Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  24.05.2004 10:10:12

Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (24.5.2004)


Minulý týden prožily světové akciové trhy období se smíšenými výsledky. Také hlavní tři americké akciové indexy ukončily týden se smíšenými výsledky. Dow Jones industrials a Standard & Poor’s 500 si připsaly mírné ztráty, naopak Nasdaq Composite si připsal mírný zisk. Hlavním tématem uplynulého týdne byla cena ropy.

 

Makroekonomická čísla

 

Makroekonomických čísel nebylo uplynulý týden mnoho. New York Empire State index, který mapuje výrobní aktivitu v oblasti New Yorku klesl v květnu z dubnové hodnoty 34,1 na 30,2, což je horší číslo, než se očekávalo.

Počet nově započatých staveb klesl na anualizovanou hodnotu 1.969 milionů z 2.011 milonů. Ekonomové očekávali o něco menší pokles. Počet stavebních povolení vzrostl z 1,975 na 1,99 milionů.

Počet lidí, kteří šli v minulém týdnu poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti vzrostl o 12 tisíc a vykázal hodnotu 345 tisíc. Ekonomové očekávali pokles na 326 tisíc.

Leading Indicators, které se skládají z deseti ukazatelů, které mají tendenci předvídat budoucí ekonomický vývoj vzrostly v dubnu meziměsíčně o 0,1%, což je v souladu s očekáváními.

Philadelphia Fed Survey, který mapuje výrobní aktivitu v oblasti Philadelphie vykázal hodnotu 23,8, což je výrazně méně než se očekávalo.

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Softwarový gigant Oracle snížil nabídku na převzetí firmy PeopleSoft z 26 na 21 dolarů na akcii. Vzhledem k poklesu ceny akcií Peoplesoftu však zůstává 21%-ní prémie k současné ceně.

Řetězec prodejen s výrobky na zlepšení domácnosti Lowe’s ohlásil za první čtvrtletí zisk ve výši 57 centů na akcii, což je o 3 centy více než se očekávalo. Tržby vzrostly meziročně o 22% a dosáhly hodnoty 8,68 miliardy dolarů. Na druhé čtvrtletí vidí firma zisk mezi 89 a 91 centy, což je o 1-3 centy více než předpokládají analytici.

Bílý dům ohlásil, že prezident Bush nominuje současného šéfa FEDu Alana Greenspana i na další období. Toto prohlášení však nemělo na trhy žádný vliv, neboť se toto rozhodnutí všeobecně očekávalo. Bílý dům již v minulém roce sdělil, že bude Greenspana opět nominovat. Otázkou zůstává, jak dlouho bude Greenspan ještě funkci šéfa FEDu zastávat. Ve Washingtonu se šeptá, že Bílý dům opozdil oficiální prohlášení, aby ujistil trhy, že úrokové sazby zůstanou nízké. FED však signalizuje, že k růstu sazeb dojde pravděpodobně během letních měsíců. Dluhopisový i akciový trh již tuto reality promítly do svých cen. Objevila se také spekulace, že Greenspan nebude tuto nabídku akceptovat a jako možní nástupci byli zmíněni harvardský ekonom Martin Feldstein a bývalý Bushův ekonom Glenn Hubbard. Pokud uspěje v prezidentských volbách Kerry, očekává se Greenspanova rezignace. I v takovém případě se na jeho post hlásí bývalý ministr financí Robert Rubin a harvardský prezident Lawrence Summers.

Hewlett-Packard oznámil, že zisk v druhém čtvrtletí dosáhl hodnoty 34 centů na akcii, což je v souladu s očekáváními. Společnost oznámila, že prodeje serverů, PC i notebooků byly velmi silné. Tržby dosáhly hodnoty 20,1 miliardy dolarů, což je o 4% více než se očekávalo. Firma Applied Materials vydělala ve svém druhém fiskálním čtvrtletí 22 centů na akcii ve srovnání se ztrátou 4 centy na akcii dosaženou ve stejném období minulého roku. Tržby firmy se meziročně téměř zdvojnásobily. Analytici očekávali zisk 19 centů na akcii. Obě společnosti také zvýšily své výhledy na druhou polovinu fiskálního roku.

Brokerská společnost Marsh & McLennan ve úterý večer oznámila, že provede akvizici s firmou Kroll v hodnotě 1,9 miliardy dolarů. Marsh souhlasila se zaplacením 37 dolarů za každou akcii Kroll. Akcie firmy Kroll si připsaly zisk 30%.

