Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  28.05.2024 14:15:00

Češi opouštějí běžné účty a objevují kouzlo spoření a investování

Češi si pomalu, ale jistě uvědomují, že nechávat peníze ležet ladem na běžném účtu není rozumné. Stále více jich proto přesouvá své úspory na spořicí účty a zkouší štěstí s investováním, ukázal průzkum Generali Investments ve spolupráci s Ipsos.

Běžný účet je požírač 

Podle výsledků průzkumu, který již čtvrtým rokem zadává společnost Generali Investments, a to prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos, začínají lidé chápat účel běžného účtu. Je provozní. Pro obsluhu aktuálních finančních toků. Ale nikoliv „odkládací“.

Inflace nám pomohla pochopit, nechat těžce vydělané peníze ležet jen tak na běžném účtu, případně v hotovosti v šuplíku, je ta nejhorší varianta z celé škály možností, které nám regulovaný finanční trh nabízí. Spousta Čechů v průzkumu uvedla, že své úspory přesunula z běžných účtů jinam Kam? Především do spoření a do některých investic.

Spořicí účty na vzestupu

Vzhledem k vysoké inflaci v posledních dvou letech se spořicí účty staly pro Čechy atraktivnější volbou než běžné účty. Průzkum ukázal, že počet lidí, kteří považují běžné účty za dobré místo k dlouhodobému uložení peněz, klesl z loňských 8,6 % na letošních 7,4 %. Posun sice drobný, ale správným směrem. I když pozor, v hotovosti si peníze stále drží 10,5 %.

Značný je ale nárůst preference spořicích účtů: z 28,2 % v roce 2022 na 34,9 % v roce 2023 a na 37,4 % v průzkumu roku 2024. Více než třetina lidí už si uvědomuje, že spořicí účet předčí ten běžný, alespoň co se týká vývoje hodnoty úložek v čase.

"Minulý rok patřil spořicím účtům a konzervativním finančním produktům, není tomu jinak ani letos. V době rekordních úroků na konzervativních produktech to není nic překvapivého," okomentoval obchodní ředitel Generali Investments CEE Petr Mederly. "Stejně tak poklesla popularita investic do nemovitostí, pod které se podepsaly stejně tak vysoké úroky. Přesto však pozorujeme pozitivní trend v tom, že stále více Čechů se seznamuje i s investicemi a chápou, že držet peníze v hotovosti není vhodným nástrojem pro uchování úspor," doplnil.

Investice do nemovitostí klesají

Zatímco spořicí účty stoupají na své popularitě, investice do nemovitostí (nikoliv do fondů, ale do reálných nemovitostí) naopak klesají. Důvodem je pravděpodobně nárůst úrokových sazeb u hypoték. V roce 2022 považovalo nemovitost za dobrou investici 17,1 % Čechů, v roce 2023 to bylo 15,4 % a letos už jen 12,7 %.

Akcie a dluhopisy stále lákají, ale méně

Přestože Češi vnímají akcie a dluhopisy jako vhodné investiční nástroje, alespoň podle jejich odpovědí v průzkumech, ukazuje se jiné chování v realitě. Ve skutečnosti do těchto nástrojů totiž investuje ještě méně lidí než v minulých letech. 

Generali investments zpracovala přehled nejpopulárnějších investic (reálně využívaných), a ten je v přímém rozporu s odpověďmi tazatelů v průzkumu. Čím to je? Těžko se dohadovat. Porovnání odpovědí s realitou ale ukazuje, že Češi tuší, jak by měli se svými penězi lépe zacházet, ale časté investiční podvody a nekultivovaný trh v nich budí příliš velké obavy.

Mezi mladými vedou akcie a kryptoměny

Mladí Češi ve věku do 26 let se nejčastěji zajímají o investice do akcií (49 %) a kryptoměn (29 %). Naopak nejméně je lákají investice do cizích měn, surovin a energií. Pro investování nejčastěji využívají investiční brokery, platformy a aplikace (31 %). Zkušenější investoři naopak preferují investiční fondy.

Mezi českými investory nadále vedou tradiční aktiva jako akcie či dluhopisy, i když do nich aktuálně investují relativně méně. Nicméně, jak vyplývá z průzkumu, dopředu se derou i alternativy, jako drahé kovy či ETF. Svou pozici si drží nemovitosti a lze proto očekávat, že současný pokles úrokových sazeb opět přesměruje pozornost investorů tímto směrem, neboť právě nemovitosti patří mezi aktiva, která by měla z poklesu úrokových sazeb nejvíce profitovat,“ komentoval Mederly.

Polovina Čechů už investuje

Téměř polovina dospělých Čechů má již zkušenosti s investováním. Za pouhé dva roky se tento počet zvýšil o 6 procentních bodů. Z těch, kteří investují do podílových fondů, má 65 % hodnotu investice přes 100 000 Kč, což je o 10 % více než v roce 2023.

Poslední čtyři roky byly pro české investory z ekonomického hlediska velmi turbulentní. Obliba investování začala u Čechů hned po koronavirové krizi v roce 2021, tehdy začalo nově investovat více než pětina z nich. Další změny přišly hned v roce 2022, a to v důsledku vypuknutí války na Ukrajině, kdy se o své úspory obávalo 62 % Čechů. Pokračovala rekordní inflace či výše cen energií, které donutily Čechy více přemýšlet nad správou svých financí, a i díky těmto událostem se z Čechů stávají investoři,“ dodal ještě Petr Mederly k tiskové zprávě.

Signály pro finanční trh?

Češi se probouzejí a stále aktivněji se zajímají o své finance. Rostoucí zájem o spoření a investování je pozitivním trendem, který ukazuje, že si lidé uvědomují důležitost správy svých peněz. Očekává se, že tento trend bude v budoucnu pokračovat, především proto, že se dostupnost investičních produktů a informací stále zvyšuje. A stále roste podíl i drobných investorů, kteří už mohou poukázat na své dobré zkušenosti s investicemi do prověřených nástrojů.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út 10:49  Finanční gramotnost českých žáků: překvapivě nad průměrem Lenka Rutteová (Bezvafinance)
19.07.2024  Dálniční známky na Slovensku Josef Pavelec (Dálnička.cz)
18.07.2024  Cesta do Chorvatska: Jak ušetřit a mít výdaje pod kontrolou? Ondřej Vacek (Ušetřeno.cz)
17.07.2024  Dluh na osobu stoupá: Jak Češi splácejí půjčky? Iva Grácová (Bezvafinance)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688