Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Investice  |  21.06.2004 09:03:13

Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (21.6.2004)


 

Minulý týden prožily světové akciové trhy období stagnace. Také hlavní tři americké akciové indexy ukončily týden na prakticky stejných hodnotách. Mírný zisk si připsal Dow Jones industrials. Standard & Poor’s 500 a technologický Nasdaq Composite si připsaly mírné ztráty. Obchodování bylo velmi klidné a objem obchodů po celý týden velmi nízky. Uplynulý týden byl ve znamení makročísel.

 

 

Makroekonomická čísla

 

Makročísel bylo uplynulý týden díky přesunutí některých z nich z předchozího týdne velké množství. Makročísla vycházela každý den. V pondělí vláda oznámila, že deficit bilance zboží a služeb se v dubnu rozšířil neočekávaně na rekordních 48,3 miliardy dolarů, což je o 3,3 miliardy více, než se očekávalo. Tato zpráva poslala dolů americký dolar. Větší deficit by mohl znamenat nižší růst HDP. Druhým pondělním číslem byly maloobchodní prodeje, které v květnu vzrostly o 1,2%, což je o něco více než se očekávalo.

Index spotřebitelských cen vzrostl v květnu o 0,6% ve srovnání s dubnovým nárůstem 0,2%.  Vzestup byl o něco málo vyšší, než předpokládali ekonomové, ale to bylo hlavně díky cenám energií. Jádrová inflace činila 0,2%, což je v souladu s očekáváními. Investoři byli v pondělí velmi nervózní z toho, že by jádrová inflace mohla přinutit Fed ke zvýšení úrokových sazeb o půl procentního bodu na jejich zasedání na konci měsíce. Inflace měřená CPI za posledních 12 měsíců vzrostla o 3,1%, což je nejvíce od června 2001.  Jádrová inflace poklesla v meziročním vyjádření na 1,7% oproti dubnovému číslu 1,8%. Vzestupy cen byly v květnu nízké kromě cen energií a potravin. Energetické náklady vzrostly o 4,6%, což je nejvíce od ledna, a ceny potravin vzrostly o 0,9%, nejvíce za posledních 14 let.

Výrobní aktivita v oblasti New Yorku v červnu zůstává nadále na vysoké úrovni. Hodnota indexu je stejně jako v květnu 30,2. Hodnoty nad 30 ukazují na rychlý růst. Mimo březen se hodnota Empire State indexu pohybovala od října minulého roku nad touto hranicí. Ekonomové předpokládali hodnotu tohoto indexu v červnu okolo 30,6.

Spotřebitelská nálada dle výzkumu University of Michigan v červnu rapidně vzrostla. Index michiganské university vzrostl na 95,2 z květnových 90,2. Ekonomové předpokládali nepatrný růst na hodnotu přibližně 90,5. Index současných podmínek vzrostl na 108,1 oproti 103,6 v květnu, index očekávání pak na 86,9 z květnových 81,6.

Průmyslová výroba vzrostla v květnu meziměsíčně o 1,1%, nejrychleji za posledních šest let.

Počet nově započatých staveb mírně poklesl z 1,981 miliónů v dubnu na 1,967 v květnu, ale stále zůstává relativně vysoký. Počet stavebních povolení vzrostl v anulazivaném vyjádření na 2,077 milionů v květnu z dubnových 2,006 milionů. Ekonomové předpokládali propad na 1,965 milionů.

Ve čtvrtek byl oznámen index cen průmyslových výrobců za měsíc květen. Jeho růst činil meziměsíčně 0,8%, což je o 0,1 procentního bodu více než v dubnu. Jedná se o největší nárůst od loňského března. Ekonomové očekávali růst 0,6%. Jádrový PPI pak vzrostl meziměsíčně o 0,3%, což bylo o 0,1 procentního bodu více, než očekávali ekonomové.

Leading Indicators, které jsou souborem deseti ukazatelů, jež mají tendenci předbíhat ekonomický vývoj, vzrostly v květnu meziměsíčně o 0,5%, což je o něco více než se očekávalo.