Japonská firma Sony ohlásila, že vyjednává o možném převzetí firmy Metro-Goldwyn-Mayer, čímž by posílila svoji pozici v zábavním průmyslu, který již nyní obsahuje firmu Columbia Pictures. Klenotem tohoto obchodu by byla knihovna filmů firmy MGM, která obsahuje více jak 4 tisíce titulů včetně Jamese Bonda.

Akcie firmy Washington Mutual vzrostlypátek téměř o 9% poté, co se objevila spekulace, že největší americká spořitelna by mohla být prodána největší britské bance HSBC Holdings Plc. Tento nákup by ocenil americké operace HSBC na podobnou velikost jakou mají Wachovia Corp. a Wells Fargo & Co., čísla 4 a 5 na americkém bankovním trhu podle spravovaných aktiv. Zároveň by vznikl jeden z největších poskytovatelů hypotékUSA. Podobně jako rival Royal Bank of Scotland Plc, který tento měsíc souhlasil se zaplacením 10,5 miliardy dolarů za firmu Charter One Financial, také u HSBC se dlouho čekalo na větší proniknutí na americký trh, kde má HSBC 452 poboček.

 

Devizové a komoditní trhy

 

Komoditou, o které se v uplynulých týdnech nejvíce mluvilo, je ropa. Také v uplynulém týdnu dosáhla cena ropy nového historického maxima, když se během pondělí vyšplhala až na hranici 42 dolarů za barel. Na závěr týdne se cena vrátila zpět k hranici 40 dolarů za barel. Ceny ropy nutí mnoho ekonomů, aby přetvořili svůj odhad růstu ekonomiky. Růst HDP by mohl být nižší o 0,2 – 0,5 procentního bodu.

Podle některých ekonomů by se ceny paliv mohly vyšplhat až na 3 dolary za galon. Důvodem je nejen vyšší cena ropy, ale také fakt, že v USA nebyla postavena žádná nová rafinerie od roku 1976. Dokud nebudou vidět nové rafinerie, nemohou podle nich ceny benzínuUSA klesnout.

Cena zlata po několikatýdenním poklesu vzrostla o více než 2%. Podobně tomu bylo i u platiny. Výnosy z desetiletých dluhopisů se za celý týden příliš nezměnily. Na devizovém trhu panoval relativní klid a kurzy hlavních měn se příliš nezměnily.

 

Zprávy ze světa

 

Hrubý domácí produkt Japonska vzrostl v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně reálně o 1,4%, tzn. 5,6% na anualizované bázi. Růst se oproti poslednímu kvartálu minulého roku mírně zpomalil, avšak méně než ekonomové předvídali. Ekonomové dotázaní agenturou Reuters očekávali mezičtvrtletní nárůst o 0,9%. Ekonom společnosti J.P. Morgan Ryo Hino považuje čísla za velmi pozitivní. J.P. Morgan na základě posledních dat zvýšil předpověď růstu v roce 2004 z 3,8% na 4,4%. Na rok 2005 zvýšil předpověď z 3,5% na 3,8%. Domácí poptávka přidala k růstu 1,1 procentního bodu, když soukromá spotřeba vzrostla mezičtvrtletně o 1%. Spotřeba tvoří o něco více jak polovinu HDP. Exporty vzrostly mezičtvrtletně o 3,9%, importy o 1,9%. Zahraniční poptávka přidala k růstu 0,3 procentního bodu, když japonské zboží pokračovalo v putování na zahraniční trhy jako je USA a Čína. Investice vzrostly mezičtvrtletně o 2,4% ve srovnání s růstem 6,9% dosaženým v předcházejícím čtvrtletí. Data opět potvrdila, že deflaceJaponsku stále není na ústupu. Deflátor HDP zůstal na hodnotě -2,6%, což znamená pouze nepatrné zlepšení oproti předcházejícímu čtvrtletí.

„Pokud se spotřebitelské ceny stanou nekontrolovatelné, což znamená nárůst přes 5%, Čína by mohla zvýšit sazby“, řekl Li Tyang, člen komise pro monetární politiku centrální banky. Centrální banka se obává, že míra inflace vyšší než klíčová jednoroční výpůjční sazba, která je nyní na hodnotě 5,31%, by mohla způsobit nárůst cen, neboť společnosti by si ještě více půjčovali. Index spotřebitelských cenČíně vzrostl v dubnu meziročně o 3,8%. Náklady na potraviny, které tvoří jednu třetinu indexu, vzrostly o 10,2%. Naposledy zvýšila centrální banka jednoroční výpůjční úrokovou sazburoce 1995.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (21.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
15.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (15.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
07.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (7.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
31.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (31.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
17.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (17.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec