít nesporné výhody i pro samotné klienty. Na druhou stranu už ale deset tisíc korun na jeden milion hypotéky není úplně malá částka, a klientům se tak předčasné splacení značně prodraží.

 „Pojďme si shrnout, co již bylo řečeno. Zaprvé: sazby hypotečních úvěrů neklesají zase tak rychle a extrémně rychle ani pravděpodobně klesat nebudou. Zadruhé: od 1. 9. 2024 budou muset klienti s novou hypotékou strpět i poplatek za předčasné splacení. Když se na to podíváme pohledem klienta, musí nás po krátkém zamyšlení logicky napadnout, zda si hypotéku nevzít rychle za stávajících podmínek, byť i při trochu vyšším úroku, s cílem ji v budoucnu refinancovat,“ upozorňuje Tom Kadeřábek, vedoucí produktového oddělení Swiss Life Select.

 V čem tví kouzlo takového refinancování? Pokud si totiž klient vezme hypotéku do 1. 9. 2024, než začne platit novela o spotřebitelském úvěru, bude se tato hypotéka řídit starými pravidly. Znamená to tedy, že si u takové hypotéky nesmí banka účtovat poplatek za předčasné splacení podle nových pravidel. Klient si tak může vzít hypotéku, kterou s výraznějším poklesem sazeb jednoduše refinancuje, a to v podstatě zadarmo. Z takové situace vyjde klient jako vítěz, jelikož dostane nový a podstatně nižší úrok, a nadto nebude platit žádný poplatek.

 „Pokud tedy nyní přemýšlíte, zda brát hypotéku za cenu vyšší úrokové sazby, anebo čekat na jejich pokles, neváhejte. Změnu úrokové sazby si totiž poté jednoduše zařídíte, až klesne třeba až na úplné dno. V případě, že si hypotéku budete brát až na podzim za nových podmínek, a očekáváte další pokles úrokových sazeb, pak doporučujeme zvážit hypotéku s krátkou fixací,“ říká Tom Kadeřábek, vedoucí produktového oddělení Swiss Life Select.


Tomáš Kadeřábek

Vedoucí oddělení produktového managementu

Absolvent oboru Finance Vysoké školy ekonomické v Praze. Svoji kariéru zahájil ve společnosti Conseq, kde měl jako portfolio manažer na starosti správu investičních fondů. Poté byl tři roky v ČSOB, kde zodpovídal za produkty spotřebního financování. Od začátku roku 2023 je vedoucím produktového managementu Swiss Life Select.


Swiss Life Select a.s.

Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby té nejvyšší kvality. Je součástí švýcarské finanční skupiny Swiss Life, předního poskytovatele finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 165 let. Skupina spravuje aktiva v hodnotě více jak 240 mld. CHF, spolupracuje se 17 000 profesionálními finančními konzultanty a stará se o finance více než 4 milionů klientů. Akcie společnosti Swiss Life jsou obchodovány na burze v Curychu a jsou rovněž zařazeny do hlavního indexu SLI (Swiss Leader Index), který zahrnuje 20 největších společností obchodovaných na burzách ve Švýcarsku.

Více na https://www.swisslifeselect.cz.


Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Et   8:00  Co dělat, když potřebujete navýšit hypotéku Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St 17:45  Nákup dálničních známek v roce 2024 Josef Pavelec (Dálnička.cz)
Út 11:51  Globální index nemusí být globální Richard Bechník (Swiss Life Select)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688