Philadelphia Fed Survey, který mapuje výrobní aktivitu v oblasti Philadelpihie vykázal v červnu hodnotu 28,9, což je v podstatě v souladu s očekáváními.

Deficit běžného účtu platební bilance USA se v prvním čtvrtletí podle zprávy Ministerstva obchodu rozšířil na rekordní hodnotu 144,9 miliardy dolarů. Ekonomové očekávali deficit ve výši 139,5 miliardy dolarů. Příliv zahraničního kapitálu činil v Q1 447,6 miliardy dolarů, odliv 289,3 miliardy dolarů. Deficit výkonové bilance se v prvním čtvrtletí rozšířil ze 125,5 na 136,9 miliardy dolarů.

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Beige book vydávaná Fedem přinesla zprávu o zlepšujícím se stavu na trhu práce v posledním období. Zprávy Fedu  ukazují, že ekonomická aktivita během dubna a května rostla v rámci celého území USA. Najímání pracovních sil rostlo rychlejším tempem ve většině distriktů, zatímco mzdy rostly jen mírně. Rezervní banky oznámily mírný nárůst spotřebitelských cen, ale většina disktriktů zaznamenala růst cen vstupů, zejména pak produktů spojených s energetikou, stavebních materiálů a oceli.

Credit Suisse First Boston upgradoval akcie telekomunikační firmy Sprint z „neutral“ na „outperform“ kvůli aktuálnímu ocenění akcie a kvůli přesvědčení, že společnost dělá správné kroky k omezení rizik při poskytování „long distance“ služeb.

Akcie výrobce zdravotnických zařízení Cyberonics vzrostly za celý týden o více než 100% poté, co poradní sbor FDA doporučil ke schválení nové zařízení na léčení depresí. Efekt na růst akcií firmy Cyberonics měla rovněž zpráva o možném převzetí společností Boston Scientific.

Softwarový gigant Oracle oznámil v úterý po zavření trhu výsledky za svoje čtvrté fiskální čtvrtletí. Zisk na akcii vzrostl na 19 centů, o cent více než analytici předpokládali. Tržby vzrostly meziročně o 8,6% na 3,08 miliard dolarů, k čemuž přispěl prodej softwarových licencí s velkou marží. Investoři přesto nebyli nadšení.

Investiční banka Bear Stearns oznámila  za druhé fiskální čtvrtletí zisk na akcii 2,49 dolarů, o 26 centů více se předpokládalo. Tržby vzrostly meziročně téměř o 18% procent na 1,72 miliardy dolarů.  Tyto údaje měly pozitivní vliv na cenu jejích akcií. Prodejce elektroniky Best Buy oznámil zisk na akcii ve výši 34 centů, o cent lépe více než předpokládali analytici. Prodeje vzrostly meziročně o 17,3% na 5,47 miliard.

Významnou událostí je dohoda o fúzi kasin MGM Mirage a Mandalay Resort Group. Vznikne tak největší společnost svého druhu na světě. MGM Mirage zaplatí  71 dolarů za akcii, respektive 4,8 miliard dolarů.

Akcie Microsoftu vzrostly z důvodu očekávání velkého odkupu vlastních akcií. Společnost by měla snížit svoji hotovost o 56 miliard dolarů.

Akcie firmy Boeing vzrostly o 1% díky nově získanému kontraktu na vojenská letadla pro boj s ponorkami. Cena kontraktu je 4 miliardy dolarů a mohla by narůst až na 20 miliard během následujících deseti let.

Společnost Bear Stearns snížila rating akciím farmaceutické firmy Johnson & Johnson z „outperform“ na „peer perform“, s ohledem na klesající tempo růstu tržeb.

Firma  Lehman Brothers oznámila zisk za své druhé fiskální čtvrtletí ve výši 2,01 dolaru na akcii ve srovnání se ziskem 1,67 dolaruna akcii dosaženým ve stejném období minulého roku. Zisk byl o 11 centů lepší, než analytici předpokládali. Tržby vzrostly meziročně o 27,7% a dosáhly hodnoty 2,93 miliardy dolarů.

Prodejce elektroniky, Circuit City, oznámil ztrátu 3 centů na akcii, což byl o 5 centů lepší výsledek, než analytici očekáváli. Tržby vzrostly meziročně o 7% na 2,07 miliardy dolarů, což také převýšilo očekávání. Tržby vzrostly díky zvýšené poptávce po televizorech s plochou obrazovkou a digitálních kamerách.

Vypadá to, že Cisco Systems, gigantický výrobce sítí, se významně zabývá otázkou převzetí firmy Nortel Networks. Šef Cisco Systems, John Chambers, řekl, že věří ve strategické partnerství s Nortelem. Nortel by mohl být velkým cílem, jeho tržní kapitalizace je 17 miliard dolarů, ale jeho akcie se obchodují jen za 4 dolary oproti únorové ceně větší než 8. Trh se choval, jako kdyby byla dohoda již uzavřena. Ceny akcií Cisco Systems se po zveřejnění zprávy propadly o 2,5%, zatímco ceny akcií Nortelu vzrostly o 7,5%.

Morgan Stanley snížil rating akciím výrobce mobilních telefonů Motorola z „overweight“ na „equal weight“ a zároveň snížil cílovou cenu a zvýšil rating akciím výrobce optických vláken Corning z „equal weight“ na „overweight“.

Výrobce mobilních  telefonů Ericsson podepsal kontrakt v hodnotě 109 miliónů dolarů na expanzi bezdrátové sítě Guangxi Mobile Communications v jihozápadní Číně. Ericsson bude také poskytovat radiové základny. Očekává se, že implementace bude dokončena koncem tohoto roku.

Značka Bank One už nebude dále existovat. Jejich finanční služby budou dále vystupovat pod značkou J.P. Morgan a retailové bankovnictví pod jménem Chase. Hlasování Fedu bylo posledním krokem potřebným pro J.P. Morgan ke koupi šesté největší americké banky, ohlášené v lednu. Antimonopolní úřady i akcionáři dali svolení již dříve. Padesátiosmi miliardová dohoda dá vzniknout bance s hodnotou aktiv větší než 1 bilión dolarů, což ji zařadí na druhé místo hned za Citigroup. V rámci dohody dostanou akcionáři Bank One za každou svoji akcii 1,32 akcie J.P. Morgan. Tržby J.P. Morgan byly během posledních let nestabilní, což mělo dopad na její zisky, když si fluktuace kapitálových trhů a v úpisech nových akcií  vybraly svou daň.

 

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém týdnu panoval na komoditních trzích relativní klid. Cena ropy za celý týden nezaznamenala prakticky žádnou změnu. Cena zlata začala růst v posledních dvou dnech a za celý týden vzrostla o více jak 2%. Na devizových trzích došlo k mírnému oslabení amerického dolaru vůči euru, britské libře i japonskému yenu. Hlavním důvodem oslabení dolaru je vyšší než očekávaný deficit výkonové bilance i celého běžného účtu. Výnosy z desetiletých dluhopisů klesly z 4,80% na 4,71%, když hlavním důvodem byla nízká hodnota jádrového CPI..

 

Zprávy ze světa

 

People's Bank of China potvrdila, že vláda chce udržet kurs čínské měny yuan na „rozumné a vyvážené úrovni“. „Čínská ekonomika roste vysokým tempem a makroekonomické ukazatele vypovídají, že zchlazení určitých přehřátých sektorů má pouze malý vliv,“ sdělila centrální banka ve své čtvrtletní zprávě týkající se měnové politiky. Nabídka peněz, měřená indikátorem M2, vzrostla na konci května meziročně o 17,5%, což je nejpomalejší tempo za posledních 18 měsíců.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (15.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
07.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (7.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
31.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (31.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
24.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (24.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
17.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (17.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688